AÜ İki Eylül yerleşkesinde, Kalkınma Bakanlığının desteğiyle 6 yıl önce kurulan Sivil Havacılık Araştırma ve Uygulama Merkezi, bugün havacılık sektöründe faaliyet gösteren yerli firmalarca uçaklarda kabinde kullanılan tekstil, kompozit, plastik ve kablo malzemelerin yanma ve toksitite durumu, uçak içi hijyen gibi birçok testin yapılmasına imkan sağlıyor.
Ülkede havacılık sektörüne yönelik ürün geliştiren firmalar, yerli laboratuvarlar sayesinde bu testleri artık yurt dışında yaptırmak zorunda kalmıyor. Böylece yerli firmaların testler için ödedikleri döviz ülkede kalırken, daha kısa zamanda hizmet almaları da sağlanıyor.
Ayrıca merkezde, sektörde ve diğer üniversitelerde bu alanda yapılan araştırmalar için danışmanlık ve Ar-Ge hizmeti veriliyor.
THY İLE ANLAŞMA
AÜ Sivil Havacılık Araştırma ve Uygulama Merkezi, imzalanan sözleşmeyle Türk Hava Yolları (THY) Teknik ve Turkish Cabin Interior (TCI) firmalarının onaylı test laboratuvarı da oldu.
Merkez, THY Teknik ve TCI firmaları tarafından yapılan denetlemelerin ardından, firmalarının alt yüklenicisi olarak onaylandı.
'BOEING YERİNE ANADOLU ÜNİVERSİTESİ'
Laboratuvarlarının THY Teknik tarafından akredite edildiğini anlatan Gündoğan, şunları kaydetti:
Yurt dışında Boeing firmasına yaptırılan birçok test de bundan sonra AÜ'de yapılabileceğini ifade eden AÜ Rektör Prof. Dr. Naci Gündoğan, ''Merkezimiz birtakım uçak aksamlarının dinamik testlerini de yapacak. Bu test cihazının alım sürecini yapıyoruz. Üniversite sanayi iş birliği kapsamında TEI ile de birlikte hareket ediyoruz. Uçak parçalarıyla ilgili tüm testler TEI'nin denetimi, kontrolü ve onların yönlendirilmesiyle yapılacak. Çünkü onlar da yurt dışına pek çok test yaptırıyor. Bundan sonra uçakların yanmazlık ve parça testleri yurt dışında değil AÜ laboratuvarlarında yapılacak."