Piyasadaki fason ürünlerin ana dengeyi bozduğunu savunan Gül, Denetimlerin sıklaştırılması ile piyasadaki dengenin sağlanabileceğini söyledi.
Çiftçilerin yem alırken kaliteli yem seçmesinin önemli olduğunu vurgulayan Gül, ‘Kaliteli Yem, Kaliteli Süt, Kaliteli Yoğurt, Kaliteli verim demektir.’ dedi.
Gül: “Köylü garajında Tarım alanında faaliyet gösteren bir esnafız. Halkımızın ihtiyaçlarını en kaliteli, en doğru yoldan onlara ulaştırmak için çabalıyoruz. Satıcı olarak biz her zaman kaliteye değer veren kişileriz. İnsanlarımızın alım gücü zayıf olduğu için kalitesi düşük mamülleri insanlarımız talep ediyor ve hayvanlar zarar görüyor ve verim düşüyor. Bizim Tarım İl Müdürlüğünden isteğimiz denetimlerin artırılması piyasaya fason ürünler çok fazla giriyor.
Tarım İl Müdürlüğünün denetimlerinin artırılması bizim en büyük isteğimizdir. Büyük besihaneler ve çiftlikler kuruldu ancak bu kuruluşlar yemleri direkt fabrikadan aldıkları için bize yine faydaları olmuyor.
Bizim tek sorunumuz fiyat problemi, Fiyatlar bizim iş potansiyelimizi çok yoruyor hammaddelerin pahalı olması yem fiyatlarının yüksek olması bizi olumsuz etkiliyor. Alıcının da alım gücü yüksek olmadığı için alıcıda fason mala kaçıyor. Burada en büyük iş Tarım İl Müdürlüğüne düşüyor. Tarımda denetimin artırılması gerekiyor.”
MEHMET GÜL TARIM, KALİTEYİ VE DÜRÜST TİCARETİ SAVUNUR
Mehmet Gül tarımın kuruluş amacının Dürüst Ticaret ve Kaliteli Ürün sunmak olduğunu belirten Mehmet Gül, Tarımın ve çiftçinin her zaman yanında olarak üreticinin dostu olduklarını kaydetti.
Gül:
“Mehmet Gül Tarım ürünleri olarak halkımıza kaliteyi ve verimi en ön planda tutarak, Dürüstlük ilkesi çerçevesinde vatandaşlarımıza kaliteli hububat ve yem ürünlerini sunuyoruz. Mehmet Gül Tarım ürünleri firması olarak bizim ana amacımız insanların kaliteli yemler kullanarak hayvanlarından kaliteli verim elde etmesidir. Kuruluş amaçlarımızdan en önde gelen prensibimiz Dürüst ticarettir. Biz işimizi en iyi yapmak için çabalıyor ve bunun için çalışıyoruz. Vatandaşlarımızı Mehmet Gül Tarıma davet ederek, burayı tanımaları ve bir çay içmelerini tavsiye ederim.”
ÜRETİCİLER DE DERTLİ
Tarım alanındaki problemler üreticiye de yansıyor. Çiftçilik ile uğraşan Süleyman Çınarlıdere, Türkiye’nin ve Kahramanmaraş’ın mera kaynakları olarak zayıf olduğunu ve bunun sonucunda yeterli otlatılma yapılmadığı için hayvanların yeme ihtiyacı olduğunu belirtti.
Yem fiyatlarının çok fazla olduğunu ve bu durum üretimi aşağıya düşürdüğünü belirten Süleyman Çınarlıdere, Türkiye’de üretimin artırılması için izlenebilecek yolların başında bireysel anlamda çiftçiye verilecek destek olduğunu söyledi.
KDV indirimlerinin üretici fabrikaya fayda sağladığını ve üreticiye herhangi bir katkısı olmadığını belirten Çınarlıdere, Tarım alanında izlenen yanlış politikaların faturasını üretici ödediğini söyledi.
Çınarlıdere: “Yaklaşık 14 yıldır yemcilik yaptım, Yem sektöründe bayağı bir zamanımızı harcadık, 5 yıldan bu yana hayvancılık ile uğraşıyoruz. Ancak ülkemiz mera kaynakları olarak zayıf oldukları için zorluklar çekiyoruz. Verim düşüklüğü sorunu ortaya çıkıyor, Yem fiyatları aşırı derecede yüksek olduğu için hayvanlara dört dörtlük yem yediremiyoruz. Devletimiz halen ithal et, İthal süt peşinde, Yemde KDV’yi kaldıracağına yeme destek vermesini, Avrupa’da olduğu gibi Yem üretiminde üreticiye değil direkt bireysel olarak kişiye yardım etmesi ve yem konusunda kolaylıklar sağlamasını bekliyoruz.
2000’li yıllarda 1 kilo et ile 1 torba yem aynı değere sahip iken, Günümüzde 1 Torba yem 2 kilo et etmiyor bile. Etin kilosunu 22 TL’ye kestirirken, Erkek dana etini 25 Liraya kestiriyoruz. Etin kilosunun 4,5 lira olduğu zamanlar varken günümüze baktığımız zaman aradaki farkı görebiliyoruz. Devletimiz yanlış politika yüzünden hayvancılığı bitirmek üzere, Devletimiz yanlış politika yüzünden hayvancılığı bitirmek üzere, Yemde KDV’nin kalkacağına Hayvancılığa ayrı bireysel destek vermesi gerekiyor.”
Bir diğer tarım üreticisi olan Mikail Beşen, Yem fiyatlarının pahalı olmasından şikayetçi olduğunu belirterek, Üreticinin hammaddeyi karşılayacak kadar kazanmadığını söyledi. Beşen:
“Yem fiyatları çok yüksek, Ben üretici olarak gözlemlediğim kadarıyla ana hammaddeyi karşılayabilecek kadar verim elde edemiyoruz. Yem fiyatlarının çok yüksek olması tabiri yerinde ise bizim belimizi kırıyor. Yemin torbasını 60 TL’ye bize mal oluyor, Yoğurdu burada 1,5 TL’ye satılıyor ana hammaddesini karşılamıyor. Üretici yine kazanamıyor biz üretip markete 1,5 TL’ye satarken market müşteriye 2,5 TL’den satıyor yani üreticiye sahip çıkılması gerekiyor.”