Latince Adı: Brassica rapa.
Diğer Adları: Şelcem, şelim.
Hasat Zamanı Ve Şekli: Kökler yeterli iriliğe ulaştığında, yapraklar yeşil devrede, tohumlar olgunlaştığında hasat edilir.
Kurutma Usulü: Tohumlar gölgede.
Kullanma Usulü: 1 tutam tohum 1 su bardağı suda kaynatılıp içilir. Kök gövde yenir. Suyu çıkarılıp içilir. Baş banyosu yapılır. Tohum yağı 1 yemek kaşığı içilir. Ağrılara masaj yapılır.
Kullanılan Kısımlar: Bütün bitki ve tohum yağı.
Şifası: İdrar yollarını temizleyici (tohum), ağrı giderici (yağı), yumuşatıcı ve müshil (yağı). Yumru salata olarak yenir ve suyu içilir. Suyu ile saç banyosu yapılır.
Zehirlilik Durumu: Yoktur.
Çeşitleri: Yağ şalgamı.
Yetişme Ortamı: Her yerde yetişir.
Uyarılar: Fazlası gaz yapar.
Muhteviyatı: Sabit yağ, A-B-C vitaminleri, mineral maddeler. (Ca, Mg, S, İ, P, Fe, Cu)
Kaynak: Haber Merkezi