Diğer Adları: Talaheş, sarı ot, tosbağa otu, gürgen otu, kaz gevreği, talahuş.
Hasat Zamanı Ve Usulü: Bitki taze iken yaprakları toplanıp kurutulur. Başağın uç kısımları soyulup yenir.
Kurutma Usulü: Gölgede veya güneşte.
Kullanma Usulü: Hayvan yemi olarak, kökler kaynatılıp banyo yapılır, taze sürgün yenir.
Kullanılan Kısımlar: Yapraklar ve başağın etli kısmı.
Şifası: Mide asidini düşürücü, iştah arttırıcı, şekeri düşürücü, kök kaynatılarak suyu ayak mantarı veya kasık mantarına karşı kullanılabilir. Yapraklar haşlanıp kepekle karıştırılarak hayvanlara şifalı yem olarak yedirilir.
Zehirlilik Durumu: Zehirli değildir.
Yetişme Ortamı: Tarla anlarında, ekin kenarlarında, sekilerde bulunur.
Uyarılar: Bitkinin kartlaşan kısımları, çok acı olduğundan, yenilmemeli, bitki çiçekleri, açmadan önce taze olarak hayvanlara yedirilmelidir.
Muhteviyatı: Boyar madde, acı madde, vitaminler, şekerler vs.
Not: Bu bitkinin çevresinde yenilebilen büyük beyaz mantar çıktığı söylenilmektedir. (Yusufeli/Artvin)
Kaynak: Haber Merkezi