Barak, piyasadaki ihtiyaçla birlikte yeni projelerin başladığını söyledi.
2019 YILINA SEKTÖR PENCERESİNDEN BAKILDIĞINDA EKONOMİ NASIL GEÇTİ?
2018 Ağustosta yaşanan kriz sebebiyle ülke 2019 yılını biraz daha zor geçirdi. Ama elektrik malzemeleri çok kapsamlı bir alanı kapsadığından dolayı ister istemez bir hareketlilik oldu. Sektörün en büyük sorunlarından birisi diğer sektörlerde de olduğu gibi piyasada iş var nakit döngülerinde çok ciddi sıkıntılar yaşıyoruz. Burada genelde kredi kullanmadan, banka borcu olmadan alışverişlerimizi döndürmeye çalışıyoruz. Zorlandığımız tek konu biraz daha orası oldu. Bu işi yapan birçok firmalara malzeme verdiğimizden ve alışverişlerin nakit döngüsünde sıkıntı olduğundan evet biraz zorlandık ama genel olarak baktığımızda işler iyiydi.
İNŞAAT SEKTÖRÜNÜ NASIL GÖRÜYORSUNUZ?
İnşaat sektöründe eskilere bakıldığı zaman hareketlilik çok azdı. Çalıştığımız bir firmanın 10 yerde şantiyesi vardı fakat şuan bir tane zor var. İnşaat sektörü küçülme yaşadı ancak açılacağını düşünüyorum. Şuanda da görüldüğü gibi önü tekrar açılmaya başlıyor. Dairelere ihtiyaç tekrardan artıyor. İnşaat sektörü durağan bir seviyeye indiğinden dolayı insanlar ellerinde ki stokları bitirmek adına yeni projelere başlamadılar. Ama piyasada ki açığı değerlendiren, faizlerin düşmesiyle birlikte tekrar hareketlenen piyasayı görenler yavaş yavaş yeni projelere başladılar. Durağan geçse de artık hareketleneceği kanaatindeyiz.
2020 YILINDA NASIL BİR EKONOMİ ÖNGÖRÜYORSUNUZ?
Çok fazla hareketlilik olacağını düşünmüyorum. Çünkü zor geçen bir yıl oldu ve bunun toparlanma süresi olacaktır. Şuan da ekonomik dalga azaldı. Bundan 6-7 ay önce ciddi anlamda ekonomik dalgalanma vardı. Bizim sektörde sabah verdiğimiz fiyat akşam farklı oluyordu. Dövizin dalgalanmasından dolayı günlük fiyatlar değişiyordu. Fakat şuanda bu düzelmeye başladı. Buda piyasa için çok iyi bir durum.
SEKTÖRÜN SIKINTISI VAR MI?
Sektörde ki tek sıkıntı nakit olmayınca çek ve senetlere yöneldik. Bu durumda bazı dönemler bizi yıprattı. Şuan tamamen almasak iş olmayacak, olsa dahi çok az iş olacak. Sadece nakitle olmuyor, diğer türlü de riskli oluyor. Bu dönemlerde tedbirli gitmek gerekiyor. Her önümüze gelene malzeme vermek değil de, biraz daha seçici olmak gerekiyor. Bu süreçten sonra bunlara dikkat etmeliyiz. Çünkü bu geçen süre bizi çok fazla yordu.
DAİRELERİN FİYATINDA KULLANILAN MALZEMELERE GÖRE FİYAT FARKLARI ORTAYA ÇIKIYOR. BUNUN NEDENİNİ NASIL AÇIKLARSINIZ?
Bunun nedeni aslında tamamen kalitedir. Daha uzun vadeli, daha uzun ömürlü ürünle, TSE’si olmayan, garantisi olmayan, merdiven altı yapılmış firmaların çıkarttığı ürünleri piyasada olması fiyat farkı çıkarıyor. 10 yıldan beri elektrik sektörünün içerisindeyim. Gaziantep’te bu durum aşıldı, firmalar elektrik konusunda mimarlar ile çalışıyorlar. Daha çok kurumsal yapıya bürünmüş durumdalar. Fakat bu durum Kahramanmaraş’ta daha farklı. Bizim firmalarımız işin maddi kısmını daha ön planda tutuyorlar. Bundan dolayı da malzemenin küçüğüne, ucuzuna, ve TSE ’siz mala gitmeye çalışıyor. Belki o anlık kendileri kar ediliyor ama sonrasında insanlar zarar görüyor. Ama kurumsal firmalar bu konuda hassasiyet gösteriyorlar. Bu ülke bizim, bu şehir bizim çalışmak zorundayız, gayret etmek zorundayız. Sadece dürüst olmamız lazım, insanları aldatmamamız lazım ve işimize bakmamız lazım.