Fakat yakın zamana kadar siyasiler seçmenlerine verdikleri işe yerleştirme taahhüdünü yerine getirmek için belediyeleri adeta bir arka bahçe gibi kullanma eğiliminde olmuşlardır.
Kahramanmaraş’ta belediye yönetimi, son on yılda sosyal ve kültürel belediyecilik alanında adeta yılların ihmalkârlığını unutturmak ve eksikliklerini gidermek için hummalı bir çalışma sergiledi. Bu başarılı çalışmalara Belediye Başkanı Sayın Mustafa Poyraz’ın dürüstlüğü ve dinamik enerjisi ile özellikle bir kültür adamı olan Başkan Yardımcısı Sayın Cevdet Kabak’çının bilge kişiliği damgasını vurmuştur.
Cevdet Kabakçı, eğitimcilikten kültür müdürlüğüne, özel okul yöneticiliğinden belediye başkan yardımcılığına kadar devlet kurumlarının değişik kademelerinde görev yapmış, yurt içi ve yurt dışında gözlemlerde bulunmuş deneyimli ve donanımlı bir bürokrattır. Kahramanmaraş Belediyesinin yapmış olduğu güzel hizmetlerde onun tecrübesi daima hissedilmiştir.
Sayın Kabakçı, yıllardır Kahramanmaraş’ın yeterince tanıtılamamış olmasının farkında olarak bu eksikliği gidermek için kolları sıvamıştır. Bu ilin hangi özellikleriyle ön plana çıkması gerektiğini araştırmış, çözümü tespit etmiş ve eylemlerini planlı olarak hayata geçirmeye başlamış, bunda da son derece muvaffak olmuştur. Kabakçı, dondurma, biber ve tarhananın yanısıra Cumhuriyet dönemi Türkiye’sinde fikirleriyle, şiir ve yazılarıyla ülkenin düşünce ve sanatına yön vermiş Kahramanmaraşlı fikir ve sanat adamlarının,il’e büyük bir saygınlık kazandırdığını ve ilin daha prestijli hâle gelmesi için bu değerlerin ön plana çıkarılması gerektiğine inanmıştır. Bunu gerçekleştirmek için ulusal ve uluslararası ölçekte etkinlikler yapılmalı böylece Kahramanmaraş bir cazibe merkezi hâline getirilmelidir. Kahramanmaraş Belediyesi de bunu yaptı. Uluslararası Şiir Festivalleri düzenleyerek Kahramanmaraş’ın şiirin ve şairlerin başkenti olma unvanını pekiştirdi. Bu vesileyle şairler, yazarlar ve edebiyat dünyası şiirin başkentinde buluşarak Kahramanmaraş’ı daha yakından tanıma imkânını buldular.
Şiir festivallerinin Türk şiirinin duayenlerinden Necip Fazıl Kısakürek ve Sezai Karakoç adlarına düzenlenmiş olması ilgiyi daha da artırdı. Festival kapsamında düzenlenen şiir okumaları, çatkapı şair buluşması, şiir okuyan bankların yapılması; şairler parkının, şair ve yazarlar evinin, şairler adına parkların ve kütüphanelerin açılışlarının gerçekleştirilmesi ilimize gelen sanatçıların adeta aklını başlarından almış, ilimizle ilgili olarak üzerlerinde çok olumlu etkiler bırakmasını sağlamıştır.
Son derece başarılı bir şekilde gerçekleştirilen Necip Fazıl, Sezai Karakoç, Nuri Pakdil, Rasim Özdenören, Bahaettin Karakoç gibi zirve şair ve yazarlar adına yapılan ulusal boyuttaki sempozyumlar ilimizin bir şair-yazar kenti olduğu algısını Türkiye’ye kabul ettirmiş, Kahramanmaraş’ı kültür ve sanat alanında yerel ve ulusal basında manşete taşımıştır.
Eğitimci Kabakçı, en iyi yatırımın insana olan yatırım olduğunu çok iyi bilenlerdendir. Halkın okuma oranının yükselmesi, sosyal hayatın daha da güzelleşmesi, daha medenî, aydın insanlarla huzurlu ve mutlu bir şehrin tesisi olacağı inancındadır. Ancak ilde yakın zamana kadar sadece bir tane kütüphane hizmet vermektedir. Zaten okuma alışkanlığı az olan halkın şehrin bir ucundan kalkıp da kütüphaneye gelmesi beklenen bir durum değildir. O halde kütüphaneyi halkın ayağına götürmek gerekir. Kahramanmaraş Belediyesi de bunu başarmıştır. Her semte bir kütüphane anlayışıyla farklı semtlere son on yılda 12 kütüphane açarak eğitim ve kültürün görünmeyen alt yapı hizmetini gerçekleştirmiştir. Kütüphaneyi yaparak içini kitapla donatmakla kalınmayıp sabahleyin saat 08.00’den gece 11.00’e kadar hizmet vererek semt halkının ikinci bir yuvası hâline gelmesi sağlanmıştır. Bu hizmetin önemi sonraki yıllarda daha da iyi anlaşılacaktır.
Yine kültür adamı Cevdet Kabakçı’ya ait projelerden biri de Maraş’ın tarihin en eski devirlerinden bugüne kadarki tarihini, kültürünü, saklı değerlerini gün ışığına çıkarmak fikridir. Bu amaçla planlı ve metodlu bir şekilde Kahramanmaraş’ın tarihini dönemler hâlinde ortaya çıkarmak için Dulkadiroğlu Beyliği, Osmanlı Dönemi, Cumhuriyet Dönemi başlıkları altında ulusal düzeyde sempozyumlar düzenlenmiş, bilim adamları tarafından Kahramanmaraş’ın zengin tarihi ve kültürel değerlerinin ortaya çıkartılması sağlanmıştır. Bunun yanısıra karakucak güreşinin vatanı olan Kahramanmaraş’ta bu güreşin canlandırılması amacıyla uluslararası Karakucak ve Kısa Şalvar Güreş Sempozyumu düzenlenmiş ve Türk sporu adına büyük takdir görmüştür.
Sayın Cevdet Kabakçı’nın editörlüğünde göze çarpan bir başka Belediye hizmeti de Kahramanmaraş’ın zenginliklerini içeren rekor sayıdaki yayınlardır. Kahramanmaraş Belediyesi adeta bir yayınevi gibi çalışarak geçmişin ihmalkârlığından doğan boşluğu doldurmuş, tam 40 adet kitap yayımlamıştır. Bu kitaplar ilimizin daha iyi tanınması noktasında son derece önem arz etmektedir.
Belediyelerin bir görevi de bireylerin meslekî ve kişiselgelişimlerini sağlamaktır. Kahramanmaraş Belediyesi olarak dünya ve ülke meseleleriyle ilgili konularda; bilim, tarih, kültür ve sanat alanlarında temayüz etmiş aydın, bilim ve sanat adamlarını ile davet ederek konferans yoluyla halka buluşturma konusunda da başarılı hizmetler yapmıştır.
Yalnızca benim değil halkımızın ve diğer illerden ilimizi ziyaret eden misafirlerin hayranlıkla sözünü ettikleri parklar da Kahramanmaraş Belediyesi’nin yüz aklarından biridir. Yakın zamana kadar yalnızca Atatürk Parkı varken şimdi Muhsin Yazıcıoğlu, Aslan Bey, Pınarbaşı, Aşık Mahzunî, 12 Şubat, Kılavuzlu gibi son derece geniş, modern, pek çok ile nasip olmayan parklar yapıldı. Hemen hemen her mahallenin bir yeşil parkı var. Parkların isimlerinin de bu milletin gönlünde müstesna bir yeri olan kişilerin adlarından oluşması halkın bu parkları sahiplenmesine katkı sağlamıştır.
Yine yetişen nesillere bırakılacak bir başka miras da sosyal yaşam alanlarına ve kurumlara verilen isimlerdir. Kahramanmaraş Belediyesi, Kahramanmaraş’ın şair ve yazarlarının bütün mekânlara sinmesi ve daima hafızada ve gündemde yer etmesi için Necip Fazıl, Abdurrahim Karakoç, Nuri Pakdil, Dostozan, AlaaddinÖzdenören, Erdem Bayazıt, Cahit Zarifoğlu gibi isimleri kütüphane, park, cadde ve sokak gibi mekânlara vermiştir.
Yerel seçimlerde Başkanlık için yoğun bir talep gözlenmektedir. Aday adayları arasında şahsına münhasır güzel insanlar var. Sayın Cevdet Kabakçı da bu adaylardan biri. Fakat belediyeciliği öğrenmek için en az iki yıl tabiri caizse stajyerlik dönemine ihtiyaç vardır. Bu dönemi daha önce tecrübe etmiş olan Sayın Cevdet Kabakçı, dürüstlüğü, bürokrasiyi iyi tanıması, eğitimciliği, kültür adamlığı, kısaca bilge kişiliği ile başkanlığa daha hazır ve avantajlı görünmektedir.
Yerel seçimlerin ülkemize hayırlara vesile olmasını diliyorum.