OLUMSUZLUKLARA KAYITSIZ KALINMAZ

OLUMSUZLUKLARA KAYITSIZ KALINMAZ

İş Güvenliği yasasıyla ilgili gazetemize açıklamalarda bulunan Kahramanmaraş İşkur İl Müdürü Ali Yüce, “Müfettişlerimiz planlı denetimlere geldiklerinde her şeye en ince detayına kadar bakarlar. Herhangi bir olumsuzluk gördüklerinde ise buna kayıtsız kalmazlar” dedi.

Son dönemde artan iş kazaları denetimleri arttıran kurumlar Kahramanmaraş’ta çok sayıda inşaata iş durdurma cezası verdi. ” 01.01.2014 tarihinden itibaren tüm işyerlerini kapsayacak şekilde yürürlükte olan  6331 sayılı İSG Kanununa göre  tüm Kamu ve Özel işyerlerinin öncelikle işyerlerinde Risk Analizlerini yaptırmaları, Acil Durum Planlarını hazırlamaları ve Çalışanlarına da İSG Eğitimi aldırmaları gerekmektedir” diyen Kahramanmaraş İşkur İl Müdürü Ali Yüce gazetemize önemli açıklamalarda bulundu. İşkur İl Müdürlüğü olarak kendilerinin iş yerlerini denetleme durumlarının olmadığını kaydeden Yüce, “Çalışma ve sosyal güvenlik bakanlığına bağlı iş teftiş grup başkanlıkları var. Bizim şehrimize de Adana Müfettişleri bakıyor. Denetlemeler planlı olarak yapılır, İş güvenliği yönünden en çok sıkıntılı olan sektör işe inşaat sektörüdür. İş sağlığı ve güvenliğinin yeniye kadar bir yasası bile yoktu.6331 Sayılı yasa ile 4187 sayılı iş kanunu içerisinde iş sağlığı ve güvenliğine ilişkin mevzuatlar dağınık bir şekilde görülürken.6331 sayılı yasa ile müstakil bir iş sağlığı yasası çıkartıldı. Avrupa Standartlarına uygun bir çok maddeler getirildi” dedi.

OLUMSUZLUKLARA KAYITSIZ KALINMAZ

Şikayetler üzerine görevlendirmeler bulundurulduğunun altını çizen Yüce “Müfettişlerimiz planlı denetimlere geldiklerinde her şeye en ince detayına kadar bakarlar. Herhangi bir olumsuzluk gördüklerinde ise buna kayıtsız kalmazlar. İş yerlerini belli bir program dahilinde denetlemekte elbette mümkün olmuyor. Kısım kısım biz yapmaya çalışıyoruz bu tür süreklilik gerektiren denetimleri genel olarak durum bu şekildedir” ifadesini kullandı.

DENETİMLER HANGİ ARALIKLARLA YAPILIYOR?

Hangi aralıklarla denetimler yapıldığını anlatan Yüce, “Geçtiğimiz yıl Türkiye genelinde inşaatlardaki kaza oranları artmaya başladığında, bakanlığımızın bu konu için özel ekip oluşturduğunu çok iyi biliyoruz. Her şey normalinde seyrederken, gerekli mevzuat değişikliklerinde, yasal değişikler, düzenlemelerde bizim de konuya hassasiyetimiz artıyor. İnşaat sektöründe artık fileler gerilmeye başladı. Bunun nedeni ise denetlemelerin çoğalması ve işçi ölümlerinden kaynaklanmasıdır” dedi. İş güvenliği yasasına uymayan firmalara cezalar verildiğini belirten Yüce, “Firmaların kapatılması ve mühürlenmesi gibi çok ciddi cezalar alıyorlar. Para cezaları minimum 6 Bin Liradan başlıyor ve miktar olarak artarak devam ediyor” şeklinde konuştu.

İŞÇİ ÖLÜMLERİ AZALDI

İş güvenliği yasası çıktıktan sonra işçi ölümlerinin azaldığına dikkat çeken Yüce, konuşmasını şöyle sürdürdü: “İş sağlığı ve güvenliğinin, müstakil bir kanun haline getirilmesi ve buna yönelik tüzük ve yönetmeliklerin çıkarılması durumu inşaatlarda ki işçi ölümlerinin fazlasıyla önüne geçti.
Gerek görüntü kirliliğini kapamak amaçlı ve gerek işçi ölümlerinin önüne geçilmesi bakımından, file çekme durumu artış gösterdi. Değişiklik yapılan maddelerden kaynaklı işyerleri yasal kurallara uymaktadır. Bu yasalara uyulduğu için de önleyici bir nitelik kazanmış durumdayız. Bilinçlenme var ve bu durumdan dolayı toplumda büyük ölçüde duyarlılık söz konusudur. Bakanlığımızda bu konu hakkında büyük bir çalışma içerisindedir. Dünya standartlarının altında olabiliriz ama alınan tedbirler neticesinde iş kazalarında ciddi oranda azalma, en azından ölümle sonuçlanan kazalar bakımından çok ciddi farklar var.”

Yasalara tam anlamıyla uyan şirketler oran bakımından nedir?

Öyle bir oran vermek doğru olmaz. Ama genel olarak müfettişlerimiz bu konularla ilgili sürekli çalışma halindedir. Eksiklik görüldüğü yerde buna müsamaha gösterilmeksizin gerekli tedbirler alınmakta ve iş yerinin eksiklerini tamamlaması noktasına kadar firma kapalı tutularak mühür vurulmaktadır. Gözden kaçan yerleri de yani şehrimizin dışında olan bizlere uzak olan yerlerdeki yapılara da duyarlı vatandaşlarımızın Alo 170 İhbar Hattını arayarak durumu bildirmeleri halinde hemen müdahale edilmektedir. Çalışan işçiler dahi iş sağlığı ve güvenliğinden şüphe duyduğu anda kendisi bile durumu ihbar edebilir. İş sağlığı ve Güvenliği uzmanı buraları denetlemek, çalışma ve sosyal güvenlik bakanlığımıza raporunu bildirmek zorundadır. Oradaki herhangi bir eksikliği rapor etmediği ve bu durumun daha sonra meydana çıkması halinde belgesi iptal ediliyor.

İşkur’un inşaat firmalarında işe başlattığı kişi sayısı nedir?

İnşaat sektörü olarak ayrı bir rapor hazırlamadık. Ancak genel itibari ile bakılması gerekirse 2016 yılı Eylül ayı itibari işe yerleştirdiğimiz kişi sayısı 10.382 kişidir. Kadın, Erkek, Engelli her alanda işe yerleştirdiğimiz insan var. Bizim kurumumuza kayıtlı olan işsiz sayısı ise Kahramanmaraş’ta  39,952 kişidir.

Şehrimiz işsizlik bakımından ne durumda?

İşsizlik oranı Türkiye kapsamında TÜİK tarafından açıklandı ve bu oran yüzde 10,7 civarındadır. Biz Kahramanmaraş olarak bu oranın altındayız. Şehrimizin nüfusuna göre bizim işsiz sayımız bu rakamdan aşağıdadır. Tekstil bizde bir şans ve bu şansı halkımız iyi değerlendiriyor. Çalışmak istiyorum diyene her zaman bir iş var. Fakat Şehrimizde maalesef ki “İşten çok , iş beğenmemezlik” var. Yukarıda değindiğimiz işsizlik oranının da tamamı işsiz durumda değil bunun bilgisini de verelim. Çalıştığı işten memnun olmayıp daha iyi iş arayan birçok kayıtlı var. 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri