Sosyal ağ sağlayıcıları ile ilgili düzenleme 4 yıldır yürürlükte

Türkiye'den günlük erişim gerçekleştiren sosyal ağ sağlayıcıları ile ilgili düzenlemenin yürürlüğe girmesinin üzerinden 4 yıl geçerken, bu dönemde birçok sosyal medya platformu yurt içinde temsilci atama gibi yükümlülüklerini yerine getirdi.

AA muhabirinin, derlediği bilgiye göre, "Sosyal Medya Yasası" olarak da bilinen "7253 Sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun"un ağ sağlayıcıları ile ilgili hükümleri 1 Ekim 2020 tarihinde yürürlüğe girmişti.

Düzenlemenin yürürlüğe girmesinin ardından geçen sürede VK ve Dailymotion gerçek kişi temsilci, Youtube, Tiktok, Facebook, Instagram, Pinterest ve LinkedIn sosyal ağ sağlayıcıları ise tüzel kişi temsilci atamıştı.

Ayrıca, Türkiye'den günlük erişimi 1 milyondan fazla olan ve temsilci belirleme yükümlülüğünü yerine getirmeyen şirketlere 10'ar ve 30'ar milyon idari para cezası verilmişti.

YENİ DÜZENLEMELERLE TÜRKİYE'DEKİ KULLANICILARIN HAKLARI DAHA ETKİN KORUNUYOR

Resmi Gazete'de 18 Ekim 2022'de yayınlanan "7418 Sayılı Basın Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun" ile 5651 sayılı Kanun'da yapılan değişikliklerle sosyal ağ sağlayıcılar için yeni yükümlülükler getirildi.

Düzenlemeyle sosyal ağ sağlayıcılar çocuklara özgü ayrıştırılmış hizmet sunma, kullanıcı haklarını daha etkin şekilde koruma, kriz planı sunma, reklam kütüphanesi oluşturma ve şeffaflığın artırılması gibi çeşitli yükümlülüklere tabi oldu.

Söz konusu düzenlemeler sosyal ağ sağlayıcılar ile muhataplık ilişkisinin güçlendirilmesi, Türkiye'deki kullanıcıların haklarının daha etkin bir şekilde korunması ve yetkili mercilerin kararlarının süresi içerisinde yerine getirilmesi açısından önem taşıyor.

Değişikliklerle Türkiye'den günlük erişimi 10 milyondan fazla olan yurt dışı kaynaklı sosyal ağ sağlayıcılar ayrıştırılarak bunların temsilcileri idari, teknik, mali ve hukuki yönden tam yetkili ve sorumlu tutuldu ve bu sosyal ağ sağlayıcıların temsilcilerinde bulunması gereken özellikler Kanun'da belirlendi.

X, TÜZEL KİŞİ TEMSİLCİ ATADI

Bu kapsamda, 7418 sayılı Kanun ile 5651 sayılı Kanun'da yapılan temsilcinin niteliğine ilişkin değişikliklere uyum amacıyla Türkiye'den günlük erişimi 10 milyondan fazla olan yurt dışı kaynaklı sosyal medya platformlarından X, Youtube, Tiktok, Facebook ve Instagram tüzel kişi temsilci atadı.

X'in de mevcut ağ sağlayıcılara katılmasıyla kapsama giren tüm sosyal ağ sağlayıcılar temsilci belirleme ve bildirme yükümlülüklerini yerine getirmiş oldu.

Kaynak: AA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

İlgili Haberler

Hastane yolunda kesilen radar cezasını mahkeme iptal etti
Bazı bakanlıklara ilişkin atama ve görevden alma kararları Resmi Gazete'de
Başörtülü hakimi "laikliğe aykırı" olduğu gerekçesiyle reddeden avukata hapis talebi

Gündem Haberleri