Diğer isimleri: Karacaot, harbak, danabağırtan
Hasat zamanı ve şekli: Kökler erken ilkbahar ve sonbaharda sökülür, kurutulur.
Kurutma Usulü: gölgede.
Kullanma Usulü: İnce kıyılmış köklerden yarım tatlı kaşığı, yarım litre suda 10 dk kaynatılır. Günde 4 defa aç karna 1 su bardağı alınır.
Kullanılan Kısımlar: kök ve kök saplar.
Şifası: Kalp çalışmasını kuvvetlendirici, idrar söktürücü, zayıflatıcı, sinirleri sakinleştirici, basurlar, su birikmesi, sarılık, zatülcenp, öksürükte, halk arasında omurilik iltihapları, menenjit, verem, sinir hastalıkları, haricen saç dökülmesi, kepeklenme, cerahatli yaralar, göz iltihapları, kansere karşı. Hayvanlarda kan tutmasına karşı kulakları delinip, o deliğe bir parça kök konur. Kalp yetersizliğinde kullanılır.
Zehirlilik durumu: Zehirlidir.
Çeşitler: Birkaç çeşidi vardır.
Yetişme Ortamı: Çalılıklar arasında, yarı gölge, orman, koru ve dağlarda bulunur.
Uyarılar: Doktor Kontrolü altında kullanılmalıdır.
Muhteviyatı: Heleporin glikoziti, heleborein, helebroşit, yağlı ve acı maddeler, saponinler, helebrinler vs.