Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Ziraat Fakültesi ve Biyosistem Öğrenci Topluluğu tarafından “Özel Sektörün Genç Ziraat Mühendisleri Adaylarından Beklentileri” konulu panel düzenlendi.
Ziraat Fakültesi Konferans Salonunda düzenlenen panel, saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başlayarak açılış konuşmasını Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Fatih Kıllı yaptı. Ülkemizin önemli bir tarım potansiyeline sahip olduğunu söyleyen Prof. Dr. Fatih Kıllı, gerek devlet bünyesinde gerekse iç ve dış pazar koşulları doğrultusunda özel sektöre liderlik yapabilecek, vizyon kazandırabilecek; teknisyen, tekniker, ziraat mühendisleri yetiştirilmesinin önemine değindi. Öğrencilerin kendilerini iş dünyasının beklentilerine göre yetiştirmelerini kaydeden Prof. Dr. Fatih Kıllı, “Üniversitelerde eğitimi öğrencilere anahtar olarak veriyoruz. Öğrenciler iş dünyasının beklentilerini dikkate alarak bu anahtarı iyi kullanabilirse her kapıyı açacaklarına inanıyorum.” dedi.
Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Kaygısız ise, öğrencilerle özel sektörü buluşturmak için böyle bir panel düzenlediklerini belirterek, özellikle ziraat mühendislerinin kendilerini yetiştirmeleri durumunda özel sektörde de her zaman iş bulacaklarını ifade etti.
Panelin birinci oturumda konuşan Ahmet Eldeniz, Serap Vuslat Ketmen ve Eşref Şekerli iş dünyasının ziraat mühendislerinden beklentilerini dile getirdiler.
Ahmet Eldeniz, yaptığı konuşmada tarım makineleri hakkında bilgi vererek, öğrencilerin teorik bilgi almasının yanında tarım alanlarında da uygulamalı olarak eğitimlerini devam ettirmeleri tavsiyesinde bulundu. Üniversitelerin, tarım işletmeleri ile işbirliği yapmaları gerektiğini vurgulayan Eldeniz, piyasada yetişmiş ve nitelikli ziraat mühendisi ihtiyacı olduğunu kaydetti.
Ziraat Mühendisi Serap Vuslat Ketmen ise, ziraat mühendisinde olması gereken vasıflardan bahsederek, öncelikle bu bölümü tercih ederken bilinçli bir şekilde yapılması gerektiğini söyledi. Özel sektörün işini seven, elini taşın altına koyabilecek ziraat mühendisleri istediğini belirten Ketmen, öğrencilere yaptıkları işte en iyi olmaları gerektiğini tavsiye etti.
Girişimci Eşref Şekerli, tarım ve hayvancılığın işgücüne dayalı olduğunu ve sosyal yaşamı kısıtlayan bir çalışma alanı olduğunu ifade ederek sektörde yaşanan sorunlardan bahsetti. Sektörde yetişmiş, hedefi olan, idealist, işini severek yapan, risk alan ziraat mühendislerine ihtiyaç olduğunu kaydeden Şekerli, girişimci olarak en büyük sorunlarından birinin kaliteli eleman bulamamak olduğunu ifade etti.
Panele, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Fatih Kıllı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İhsan Emiralioğlu, akademisyenler ve öğrenciler katıldı. Panel, konuşmacıların soruları cevaplandırmasıyla sona erdi.