Prof. Dr. Naci Görür: Tehlike kapıda, Kahramanmaraş benzetmesi!

Prof. Dr. Naci Görür, İstanbul'daki deprem riskini vurguluyor. Hazırlıklı olunmalı ve kentler depreme karşı dirençli hale getirilmeli.

Prof. Dr. Naci Görür, "İstanbul'da Deprem ve Kentsel Dönüşüm" adlı panelde önemli açıklamalarda bulundu. Görür, İstanbul'un olası bir depreme hazırlıklı olması gerektiğini vurgulayarak vatandaşları uyardı. 1999'daki deprem ve diğer bölgelerdeki sarsıntılar gibi örnekler vererek İstanbul'un deprem riskine dikkat çeken Görür, "Eğer diğer kısım kırılırsa, 7,5 büyüklüğünde bir deprem olacak. Bu kesin, ancak ne zaman olacağını bilmiyoruz" dedi. Ayrıca, levha sınırlarını işaret ederek depremlerin devam edeceğini belirtti.

Görür, 1999 ve 1912'deki depremleri hatırlatarak, "Marmara'da deprem olacağını gördük. Sadece 1912'deki Şarköy depreminde kırılan kısımda bir etki olmayacak" dedi. "Ancak diğer kısım kırılırsa, 7,5 büyüklüğünde bir deprem olacak. Bu kesin, ancak ne zaman olacağını bilmiyoruz" şeklinde konuştu. Görür, levha sınırlarında sürekli depremler olacağını belirtti.

Panelde konuşan Prof. Dr. Görür, depremin dünyadaki yaşam döngüsünde önemli bir rol oynadığını belirtti. Ayrıca, depremin diğer gezegenlerde görülmediğini söyledi. Türkiye'deki levha sınırlarında depremlerin devam edeceğini vurgulayan Görür, insanların kentlerini depreme karşı dirençli hale getirmeleri gerektiğini ifade etti.

Depreme dirençli yerleşim alanlarının önemine değinen Görür, "Depremin ne zaman ve nasıl olacağı bizim konumuz değil. Üniversiteler ve bilim insanları bunu tartışmalı. Bizim üzerinde durmamız gereken şey, herhangi bir zamanda ülkemizde büyük bir depremin olabileceği ve binlerce insanın ölebileceği gerçeğidir. Bu nedenle kentlerimizi depreme karşı dirençli hale getirmeliyiz. Bu, dünyada başarıyla uygulanan bir yöntemdir" şeklinde konuştu. Mikro bölgeleme çalışmalarının önemine de değinen Görür, topoğrafya ve jeoloji çalışmalarının deprem öncesi riskli bölgeleri belirlemede önemli olduğunu vurguladı.

Görür, İstanbul'da 1766'da meydana gelen depremleri anlatarak, "Bu fay sistemi her 250 yılda bir deprem üretiyor. 250 yılda bir enerji birikir ve deprem olur. Sonra tekrarlanır. 1766'nın üzerine 250 yıl eklediğinizde 2016 yapıyor. Bu nedenle İstanbul'un depreme hazırlıklı olması gerekiyor" dedi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

İlgili Haberler

Kahramanmaraş'ta tarih canlanıyor: Başkan Görgel restorasyon sürecini açıkladı
Final Four maçı Kahramanmaraş’ta dev ekranlarda canlı yayında
Kahramanmaraşlı vatandaşlar "Ölüm Yolu" için önlem istiyor!

Kahramanmaraş Haberleri