On binlerce öğrenci bugün itibari ile haftanın 5 günü toplu taşıma ve okul servisleri ile okula gidip gelecek. Kahramanmaraş Emniyet Müdürlüğü öğrencilerin can güvenliğini korumak için eğitimleri ve denetimleri günler öncesinden başlattı. Gazetemize özel açıklamalarda bulunan Kahramanmaraş Trafik Tescil ve Denetleme Şube Müdürü Arif Gürbüz, geleceğimizi emanet ettiğimiz şoförleri ve rehber personelleri uyararak dikkat etmesi gereken kuralları anlattı.
Yaz tatilinin ardından Kahramanmaraş genelinde 261 bin 136 öğrenci, yeni eğitim-öğretim yılına bugün çalacak ilk ders ziliyle başlayacak. 2017-2018 eğitim öğretim yılında, Kahramanmaraş genelinde bin 29 okulda; 261 bin 136 öğrenci ve 13 bin 854 öğretmen ders başı yapacak. Bu yıl 18 Eylül Pazartesi günü başlayacak yeni eğitim ve öğretim yılı birinci kanaat dönemi 19 Ocak 2018'de sona erecek. Yarıyıl tatili, 22 Ocak 2018-2 Şubat 2018 tarihleri arasında yapılacak. İkinci kanaat dönemi ise 5 Şubat 2018 pazartesi başlayacak ve 8 Haziran 2018'de tamamlanacak.
ON BİNLERCE ÖĞRENCİ ŞOFÖRLERE EMANET
On binlerce öğrenci haftanın 5 günü toplu taşıma araçlarıyla ve servislerle okula gidip gelecek. Kahramanmaraş Emniyeti öğrencilerin can güvenliğini korumak için önlemleri ve denetimleri günler öncesinden başlattı. Kahramanmaraş Trafik Tescil ve Denetleme Şube Müdürü Arif Gürbüz, Kahramanmaraş’taki servis şoförlerini ve rehber personelleri uyararak dikkat etmeleri gereken kuralları Diriliş Haber Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Mücahit Dalkara’ya anlattı.
SERVİS ŞOFÖRLERİNİN DİKKATİNE
Okulların açılmasının ardından veliler haftanın 5 günü çocuklarını emanet edebilecekleri güvenilir bir servis arayışına girerken Gürbüz de hem velileri hem de servis şoförlerine uyarılarda bulunarak, “Emniyet kemerinizi mutlaka takın. Öğrencilerin emniyet kemeri takmasını sağlayın. Hız limitlerine uyarak güvenli fren yapabilmek için gerekli takip mesafesini koruyun. Seyir halindeyken cep telefonu kullanmayın. Hatalı sollamadan kaçının. Çocukları indirdiğiniz yer güvenli olsun. Çocuğu mutlaka velisine teslim ettiğinizden emin olun” ifadesini kullandı.
SERVİS ŞOFÖRLERİ BİLGİLENDİRİLDİ
Bir okul taşıtını yılda 10 defa denetlendiğinin altını çizen Gürbüz konuşmasına şöyle devam etti: “Kahramanmaraş Emniyet Müdürlüğü Trafik Tescil Denetleme Şube Müdürlüğü, 2017-2018 eğitim öğretim yılına hazırlık olarak öncelikle geçen hafta 241 sürücümüze trafik bilgilendirme eğitimi verdik. Aynı zamanda sürücülerimizde olması gereken kriterleri belirledik. Kahramanmaraş Trafik ekipleri olarak bir okul taşıtını yılda 10 defa denetliyoruz. Araçlarda otomatik kapı, camların sabit olması, üzerinde okul taşıtı yazması, dur levhası olması, araçların 12 yaşından küçük olması ve bakımlarının zamanında yapılmış olması gerekiyor.”
KORSAN TAŞIMA YAPAN ARAÇLAR TRAFİKTEN MEN EDİLDİ
Gürbüz konuşmasının devamında geleceğin teminatı olan çocukların huzur ve güven içerisinde okullarına geliş ve gidişlerini sağlamak, servis araçlarının karışabileceği trafik kazalarını önlemek amacıyla her türlü tedbiri almanın öncelikleri olduğunu söyleyerek; “Bu sebeple ilimizde okul servis araçları ve şoförleri üzerinde yapılan denetimler hassasiyetle devam etmektedir. İl merkezinde toplam 241 adet okul servis aracı mevcut olup, 2016-2017 eğitim öğretim yılında 3 bin 483 okul servis araçları denetlenip, 329 okul servis sürücüsüne de Trafik İdari Para Cezası Karar Tutanağı düzenlendi. Çok sayıda yetkisi olmadan (korsan) öğrenci taşıyan araç trafikten men edildi” şeklinde konuştu.
CAMLAR SABİT OLMALI
Gürbüz, servislerdeki olması gereken özellikleri şöyle özetledi öğrencilerin ulaşabildikleri alanlardaki camların tamamının kapalı, öğrencilerin zorlasa da açamayacakları düzenekte olması gerektiğini açıklayarak; “Bu camlar sabit olmadığı durumlarda şoför olarak araca hükmedebilirsiniz ancak arkanızda oturan öğrenciler her zaman kontrolünüz altında olmaz. Camlarımız mutlaka sabit olmalı. Öğrencilerin zorlaması ile dahi açılmamalı” dedi.
RAY SİSTEMİNE DİKKAT
Servisin iç bölümünde çocukların güvenliği için belirli alanlar olduğunu belirten Gürbüz, “En önemli alanlardan bir tanesi de kapıyı kullandığımız tırtıklı rayın olduğu bölümdür. Rayın olduğu bölüme biz yetişkin olarak dokunmamamız gerektiğini biliriz. Ama küçük yaştaki bir çocuk bunu bilmeyeceği için bu bölümler yönetmelikte de dikkate alınmış. Bu bölümlerin yumuşak bir plastik ile kapatılması ya da zarar vermeyecek şekilde üzerinin kapatılması şeklinde gerekli uyarı yapılmış” ifadesini kullandı.
OTOMATİK KAPI OLMALI
En önemli unsurlardan bir tanesinin de aracı kullanırken duraklama yapıldığında ya da hareket etmeden önce kapının kontrolü olduğunu kaydeden Gürbüz, “Kullanılan araçta kapı otomatik şekildedir. Otomatik kapı, havalı ya da hidrolik olarak sizin kontrolünüzde açılır ya da kapanır olmalı ve siz kapının açıldığını ya da kapının kapanmak üzere olduğunu sinyal sistemiyle kontrol ediyoruz. Sinyal olmadığında da kontrol edebileceğiniz optik donanım ya da ayna gibi kapının önünü görebileceğimiz bir tertibatla bunu çözmemiz gerekiyor. Çünkü öğrenciler yeri geldiğinde kapıdan tek tek inmek yerine 2-3 kişi inmeye çalıştığından kapıyı farkında olmadan çok az bile kapatsanız, öğrencilerin yaralanma riski oluşmaması adına dikkat edelim” açıklamasında bulundu.
ŞOFÖRÜN ÖZELLİKLERİ
Şoförlerin yapması gerekenleri de açıklayan Gürbüz “26 yaşından gün almış olacaksınız. E sınıfı sürücü belgeniz için 5 yıllık, B sınıfı için 7 yıllık belge sahibi olmanız gerekiyor. Her 5 yılda bir gerekli sağlık kontrollerinden geçerek işi yapabilecek sağlıkta olduğunuzu kanıtlamanız gerekiyor. Türk Ceza Kanunu’nun çocukları ilgilendiren istismar konularındaki maddelerinden ceza almamış olmak gerekiyor. Son 5 yılda bilinçli ve ölümlü trafik kazasına karışmamış olmanız, alkollü olarak ve hızdan dolayı sürücü belgeniz geri alınmamış olması gerekiyor. Rehber personelinizin de en az lise mezunu ve 22 yaşından büyük olması gerekiyor. SRC mesleki yeterlilik belgesine sahip olmanız gerekiyor. Belediye tarafından verilen özel izin belgesinin alınması gerekiyor. Bu şartlara uymazsanız size verilen özel izin geri alınabiliyor” diye konuştu.
2016-2017’DE 7 KAZA MEYDANA GELDİ
Gürbüz, “Kahramanmaraş İl Emniyet Müdürlüğü tarafından yapılan tüm denetimlerin ve alınan tedbirlere rağmen 2016-2017 eğitim öğretim yılında 7 yaralamalı kaza meydana gelmiş olup; 2 yaya, 6 yolcu, 3 sürücü yaralandı. 9 adet maddi hasarlı kaza meydana geldiğini açıklayarak, “Başlayacak olan 2017-2018 eğitim öğretim döneminde de okul servis araçları ve şoförleri üzerinde yapılan denetimler, tarafımızdan hassasiyet ve kararlılıkla sürdürülecektir. 18 Eylül 2017 itibariyle 2017-2018 eğitim öğretim yılı başlayacak. Bununla ilgili Genel Müdürlüğü’müzden bize gelen hem yıl içerisinde özel denetimler hem de rutin denetimlerimiz devam edecektir” dedi.
TRAFİK GÜVENLİĞİ AÇISINDAN RİSKLİ OKULLARA EKİP GÖNDERİYORUZ
Gürbüz konuşmasını şöyle noktaladı: “İl merkezinde 260 okul var, mevcut ekiplerimizin bunların hepsine yetişmesi imkânsız. İl Emniyet Müdürlüğümüz tüm okullarda görevlendirmeler yaptı. Haftanın 2-3 gününü okul güvenliği içi kontrol altında tutuyorlar. Hem yüz yüze hem de telefonla devamlı irtibat halindeler. Trafik güvenliği açısından riskli olan okulların önünde ekipler bulundurmaya çalışıyoruz. Trafik ve öğrencilerimizin güvenliği ülkemiz adına çok önemli bir konu. Tüm yol kullanıcılarının ve vatandaşlarımızın 2017-2018 eğitim öğretim yılı hayırlı olsun” ifadesini kullandı.