Latince Adı: Beta vulgaris, Var.Rapa.
Diğer Adları: Pezik, pazik, pancar.
Hasat Zamanı Ve Şekli: Yapraklar yaz mevsiminde, kök gövde yaz sonunda sökülür.
Kullanma Usulü: Salata yapılır, pişirilip yenir. Lapa olarak haricen kullanılır. Suyu çıkarılıp içilir.
Kullanılan Kısımlar: Yaprak, kök ve gövde.
Şifası: Kuvvet verir, donmalara karşı masaj yapılır. (zeytin yağı ile rendelenmiş pancar) Besleyici, kan yapıcı, sindirim sistemini çalıştırıcı, karaciğer kuvvetlendirici (yaprak salatası), yatıştırıcıdır, göz ağrısında kullanılır.
Zehirlilik Durumu: Yoktur.
Çeşitleri: Kırmızı pancar, hayvan pancarı.
Yetişme Ortamı: Kuvvetli, sulanabilen topraklar.
Muhteviyatı: Şeker, vitaminler (A-B-C-PP), mineral maddeler. (Fe-Cu-Ca-Zn-P-K-Br-Mn-Mg)
Kaynak: Haber Merkezi