Diğer Adları: kuşkonmaz, çeşmezen, karadiken.
Hasat zamanı ve şekli: meyve ve yapraklar toplanır. Taze olarak kullanılır.
Kurutma Usulü: meyveler gölgede kurutulur.
Kullanma Usulü: 50 gr/1 lt su: kaynatma sonucu demleme ile günde 3 bardak içilir. Taze yapraklar çıbanlara sarılır.
Kullanılan Kısımlar: meyve ve yapraklar.
Şifası: kabızlık yapıcı, idrar söktürücü, iltihap söktürücü ve çıban deşici, şekeri düşürür. Öksürük kesici, boğmaca, ishal kesici, dizanteri, ekzema, nefes darlığında kullanılır.
Zehirlilik durumu: yoktur.
Yetişme Ortamı: kıraç ve taşlık yerlerde yaygın olarak yetişir.
Muhteviyatı: sabit yağ, tanen, palivrin, flavon türevleri.