Pakdil, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla yayımladığı mesajında çocukların bayramını kutladı. Bugün Suriye’de, Mynmar’da, Somali’de ve daha birçok ülkede iç çatışmalar ve savaşlar yüzünden çocukların çaresiz ve kimsesiz kaldığını ifade eden Pakdil, savaşın travmasıyla büyüyen çocukların rehabilitasyona ihtiyaçları olduğunu söyledi.
Mustafa Kemal Atatürk'ün çocuklara bayram olarak armağan ettiği bu anlamlı günü kutlamanın mutluluğu içerisinde olduklarını dile getiren Pakdil, mesajında şu ifadelere yer verdi:
“Fakat dünyanın birçok yerinde çocuklar çok kötü şartlar altında hayat mücadelesi vermektedirler. Bunun üzüntüsünü yaşamaktayım. Günümüzde milyonlarca çocuk savaşların, terör saldırılarının ve politik çatışmaların masum kurbanları durumuna gelmektedir. Bu şiddet eylemlerinin çocuklar üzerinde yarattığı travmatik etkiler, onların fiziksel, psikolojik ve ahlaki gelişimleri üzerinde kalıcı zararlar bırakmaktadır. Bunun en acı örneğini Myanmar’da görüyoruz. Bırakın çocuk hakları, insan hakları bile hiçe sayılıyor. Arakan Müslümanları çocuklarını gönderebilecekleri okul olmadığı gibi, kimliklerini bile alamıyorlar. Böyle bir ortamda hangi çocuk kendisini geleceğe hazırlayabilir. Suriye’deki çatışmaların mağduru çocuklarımız aç ve açıkta kalmaktadırlar. Hastalanmaktalar, fakat bir ağrı kesici bile bulamamaktadırlar. Okulları bombalanmakta ve eğitimlerine devam edememekteler. Somali’de çocuklar okumayı kömür tozu ile yazı yazılan el tahtalarında öğrenmeye çalışmaktalar. Bu çocukların gelecekle ilgili bir beklentileri olabilir mi?
Günümüz dünyasında milyonlarca çocuk, doğrudan ya da dolaylı olarak, savaş ve terör olaylarının kurbanı durumuna gelmektedir. Terör örgütleri ve çeteler çocukları silahlı militan olarak kullanmaktadır. Hakları ve gereksinimleri savaşın gerekliliklerinin arkasına itilen bu sessiz topluluk, anlam verilemez bir yıkıcılığın getirdiği yok olma korkusuyla karşı karşıyadır. Devletler arasındaki politik çatışmalar, iç hesaplaşmalar ve terör, çocukların ölümlerine, yaralanmalarına ya da sakat kalmalarına neden olmaktadır. Sözü edilen durumlarda birçok çocuk anne-babasını, akrabalarını, arkadaşlarını kaybetmekte; fiziksel, duygusal ya da cinsel istismara uğramakta; okulundan ve diğer sosyal destek yapılarından yoksun kalmaktadır.”
Dünyanın büyük bir değişim ve dönüşüm içerisinde olduğunu da kaydeden Pakdil, çocukların bu değişim ve dönüşüm çerçevesinde geleceğe hazırlanması gerektiğini vurguladı. Pakdil, “Çocuklarımıza bu değişim ve dönüşümü çok iyi anlatmamız ve onları geleceğe hazırlamamız gerekiyor. Günümüzde birçok aile bu durumun farkında olmadığı için çocuklarımız yetişkinliğe adım attıklarında, çalışma hayatına atıldıklarına ciddi meselelerle karşı karşıya kalıyorlar. Çocuklarımızı geleceğe hazırlama sadece maddi boyut düşünülmemelidir. Erdemli, ahlaklı ve karakterli nesiller yetiştirmek çok önemlidir” ifadelerini kullandı.