AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Türkiye ekonomisi ve Şehir Ekonomileri Projesi'ne ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
AK Parti Ekonomi İşleri Başkanlığı olarak başlattıkları ve Türkiye'nin 81 ilini kapsayan projenin önemine işaret eden Yılmaz, amaçlarının her konuyu ele almaktan ziyade, illerin siyaseten önemli, ön plana çıkan ekonomik gündemini tespit etmek olduğunu söyledi.
Türkiye'nin büyük ve zengin bir ülke olduğunu, her yörenin de kendine özgü birtakım tartışmaları ve ekonomiyle ilgili farklı gündemleri bulunduğunu anımsatan Yılmaz, şöyle konuştu: "Sadece makro ekonomik tartışmalarla Türkiye geleceğe yürüyemez. Sektörel ve mekansal olarak da mutlaka mikro düzeye inmeniz gerekiyor. Halkımızın sadece genel değil, mikro düzeyindeki beklentilerini de iyi tespit edip, politikalarımızı şekillendireceğiz. Mikro düzeye inmeden Türkiye'yi nakış nakış işlemeniz mümkün değil."
3 kanaldan bilgi toplanacak
Proje kapsamında 3 ayrı kanaldan bilgi toplayacaklarını, bunlardan birinin saha çalışmaları olduğunu ifade eden Yılmaz, doğrudan halkla görüşmeler yapacaklarını, sokaktaki vatandaşın perspektifini, tercihini ve önceliklerini belirleyeceklerini dile getirdi.
İkinci olarak AK Parti il ve ilçe teşkilatlarıyla buluşacaklarını, bu toplantılarda da teşkilatların siyasi değerlendirmelerini ve gündemlerini alacaklarını belirten Yılmaz,
"Üçüncü olarak da sivil toplum örgütleri, meslek kuruluşları ve üniversitelerden fikirler derleyeceğiz. Bu üç hattan gelen bilgileri genel merkezimizde sentezleyerek, il il bu öncelikleri ortaya koyacağız." değerlendirmesinde bulundu.
"Halkımızın beklentilerini iyi tespit edeceğiz"
Yılmaz, çalışmaların büyük ölçüde olgunlaştığını ve pilot uygulamalar yapacaklarını belirterek, çalışmaları bazı illerle başlatacaklarını söyledi. Saha çalışmasını 3-4 ayda tamamlamayı planladıklarını ifade eden Yılmaz, daha sonra genel merkezde çalışmaların süreceğini bildirdi.
81 ilin tamamında yapmayı planladıkları bu çalışmanın yanı sıra birçok ilde yürüyen yüzlerce projenin olduğuna işaret eden Yılmaz, şöyle devam etti:
"Esas olan halkın üzerinde durduğu meseleleri iyi tespit edebilmek. Bazen bürokratik bakış açısıyla bunları göremeyebiliyorsunuz yani halkın gündemini tam olarak yakalamak mümkün olmayabiliyor ama sahaya gittiğiniz zaman, halkla bire bir farklı kanallardan gelen bilgileri de alarak görüştüğünüz zaman halkın asıl gündemini yakalama şansınız daha yüksek oluyor. Her zaman siyasetimizin temeli şu: Biz, bütün alanlarda politikalarımızı halkın beklentilerine göre şekillendiren bir partiyiz. Başarımızda da bunun önemli bir payı var. Ekonomi alanında da farklı düşünemeyiz."
"Yüzde 7 aşılırsa G20'de en yüksek büyüme hızını yakalayacağız"
Yılmaz, bu yıl canlanan ekonomi ve baz etkisine de dikkati çekerek, "Yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 7'nin üzerinde büyüme bekliyoruz." ifadesini kulandı.
Türkiye'nin G20'de Çin ve Hindistan'dan sonra üçüncü en yüksek büyüme oranına sahip ülke olduğunu anımsatan Yılmaz, üçüncü çeyrekte yüzde 7 aşılırsa, G20'de en yüksek büyüme hızının yakalanacağını kaydetti.
"İnce işçilik dönemi"
Yılmaz, makro istikrarla mikro alanı bütünleştirmek gerektiğinin altını çizerek, "Önümüzdeki süreç makro ile mikronun bir arada gitmesi gereken 'ince işçilik' dönemi." dedi.