27’nci ‘Vergi Haftası’ etkinlikleri kapsamında Kahramanmaraş Vergi Dairesi Başkanı İbrahim Kaya, Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği (MUSİAD ) Kahramanmaraş Şube Başkanı Atıf Şirikçi’yi makamında ziyaret etti.
Ziyarette konuşan MÜSİAD İl Başkanı Şirikçi, derneklerinin misyon ve vizyonunun özellikle milli duygularla memlekete hizmet ettiğini söyledi. Çocukluk yıllarından bahsederek sözlerine başlayan Şirikçi, "Biz ticaret hayatımıza başladığımızda çok ufaktık, o zamanlar Kahramanmaraş'ta bir algı vardı. Adına 'darbuhab' derlerdi ve dedem buna çok kızardı. Namaz kılmayacaksın ve cuma namazına gitmeyeceksin, vergi vermeyeceksin devlete derlerdi. Rahmetli babam bu zihniyete çok kızardı, bu telaffuzlar karşısında şok olur ve şu ifadelere yer verirdi: 'Bu devlet zengin olmazsa, bu devlet güçlü olmazsa sen istediğin kadar zengin ol hiçbir anlamı yok, hiç bir anlam ifade etmez' diyerek serzenişte bulunurdu. Bu mantığı biz yıllarca ticaret hayatımızda destur edindik. Cumhurbaşkanımızın da ifade ettiği gibi milli düşünen bir toplum şuuru oluşturmak için gece gündüz çalışıyor ve tüm vergilerinizi kuruşu kuruşuna ödüyoruz, ödemeye de devam edeceğiz" dedi.
"GAYRI RESMİ İŞLEM YAPAN SANAYİCİMİZ YOK"
Kahramanmaraş'ta gayri resmi açık işlem yapan hiçbir sanayicinin olmadığını vurgulayan Şirikçi, bu durumu kentin milliyetçi ve muhafazakar bir şehir olmasına bağladı. "Kahramanmaraş milli duyguları son derece güçlü olan bir şehirdir. Çok açık ifade etmek isterim ki açık işlem yapan hiçbir sanayicimiz yoktur. Sanayisi eskiden belki çok farklıydı, rekabet yapılamıyordu fakat geldiğimiz noktada Dünya ticaretinde rekabet edebilir bir düzeye çıkmış bir sanayimiz var. Günümüz Türkiye'sinde sanayicilerde vergi kültürü oturmuş durumdadır. Bizim gördüğümüz kadarıyla vergi kültürünün tabana biraz daha yayılması gerekiyor. Bu bilincin oluşturulması gerekiyor” diye konuştu.
"KAHRAMANMARAŞ VERGİDE İYİ KONUMDA"
Vergi Dairesi Başkanı İbrahim Kaya da Kahramanmaraş’ın vergi konusunda iyi bir konumda olduğunu belirterek kamuoyunda vergi bilincinin oluşturulması, verginin toplumun tüm kesimlerine benimsetilmesi ve vergiyi gönüllü olarak ödeme alışkanlığının arttırılması amacıyla çalışmalarına devam ettiklerini söyledi. "Vergi haftası nedeni ile biz de odalarımızla, özellikle meslek odalarımızla belli bir misyona sahip odalarımızı ziyaret etmek, yaptığımız organizasyonlarla ve sorunlarla ilgili sıkıntıları dinliyoruz” dedi.
İLKOKULDA VERGİ BİLİNCİ
Vergi bilincinin topluma yayılması gerektiğini ve bu konuda bilinçlendirmeye ilkokuldan başladıklarını belirten Kaya, sözlerine şöyle devam etti:
“Verginin tabana yayılması hususunda çalışmalarımıza devam ediyoruz. Özellikle tabanının vergi kültürünü oluşturmak amacıyla çalışmalar yürütüyoruz. Vergide hassasiyetin ön plana çıkması için ilkokul, ortaokul ve lise denginde öğrencilerimizi ziyaret ediyor akabinde üniversitelerimizde konferanslar düzenliyoruz. Öğrencilerimizi vergi dairesi başkanlığımıza getiriyor ve vergi kültürün oluşması adına çalışmalar yürütüyoruz. Vergi ile muhafazakâr olan şehrimizin güçlü olması demek, değerlerimizin güçlü olması demektir. Siyasi siyasi olarak devletimizin güçlü olması demektir. Bu itibarla devletimizin Dünya’da söz sahibi olması demektir. Çünkü vergisini ödeyen milletlerin devletleri Dünya’da her zaman söz sahibi olmuştur.”
Ziyarete Vergi Dairesi Başkanı İbrahim Kaya'nın yanı sıra Gelir İdaresi Gurup Müdürleri Aydın Sündük ile Sinan Küçükgöz, Aksu Vergi Dairesi Müdürü Beyhan Balta, Aslanbey Vergi Dairesi Müdürü Hüseyin Çetin ve Vergi Uygulama Müdürü Bekir Akkan da katıldı.