Rusya'dan Türkiye açıklaması: İkincisi geliyor

TürkAkım projesinin Karadeniz hattının tamamlanmasının ardından karadaki çalışmalarına olan ilgi artıyor.

Rusya'nın gaz devi Gazprom ikinci bir TurkAkım hattının mümkün olabileceğini ve Ukrayna'yı aradan çıkaran transit kapasitenin artırılabileceğini belirtti.

Rus medyasında TürkAkım 2 olarak konuşulan hattın henüz sadece fikir aşamasında olduğu be talebe bağlı olarak tüm onayların alınmasının ardından hayata geçebileceği belirtildi.

Gazprom CEO'su Alexey Milley, Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras'ın TürkAkımı'nın Yunanistan'a uzatılmasıyla ilgilenebileceklerinin sorulmasına üzerine "TürkAkımı'nda iki yönlü olarak Karadeniz bölümleri tamamlandı. Şimdi sırada karadaki altyapının inşaasında. Talep olursa ve gereken onaylar alınırsa TürkAkım 2 projesi hayata geçebilir." ifadelerini kullandı.

Rusya'nın en büyük yatırım bankalarından biri olan VTB Capital'den Ekaterina Rodina da henüz fikir aşamasında olan projeyle ilgili orta uzun vadeli tahminlerce sermaye gider riski bulunduğunu belirtti. Rodina, "Teorik olarak yeni boru hattı şu an inşa halinde olan NS-2 ve TürkAkım'a ek olarak Gazprom'un tüm gaz ihracatı ihtiyaçlarını karşılayabilecek."  derken hattın yapımının politik nedenlerden dolayı kolay olmadığını da sözlerine ekledi.

ABD, AB VE ALMANYA ARASINDA KUZEY AKIM KRİZİ

Rus gazının Karadeniz altından taşınmasını öngören TürkAkım ile birlikte Kuzey Akım 2'nin, Ukrayna'nın transit ülke olarak kilit rolünü etkileyeceği için ABD de projeye karşı çıkmıştı.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Robert Palladino, Kuzey Akım 2 boru hattının inşasını siyasi bir proje olduğu gerekçesiyle kınamıştı.

Rus gazının Baltık Denizi altından Almanya'ya taşıyacak olan Kuzey Akım 2 projesi, Almanya ve Fransaarasında da çekişmelere gebe ve AB gözetimine tabi olmasına istiyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri