Prof. Dr. Hasan Hüseyin Eker: Sosyolojik yaşlanma engellenebilir

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi’nin katkılarıyla düzenlenen ‘Yaşlı Bakım Eğitimleri’ çevrimiçi programında konuşan Prof. Dr. Hasan Hüseyin Eker, "Yaşlılara iyi bir beslenme sistemi sunmak onların her sorununu çözmeyebilir. Yaşlıların sorun ve...

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi’nin katkılarıyla düzenlenen ‘Yaşlı Bakım Eğitimleri’ çevrimiçi programında konuşan Prof. Dr. Hasan Hüseyin Eker, "Yaşlılara iyi bir beslenme sistemi sunmak onların her sorununu çözmeyebilir. Yaşlıların sorun ve çözümleri, farklı bilimsel disiplinlerden ele alınmalıdır.” dedi.

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Yaşlı Destek Projesi (YADES) kapsamında düzenlenen çevrimiçi seminerler devam ediyor. Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü, Kahramanmaraş Valiliği ve Sütçü İmam Üniversitesi işbirliğiyle düzenlenen programın konuğu Sağlık Bilimleri Üniversitesi Hamidiye Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hasan Hüseyin Eker oldu. Moderatörlüğünü Dr. Mehmet Yılmaz’ın yaptığı çevrimiçi program Büyükşehir Belediyesi’nin Instagram hesabından canlı yayınlandı. Programda yaşlılık döneminde ortaya çıkan hastalıklar, yaşlıların yaşadığı psikolojik sorunlar ve çözüm önerileri gibi pek çok konuya değinildi.

YAŞLILAR MUTLAKA BİR UĞRAŞ EDİNMELİDİR

Yaşlıların yaşamış olduğu sosyal ve psikolojik sorunlara değinen Prof. Dr. Hasan Hüseyin Eker, “Ülkemizin yüzde 9.2’sini yaşlı nüfus oluşturuyor. Yalnızlık sorunu, eş kaybı, psikolojik muhtelif diğer sorunlar bağımlılığı artırıyor. Bunlar elbette madde bağımlılığı değil fakat birinin yardımına bağımlı hale gelmek de benzeri bir rutini oluşturuyor. Yaşlıların toplumda veya sosyal çevrelerde gördüğü itibarın azalması, ev işlerinin fiziksel güç gerektirmesi sebebiyle ihtiyaçlarının karşılanamaması gibi onlarca psikososyal sebep bu sonuçları doğurabiliyor. Yaşlılara bu anlamda sadece iyi bir beslenme sistemi sunmak, onların her sorununu çözmeyebiliyor. Dolayısıyla sorun ve çözümleri, farklı bilimsel disiplinlerden ele alınmalıdır. Bu anlamda benim tavsiyem yaşlıların bir uğraş sahibi olmaları. Örneğin, bir müzikle, hafif gayret gerektiren bir işle, sanat dalıyla, sivil toplumla iştigal eden bir yaşlı sosyal doygunluğa ulaşacağından daha iyi hissedecektir” dedi.

YAŞLILARI TOPLUMA ADAPTE EDECEK SİSTEMLER GELİŞTİRMELİ

Prof. Dr. Hasan Hüseyin Eker konuşmasını, “Belediyelerin yaşlı nüfusun adapte olabileceği sistemler geliştirmeleri yaşlıları toplumsal hayata adapte etme noktasında destekleyecektir. Kamusal alanlarda erişilebilirlikle ilgili Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi’nin hem engellilere hem de yaşlılara toplu taşıma alanlarında sunduğu hizmet eşiğini önemsiyorum. Toplumda da bu bilincin oluşmasıyla birlikte aslında pek çok sorun kısa ve uzun vadede engellenebilir. Türk kültürünün geleneksel, folklorik yapısı bu hassasiyetleri muhteva ediyor. O yüzden değerlerin korunması bu etkiyi tahkim edecektir. Yaşlılıkta bilişsel ve ruhsal becerilerde bir takım değişikliklerin olması çok normal bir süreç. Demans, Alzheimer ve benzeri hastalıklardan duyulan kaygı da bu değişikliklerle birlikte artış gösteriyor. Anksiyete bozukluğuna giden bu sürecin, saydığımız unsurlarla asgari seviyede tutulması sağlanabilir” cümleleriyle noktaladı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Kahramanmaraş Haberleri