Öksüz: “Tarımı ihmal edemeyiz”

KAFUM Fuar Merkezinde gerçekleştirilen Kahramanmaraş Tarım Fuarı’nda konuşan Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı M. Hanifi Öksüz, “Tarım hiç ihmal etmememiz gereken çok önemli bir sektör” dedi.

Kahramanmaraş Valiliği, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi, Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası, Kahramanmaraş Ticaret Borsası ve İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü öncülüğünde ECR Fuar ve Organizasyon tarafından düzenlenen Kahramanmaraş Tarım Fuarı 3. kez kapılarını açtı.

28 Eylül – 1 Ekim tarihleri arasında KAFUM Fuar Merkez’inde devam edecek KTF Tarım Makinaları Ve Hayvancılık Sera, Tarım Ekipmanları ve Teknolojileri Fuarı ile yurt içindeki üreticilerin özellikle yurtiçi ve yurtdışı alım heyetleri ile bir araya gelip, sektörel bazda ticari bir platform oluşturulması hedefleniyor.

KTF Kahramanmaraş Tarım Fuarı'nda, Tarım Makineleri ve Hayvancılık, Sera, Tarım Teknolojileri ve Ekipmanları, Sulama Sistemleri, Tohumculuk, Fidecilik, Fidancılık, Peyzaj ve Organik tarımla ilgili ulusal ve uluslararası alanda başarıya ulaşmış ürün ve hizmetler sergileniyor.

Geçtiğimiz yıl 19 bin ziyaretçinin katıldığı Kahramanmaraş Tarım ve Hayvancılık Fuarı’na, bu yıl başta Kahramanmaraş olmak üzere Adana, Osmaniye, Sivas, Gaziantep, Niğde, Kayseri, Malatya, Şanlıurfa ve Adıyaman illerinden 30.000’in üzerinde ziyaretçi bekleniyor.

Kahramanmaraş Tarım Fuarı’nın açılış töreninde konuşan Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı M. Hanifi Öksüz, tarım sektörünün hiç ihmal edilmemesi gereken çok önemli bir sektör olduğunu ifade ederek Türkiye’de tarım potansiyeline bakıldığında Kahramanmaraş’ın önemli illerden birisi olduğunu söyledi.

50 YILDAN BERİ BU SEKTÖRÜN İÇİNDEYİM

“Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı olarak değil çiftçi kimliğimle konuşmak istiyorum” diyen Öksüz “Tarım hiç ihmal etmememiz gereken çok önemli bir sektör. Ben de bir tarım ailesi çocuğu olarak aşağı yukarı 50 yıldan beri bu sektörün içindeyim. İlimizin Türkiye’de tarım potansiyeline baktığımız zaman Kahramanmaraş olarak ülkemizin önemli illerinden birisiyiz.

Dünyada ülkemizin bulunduğu konuma baktığımız zaman sizlere çok enteresan şeyler söylemek istiyorum. İki ay önce Brezilya’ya gittim. Hemen hemen dünyanın en büyük çiftliğinde kalma imkanım oldu. Çiftliğin bir tarafından bir taraf 150 km. 10.5 dakika jetle seyahat ettik. Hemen hemen bizim Konya ilimiz büyüklüğünde bir yer burası. Şimdi tabi biz ülke olarak bu kadar büyük arazilerimiz yok.

KONYA KADAR HOLLANDA DÜNYANIN EN BÜYÜK 2. TARIM İHRACATÇISI

Ama size enteresan bir şey söylemek istiyorum, bizim Konya vilayetimizden sadece 3 km² daha büyük Hollanda ülkesi dünyanın en fazla tarımsal ürün ihraç eden ikinci ülkesi. Amerika’dan sonra tam 103 milyar dolar Hollanda’nın tarımsal ihracatı var. Toprak büyüklüğü de bizim Konya vilayetimiz kadar. Bir Almanya’ya bakıyoruz tarım ihracatı 100 milyar dolar. Ülkemiz tahminime göre 18-20 milyar dolar civarında. Neredeyse bu kadar da tarımsal ithalatımız var.

İLİMİZDE TARIM İÇİN HER ŞEY VAR

Dolayısıyla bu sektörde daha yapacak çok işimiz var. Kahramanmaraş hakikaten Allah’ın burada tarım bakımından her türlü nimeti sunduğu bir ilimiz. Bazen toprak olur iklim olmaz iklim olur su olmaz ilimizde her şey var. Öncelikle artık tarım sektörü eğitim almamış hiç bi şey bilmeyen insanların çalıştığı bir sektör olmaktan çıkıyor. Sanayi işletmeleriyle hiçbir farkımız yok. Teknolojiyi burada çok geliştirmemiz lazım. Eğer biz Hollanda gibi Almanya gibi ihracat yapmak istiyorsak bakın bizden ne kadar küçük ülkeler ne kadar büyük ihracat yapıyorlar.

TARIM VAZGEÇİLEMEZ BİR SEKTÖR

Teknolojimizi müthiş geliştirmemiz lazım. Tarım vazgeçilemez bir sektör. Burada tarım işletmelerine çok önem vermeliyiz. Bu tarım işletmeleri çok büyük işletmeler olduğu gibi aile işletmeleri de olabilir. Çünkü bu sektörde her türlü işletme kendine göre bazı sektörlerde bazı işlerde rekabet gücü yüksek işler yapabilir.

BUĞDAY, PAMUK, MISIR GİBİ ÜRÜNLERDE BREZİLYA İLE REKABET EDEMEYİZ

Bizim artık buğday, pamuk, mısır gibi ürünlerde Brezilya gibi geniş arazileri olan sulama ihtiyacı olmayan ülkelerle rekabet etmemiz çok zor. Aslında gözle görülmüyor ama devletin tarıma çok büyük bir desteği var. Ama biz arazileri gayrimenkul gözüyle görüyoruz. İşletme gözüyle bakmıyoruz. Parçalanıyor araziler ve ikinci nesil tarımla uğraşmıyor. Zaten ikinci nesli yetiştiremediğiniz hiçbir sektör ileri gitmez. İkinci nesil birinci neslin yaptığını, o bayrağı daha ileri taşıması lazım.

İKİNCİ NESİL BU İŞLE İLGİLENMİYOR

Maalesef tarımda bu şehirde çok büyük tarım işiyle uğraşan ailelerin hemen hemen büyük bir kısmı kalmadı. İkinci nesil bu işle ilgilenmedi. Bir kısmı da sanayiye girdi. Ama bu sektör benim bir sevdam. burada faaliyetime işletmemi büyüterek devam ediyorum ve değişik şeyler denemesinde bulunuyorum. Biraz da ilimin tarımına böyle değişik şeyler yaparak öncülük etmekte biz sanayicilerin görevi. Tabi ki, bugün her şey toprağın üzerine yapılıyor. Okul da yapsanız, camii de yapsanız, ev de yapsanız, fabrika da yapsanız toprağın üzerine kuracaksınız havaya kuramazsınız bunları. Tarım arazisi bize Allah’ın verdiği en önemli nimetlerden birisi. Bunu çok iyi kullanmamız lazım.

OVALARIN YARISINI ŞEHİR YAPTIK

Ben çocukluğumda Kıbrıs Meydanından sonra hiçbir bina yoktu. Biz ovaların yarısını şehir yaptık. Yapmak zorundayız ona bir şey demiyorum. Çünkü artan nüfusumuz var, sanayileşeceğiz ama bunu çok bilinçli kullanmamız lazım. Şehir içinde gece kondu bölgelerini doldurmadan, mesela ben bu kentsel proje dönüşüm projelerine çok büyük önem veriyorum. Önce oraları dolduracağız ondan sonra ovaya geleceğiz.

TARIMSAL MÜCADELELERİ DOĞAL YÖNTEMLERLE YAPMALIYIZ

Tarımla yapacaklarımız çok şey var biz sanayicilere de düşen görevler var devletimize de düşen görevler var. Teknolojik değişimler çok önemli tarım topraklarını muhafaza etmeliyiz, sulama sistemleri en modern sistemleri kullanmalıyız. Özellikle tarımsal mücadelelerde almamız gereken çok yer var. Artık ilaçlamadan kimyasal ilaç kullanmadan hiçbir ürün yetiştiremez hale geldik. Eskiden bağlarımıza domates dikerdik toplaya toplaya bitiremezdik. Şimdi ilaçladığımız halde iyi ürün alamıyoruz. Özellikle bu tarımsal mücadeleleri böyle doğal mücadelelerle geliştirmemiz lazım. Toprağın yapısını tekrar düzeltmemiz gerekiyor.” dedi.

Daha sonra ise Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı M. Hanifi Öksüz Öksüz ve Tarım Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Dr. Nihat Pakdil Fuarı ziyaret ederek stantlarda incelemede bulundu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri