Sözleşmeyi satır satır okuyun

Diriliş Haber Gazetesi olarak Kahramanmaraş Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Osman Arısal ile bir söyleşi düzenledik.

HABER/EMRE BOZ

Daire alırken sözleşmelerin satır satır okunması gerektiğini vurgulayan Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Osman Arısal, “Müteahhit firmanın geçmişini, daha önce yaptığı işleri, bu işlerin kalitesini, zamanında teslim edilip edilmediğini araştırmak da daha sonda karşılaşılabilecek tatsız durumların engellenmesini sağlayabilir” dedi.

İnşaatlardaki denetimler nasıl yapılıyor?

İnşaatlardaki denetimler iki şekilde yapılmaktadır. Bunlardan bir tanesi rutin denetimler diğeri ise şikayete bağlı denetimler. Rutin denetimler, bir yıl içerisinde her yapı denetim kuruluşuna en az 6 şantiye, 2 büro denetimi gerçekleştiriliyor. Müdürlüğümüzce bu sayıyı mümkün olduğunca üst seviyelere taşımaya çalışıyoruz. Şikayete bağlı denetimler ise; müdürlüğümüze BİMER, CİMER , şahsen veya telefonla yapılan başvurularda müdürlüğümüz teknik elemanlarınca yapılan incelemeler değerlendirilerek İl Yapı Denetim Komisyonuna gönderiliyor.

Yapı kullanım izni ile ilgili bilgi verebilir misiniz? Yapı kullanım izni olmayan binalara herhangi bir yaptırım var mı?

Yapı Kullanma İzin Belgesi, inşası tamamlanmış bir yapının tamamının veya kısmen kullanılması mümkün bölümleri tamamlandığında, tamamlanan bölümlerin kullanılabilmesi için, inşaat ruhsatını veren belediye veya valiliğe bağlı il özel idaresinden alınan izin belgesidir. Bu belge binanın yönetmeliklere uygun olarak kullanıma hazır hale geldiğinin göstergesidir. Yapı kullanma izin belgesi olmadan yapı sahibi veya müteahhitin burada oturuma izin vermemesi gerekir. Ancak bu konuda insanlarımız bir an önce eve kendi evine oturmak istediğinden mağduriyetler oraya çıkıyor.

Firmalara olan cezai yaptırımlara yönelik neler söylemek istersiniz?

Yapılan denetimlerde tespit edilen eksikliklerin belli bir sürede tamamlanması gerekiyor. Eğer taşıyıcı sistemi etkileyecek bir aykırılık var ise, bu aykırılık verilen süre içerisinde de gerçekleşmemişse savunmalar istenir. Gelen savunmalar elde edilen diğer belge ve resimlerle teknik inceleme raporuna dönüştürülür ve İl Yapı Denetim Komisyonuna sevk edilir. Alanında uzman 5 kişiden oluşan komisyon yönetmelik kapsamında konuyu değerlendirir. Yapılan değerlendirmede tespit edilen aykırılığın taşıyıcı sistemi etkilemesi durumunda bir yıl iş almaktan men cezası, diğer kusurlar için ise sözleşme bedelinin %10 ile %50 arasında idari para cezası kararı alabilir. Her iki yaptırımda da sorumlular hakkında Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunulmaktadır. İlimizde 31 adet yapı denetim kuruluşu bulunmaktadır. Bu kuruluşların 24’ü faal durumdadır. İlimizde yapı denetim kuruluşları denetimi altında 3763 adet 8.694.654 m2 güncel yapı bulunmaktadır.

Ocak 2016 tarihinden günümüze kadar 8 yapı denetim kuruluşuna çeşitli oranlarda toplam 94.850.00 TL idari para cezası uygulanmış, 7 yapı denetim kuruluşuna bir yıl iş almaktan men cezası uygulanmıştır. 2 Yapı denetim kuruluşu ve 2 laboratuvar ile ilgili süreç devam ediyor.

Vatandaş daire alırken nelere dikkat etmeli? Kahramanmaraş’ta en çok karşılaşılan sorun ne?

Yapı Denetim Kapsamında yapılan binaların Ruhsat eki Projesine uygun olarak yapılıp yapılmadığı denetlendiğinden genellikle çok ciddi problemlerle karşılaşılıyor. Ancak söz konusu daireyi almadan önce yapı denetim kuruluşu veya müdürlüğümüzden binanın zemin etüt raporundan kullanılan beton ve demirin test sonuçlarına kadar her türlü bilgiye ulaşılması mümkündür. Müteahhit firmanın geçmişini, daha önce yaptığı işleri, bu işlerin kalitesini, zamanında teslim edilip edilmediğini araştırmak da daha sonda karşılaşılabilecek tatsız durumların engellenmesini sağlar. Ayrıca sözleşmenin satır satır okunması, bu konuda bir uzmandan yardım alınmasını tavsiye ediyoruz.

Kamuoyuna iletmek istediğiniz çalışmalarınız nelerdir?

Müdürlüğümüze gelen her türlü şikayet ilgililerce titizlikle değerlendirilmekte, Müdürlüğümüzün sorumluluk alanına giren her türlü mağduriyetin süresi içerisinde giderilmesi için azami gayret sarf ediyoruz. Ancak az da olsa gereksiz lüzumsuz şikayetlerle karşılaşıyoruz.

Yapılan Şikayetlerin incelenmesi, değerlendirilmesi eksiklerin tamamlatılması aykırılık var ise sorumluların tespit edilmesi savunmalarının alınması ve teknik inceleme raporu düzenlenerek komisyona sevk edilmesi, komisyonun toplanıp karara bağlaması alınan kararın ilgililere tebliğ edilmesi uzun bir süreç alıyor. Buda şikayet eden vatandaşların tepkisine yol açmakta veya sürekli aynı şikayeti BİMER, CİMER aracılığı ile dile getirerek Müdürlüğümüz teknik elemanlarını lüzumsuz yere meşgul etmektedirler. Alınacak dairenin kullanma izni almaya müsait olup olmadığı ilgili belediyesinden sorgulanmalı, Yapı kullanma izin belgesi alınmadan binaya taşınılmaması gerekiyor.

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Gündem Haberleri