Diğer isimleri: sabun otu, helvacı otu, çevgen, çöğen, uşman.
Hasat zamanı ve şekli: ilkbahar başlangıcında veya çiçeklenme sonrasında, kökler sökülüp, yıkanıp, kurutulur.
Kurutma Usulü: güneşte yığınlar halinde.
Kullanma Usulü: 100 cc suya 1 gr kuru kök kaynatılıp demlenir. Günde 1 bardak içilir. Helva ve şekerleme sanayinde kullanılır.
Kullanılan Kısımlar: kökle.
Şifası: idrar ve balgam söktürücüdür. Kumaş temizlemelerinde, helvacılık, dondurma ve şekerleme sanayilerinde kullanılır.
Zehirlilik durumu: yoktur.
Çeşitler: bazıları endemik olmak üzere ülkemizde 50 civarında çeşidi vardır. 5 çeşidi Latincelerinde belirtilmiştir.
Yetişme Ortamı: işlenmeyen arazilerde, kurak mıntıkalarda yetişir. Kumluklarda da görülür.
Uyarılar: fazla alınmamalıdır. Kusturucudur.
Muhteviyatı: saponin, reçine, rezin, şeker.
Not: Çövendeki saponin antiviral etki taşır.