Türkiye’nin yeni Anayasa Sistemi ile yönetilmesi gerektiğini ifade eden Demirci, Başkanlık sistemiyle yönetilen ülkelerin başarıya ulaştığını ve Türkiye’nin Başkanlık sistemi ile büyük başarılara imza atacağını belirtti.
Kahramanmaraş’ta faaliyet gösteren Sağlık-Sen İl Başkanı Bünyamin Mutlu Demirci Sağlık-Sen olarak bütün üyelerinin korunduğunu ve ileriye dönük yıpranma payları ile ilgili çalışmaların hızlanarak devam ettiğini belirtti.
Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak’ın Kahramanmaraş için büyük bir kazanım olduğunun altını çizen Demirci, Kahramanmaraş’taki kurumlar özel ve tüzel kişilikler olarak Başbakan Yardımcısının değerinin bilinmesi gerektiğini söyledi.
ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ VE BAŞKANLIK SİSTEMİ HAKKINDA NELER DÜŞÜNÜYORSUNUZ?
Anayasa Değişikliği Türkiye için gerekli ve yerinde bir değişiklik olur. Günümüz dünya konjektöründe de bunu defalarca gerekli olduğunu gördük. Bundan önceki siyasi partiler STK’lar geçmişte defalarca bu konular hakkında görüş bildirdiklerine şahit olduk. Rahmetli Erbakan’dan başlayarak, Erbakan, Turgut Özal bu dönemden başlayarak bir başkanlık sistemi dillendirilmiş ve gelmiştir. 93 yıllık bir Cumhuriyet dönemimiz var. 93 yılda kaç tane Hükümet kuruldu, bir de Başkanlık sistemi ile yönetilen ülkelerde kaç tane hükümet kuruldu bakılmasını gerekir. Her seçim bir zaman kaybı bizim ülkemizde, 15 yıl içerisinde ülkemizde birçok faaliyet gösterildi, yeni nesil koalisyon dönemlerini pek bilmez. Onlara da bu konuları anlatmak lazım.
Türkiye Başkanlık Sistemi ile karar alma mekanizmalarını daha hızlı işleyeceği için, Türkiye’de yatırım süreçlerinde de Başkanlık sisteminin daha fazla katkısı olacağı kanaatindeyim. Dış ilişkiler ile ilgili yapılacak hamleler ile daha hızlı karar alma mekanizmalarını sahip olduğu için birçok avantajı olacaktır. Kaybedilen yılların telafisi olacak diye düşünüyorum.
Zaman kayıplarından kurtulmuş oluruz. Şu anda fiilen yaşıyoruz bu sistemi, Başbakanımız Binalı Yıldırım TBMM’de yaptığı konuşmada iki kaptan gemiyi batırır bir kaptan yeter ifadesi ile bu sistemin ne kadar önemli olduğunu söylemişti.
SENDİKA OLARAK 2016’DA NELER YAPTINIZ?
2016 yılında sağlık çalışanlarının özlük hakları veya ücretleri gibi konularda birçok çalışmalarımız oldu. Sayın Cumhurbaşkanımızın Başbakanlığı döneminde vermiş olduğu bir söz vardı, sizler umudun adısınız diye başlayan yıpranma payı vardı o payların temini için çalışmalar sürdürüyoruz.
Bir yerde bir kaza olduğu zaman oraya bütün meslek grupları gidiyor, Gazeteci, Savcı, Polis ve Sağlıkçı bütün meslek grupları yıpranma payı alırken Sağlıkçıların almaması garip bir durum biz bu durumun düzeltilmesi için çalışmalarımızı sürdürüyoruz.
Sağlık çalışanlarının döner sermayesi konusunda bir sıkıntısı var, Döner Sermayesi sisteminin yeni bir yapılanma gelmesi lazım, bu döner sermayeyi bir pasta olarak düşünün her geçen gün bu pastadan pay alan kişi sayısı arttığı için önceden aldığınız verimi alamıyorsunuz. Bu sebep ile bu döner sermaye sisteminin düzeltilmesi gerekiyor.
Çalışanlarımızı memnun edecek faaliyetlerimiz yoğun hızda devam ediyor. Sağlık Sen olarak sadece sendikacılık dediğimizde ücret sendikacılığı yapmıyoruz, bununla beraber toplumun duyarlı olması gerektiği yerlerde STK olmanın özelliği de bu bence, belli bir üye sayımız var Türkiye ölçeğinde 250 bin Kahramanmaraş ta 5 bin üyemiz var. Toplumun hassasiyetlerini dikkate alarak davranma ve görüş almamız gerekiyor. 2016 yılında bununla alakalı Bayırbucak Türkmenleri ile ilgili bir yardım düzenlemiştik. Belki de bu yardımı düzenlemeyi düşünen Kahramanmaraş’taki ilk STK yız.
2017 DEKİ HEDEFLERİNİZİ NELERDİR?
Sağlık çalışanlarının yıpranma paylarının arkasına düşeceğiz. 2017 yılı toplu sözleşme yılı inşallah başarılı bir toplu sözleşme imzalarız diye umut ediyoruz.
Kişilerin iletişim noktasında yaşadığı sıkıntılar konusunda problem yaşıyoruz. Kahramanmaraş ölçeğinde 6 bin 500 sağlık çalışanı personel var. Yüzde seksenin üzerinde üyemiz var bu çalışanlar arasında. Sağlıkta ki personel memnuniyeti önemli bir konu, belli bir kriter koymuşuz idarecilere idareci bu kriterlere uymak zorunda siz bu karneyi tutturamadınız gibi şeyler söyleyecek. Buradan sağlık personeli açısında baktığımızda bazı kriterler den dolayı sağlık çalışanları sıkıntı yaşıyorlar. Arada bir kısır döngü var bu mevcut yapı bu yükü kaldıramaz durumda, bir dönem sağlıkta reform oldu ve büyük faydası oldu, şimdi yeniden bir dönüşüme ihtiyacı var sağlığın bizde bu dönüşüme katkı sağlamaya ve bu dönüşümü gerçekleştirmeyi hedefliyoruz.