Kahramanmaraş’ta konut stoklarının fazlası ile şiştiğini belirten Ömer Tüfekçi, vatandaşların firmaların kurumsallığına dikkat etmeleri gerektiğini söyledi.
Kahramanmaraş’ta son dönemlerde inşaat sektörü ne durumda?
Arz talep dengesindeki farklılık devam ediyor. Kahramanmaraş’ta 2 bin 500 konut ihtiyacına karşılık 7 bin 500 konut üretiliyor. Stoklar fazlası ile şişti. Arz fazlası var, buda firmaları ciddi şekilde etkiliyor. Maliyetler arttı, buna karşılık fiyatlarda artış yok.
Son zamanlarda kurumsal olmayan firmaların batmasından dolayı sektörde mağdur olan bir sürü vatandaş var. Bu konuda neler söylemek istersiniz?
Bu konuda tarafları tek tek incelemek lazım. Arsa sahipleri arsalarını en yüksek fiyattan veriyorlar. Daire alanlar da ucuz daire aldık diye konumu kötü olan yerlerden daire alıyorlar. Bu da riskli bir tercih oluyor. Müteahhitin yüksek fiyata arsa alması, daireleri de ucuza satması ciddi anlamda açık oluşturuyor. Riskli firmaya gidip de tamamen onu suçlamak da yanlış. Arsa sahibi yüksek veriyor, vatandaş ucuza kaçıyor. Müteahhit de ona göre fiyat belirliyor. Bu durumda bütün suç müteahhitte kalıyor. Tercihlerin yanlış noktada olması ağır sonuçlar çıkarıyor. Vatandaşlar firmaların kurumsallığına dikkat etsinler. Büyük riske giriyorlar. Firmaları tamamen suçlamak yanlış bir durum.
Son zamanlardaki maliyetlerin artışları vatandaşlara nasıl yansıdı?
Demir son zamanlarda çok arttı. Aynı zamanda beton fiyatları da arttı. Arsa fiyatları sabit kaldı. Dolayısı ile de konut üretenler ciddi bir riske girdi. Bu durum herkesi düşündürüyor.
Yeni projeniz olan Yeşil Park hakkında neler söylemek istersiniz?
Yeşil Park konsept itibari ile 4+1 ve 300 metrekarelik 5 bloktan oluşan 140 konutlu bir site. Lokasyon olarak şehrimizin en güzide semtinde bir konut yapıyoruz. Sosyal anlamda her şeyi düşündük. Fitnes salonundan yüzme havuzlarına kadar sosyal hizmeti olan bir proje. Kahramanmaraş’ta iddialı bir şekilde çevreye önem vereceğiz. Standartların dışında bir peyzaj planı izleyeceğiz.
Belediyelerimizin ihtiyacı olan vatandaşlarımıza ucuza ev temin etmesi eşit şartlar olmayan bir yarış ortaya çıkarıyor. Onlar da bir firma oluyorlar ve konut üretiyorlar. Piyasayı ciddi şekilde etkiliyor. Belediyelerimizin bu işe girip de sektörün dengesini bozmamaları yönündeyim.