Orman Köylüsüne son 3 yılda 34 milyon TL’lik dev kredi desteği

Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürlüğüne bağlı bulunan Kahramanmaraş, Hatay, Gaziantep, Kilis İllerinde yaşayan vatandaşlara son 3 yılda 3 bin 638 aileye toplam 33 milyon 948 bin 508 TL Orköy Hibe ve kredi desteği verildi.

Kahramanmaraş Orman İşletme Müdürlüğü tarafından son 3 yılda özellikle hayvancılığı desteklemek için Orköy projeleri ile Süt sığırcılığı, Süt Koyunculuğu, Manda Yetiştiriciliği, Fenni arıcılık ve ipek böcekçiliği projeleri ile ailelerde yerinde ve doğrudan destek olmak amaçlanıyor. 2016-2017 ve 2018 yıllarında ailelere toplamda 29 milyon 613 bin 872 TL Ekonomik nitelikli kredi desteği sağlandı.   Ayrıca köylerde yaşayan vatandaşların sosyal hayatlarının daha iyi ortamda yaşamaları için dam örtülüğü, güneş enerji sistemleri ve kaloriferli soba projeleri ile de Orman İşletme Müdürlüğü,  vatandaşların yanında olmaya çalışıyor.

SÜT SIĞIRI DESTEĞİ İLE HAYVANCILIĞA FARKLI BOYUT

Kahramanmaraş Orman İşletme Müdürlüğü sınırları içerisinde 2018 yılında yapılan Orköy hibe ve kredi desteği ile Dulkadiroğlu ilçesi Abbaslar köyünde 15 ailemize 2 şer adet olmak üzere 30 adet süt sığırı vererek vatandaşlara destek olundu.  Bu kapsamda 330 bin TL kredi desteği sağlandı.

2019 yılında da sorumluluk alanımızdaki illerde yaşayan vatandaşlar için özellikle hayvancılığın desteklendiği projeler yapılmaya devam ediliyor. Orman İşlet Müdürlüğü, 2019 yılında 255 ailemize 6 milyon kredi desteği sağlamayı planlıyor. Orman İşlet Müdürlüğü tarafından gazetemize yapılan açıklamada “Orköy kapsamında vermiş olduğumuz kredi desteklerinin % 20 si hibe olacaktır” denildi.

İşte Maraştan Gazetesine yapılan o açıklamalar; “Orköy kredisi alacaklarda aranan şartlar, Orköy orman köylerinde ( Mülki sınırları içerinde orman olan, nüfusu 2500 ün altında, belediye teşkilatı olmayan ) köylerde çalışır. Orköy kredisi; en az bir yıldır orman köyünde ikamet eden, memur, daimi işçi, esnaf olmayan, icra borcu bulunmayan, orköy kredisinden yararlanıp normal bitiren kişilere de verilir.

Orman Bölge Müdürlüğü olarak Genel Müdürlüğümüzün yapmış olduğu projeler ile Orman Köylülerimize gelir sağlamak ve yaşadıkları yerlerde geçimlerine katkı sağlamak için Gelir getirici tür ağaçlandırması yapmaktayız. Yapmış olduğumuz ağaçlandırma çalışmaları sırasında orman köylerimize sınır olan ağaçlandırma sahalarında o yörede yetişen türlerden fidan dikerek orman köylümüze ekonomik katkı sağlamayı amaçlıyoruz. Bu sahalarımıza Fıstıkçamı, Badem, Ceviz, Dut, Akasya, Somak ekşisi, vb türler dikiyoruz. Bu dikmiş olduğumuz fidanları 3 yıl bakımını Orman Bölge Müdürlüğü olarak biz yapıyoruz. Vatandaşlarımız buradan elde ettikleri ürünler ile ekonomilerine katkıda bulunmuş oluyoruz.

Orman Genel Müdürlüğümüzün tarafından Ormanların korunması ve geliştirilmesi amacı ile Asli ve odun dışı orman ürünlerinin üretileceği ormanların kurulması amacıyla gerçek ve tüzel kişiler tarafından yapılacak ağaçlandırmalara özel Ağaçlandırma denir. Bu kapsamda Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürlüğü olarak belirlemiş olduğumuz sahaları özel ağaçlandırma sahası ilan ediyoruz ve bu sahaları noter huzurunda kura usulü ile vatandaşlarımıza tahsis ediyoruz. Vatandaşlarımız bu Ağaçlandırma sahaları için gerekli projeleri yaparak Orman Bölge Müdürlüğümüze onaylatıyor ve projeleri gerçekleştiriyor. Kahramanmaraş orman Bölge Müdürlüğümüzde şuana kadar 207 proje ile 2500 Hektar alanda özel ağaçlandırma yapılmıştır”

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri