Latince Adı: Hyancinthus orientalis.
Diğer Adları: Zümbül.
Hasat Zamanı Ve Şekli: Soğanları sonbaharda ve ilkbahar başlangıcında sökülür.Tohumları olgunlaştığında toplanıp kurutulur.
Kurutma Usulü: Gölgede.
Kullanma Usulü: Soğanları közde veya sütle pişirilip çıbanlara sarılır. Tohumlar yenir veya kaynatılıp suyu içilir. Çiçekleri güzel kokusuyla süs bitkisidir.
Kullanılan Kısımlar: Soğan ve tohumları.
Şifası: Çıban açıcı (soğanı), iştah açıcı, bel soğukluğunu giderici, karaciğer rahatsızlıkları ve sarılık (tohumları) için halk arasında kullanılır.
Zehirlilik Durumu: Zehirli değildir.
Yetişme Ortamı: Dağlarda, park ve bahçelerde yetişir.
Muhteviyatı: Efir yağları, gentalon-1, oenantol, benzaldehit, metil efiri, alfametoksibenzol asidi, N-metilantroniol asidi.
Kaynak: Haber merkezi