Latince Adı: Prunus laurocerasus.
Diğer Adları: Laz üzümü, kara yemiş, laz kirazı, gürcü kirazı.
Hasat Zamanı Ve Şekli: Meyveler olgunlaşınca toplanır.
Kurutma Usulü: Taze olarak kullanılır.
Kullanma Usulü: Meyveler taze olarak, tohumlar öğütülerek (sabah akşam 2 çay kaşığı alınması kan şekerini düşürür), yapraklardan su buharı damıtılmasıyla taflan suyu elde edilir. (günde 2-10 gr içilir)
Kullanılan Kısımlar: Yaprak, tohum, meyve.
Şifası: Meyve suyu bağırsak spazmını giderici, bulantı kesici, öksürük azaltıcı, meyveler idrar söktürür, kan şekerini düşürür. (tohum tozu)
Zehirlilik Durumu: Yapraklarda zehirlilik vardır.
Yetişme Ortamı: Nemli ve gölgeli deniz kenarlarında, ılıman bölgelerde yetişir.
Uyarılar: Fazlası baş dönmesi, kusa karın ağrılarına ve zehirlenmeye yol açabilir Doktora başvurulmalıdır.
Muhteviyatı: Şekerler, tanen, kalsiyum oksalat, emülsin, prulaurasin, glikoziti, C vitamini, benzaldehit, uçucu yağ, sepi maddeleri, tohumlarda; eterik yağ vardır.
Kaynak: Haber Merkezi