Diğer Adları: Sinirli ot, labada, zeybek, bağa yaprağı, ateş otu, yılan dili, kırkdamar otu, melheves, pelheves.
Hasat Zamanı Ve Şekli: Yapraklar çiçeklenme döneminde, tohumlar olgunlaştığında, kökler bütün yıl boyunca hasat edilir.
Kurutma Usulü: Güneşte veya fırında.
Kullanma Usulü: Kuru yapraktan 40 gr 1 lt suda kaynatılır. Günde 3 çay bardağı içilir. ( dizanteri ve ishallere) Ezilerek yaralara lapa yapılır. Tohumlar günde 8 gr yenir.
Kullanılan Kısımlar: Bitkinin tümü.
Şifası: Astım, nefes darlığı, öksürük, bronşit, balgam söktürücü, yara iyileştirici, çıbanları deşici ve iltihap kurutucu. Basur, siyatik ağız yaraları, çatlaklar, yarıklar. Nasır, tıkanıklık çözücü, göz iltihapları, gastrit, kanlı tükürmeleri kesici. (öz sudan günde 50 gr içilir) Kan durdurucu, baş ağrılarını dindirici. (gülyağı ile karıştırılıp alına koyulur) Kabız yapıcıdır.
Zehirlilik Durumu: yoktur.
Çeşitler: Büyük, küçük, dar yapraklı, su sinitoru.
Yetişme Ortamı: su kenarları, nemli çayırlar. Yol kenarları, gölgeli yerlerde görülür.
Muhteviyatı: Müsilaj, kükürt, aucibin, lebenzim, saponin, sümüksü madde, şeker, A-C vitaminleri, pektin, organik asitler.