Program Okul Müdürü İbrahim Halil Kaymaz’ın açılış ve selamlama konuşması ile başladı. Kaymaz konuşmasında kısaca: “Programımıza katılan bütün öğretmen, veli ve öğrencilerimize teşekkür ederiz. Birtakım şeyleri, olayları illaki yaşamamız gerekmez. Başka insanların yaşantısından da örnek alabileceğimizi, çevremizden de öğrenebileceğimizi düşünüyorum. Zihnimizdeki engelleri aşabilirsek, hayattaki engelleri çok daha kolay aşabileceğimizi göreceğiz. Zeynep Hocam bizlere engelin her şeyden önce zihinlerden kaldırılması gerektiği hususunda “engel sizsiniz” dersi verecek. Bu vesile ile programı organize eden rehberlik servisi ve Şirin ÇAY hocama teşekkür ediyorum.”
Okul rehber Öğretmeni Muhammed BULUNTU:” Hocam görme engelli olmak ve müzik öğretmenliğine başlamanızın hikayesi nedir? Bu soru ile programımıza başlayalım” dedi.
Müzik Öğretmeni Zeynep TEMİRCİ:
“Antalya’da öğretmenim konservatuvara gidebileceğimi, müzik kulağımın olduğunu söyledi. Öncelikle müzik alanında çalışmak ve ilerlemek istiyorsak kulak test yapılması gerektiğini söyledi. Kulak testine girdim. Konservatuvar müdür en kısa zamanda bir enstrüman bularak sınavlara hazırlanmam gerektiğini söyledi.
7. Sınıftan itibaren gitar eğitimi aldım. Görme engelli biri için kolay şeyler değildi yaşadıklarım. Ailem hep yanımda durdu. Annem ile Braille alfabesi ile nota öğrenmeye başladım. Liseye kadar yaşadıklarım beni pek zorlamadı. Ancak liseden sonra artık kalabalıkta tek başıma idim. Toplum, kurumlar engelli bireyleri kabullenmekte zorlanıyor. Bizlerin de var olma mücadelesi verdiğimizi ve buna hakkımız olduğunu anlayamıyorlar.
Biz engelli bireyler bu sorunların üstesinden gelmeye çalışıyoruz. Ön yargıları yıkmak için enerji harcıyoruz. 2009 yılında sınavdan sonra Antalya Güzel Sanatlar Lisesi seçmelerine girdim. İlk zamanlar öğretmenler ve okul idaresi kesinlikle istemiyoruz, sınava girsem bile eleyeceklerini görme engelli bir birey ile çalışamayacaklarını ifade etseler bile ben daha fazla çalıştım. Bir şekilde hata, eksik, yetersizlik bulup beni eleyeceklerini düşündüğüm için daha fazla emek verdim. Kusursuz olmak için çabaladım ve sonunda 85 kişi arasından ilk 10’a girerek yeni serüvenime başlamış oldum. Bu süreçte ailemin desteği hep yanımda idi. Antalya Güzel Sanatlar Lisesi’ne başlayınca görme engelli öğretmenimiz ile konuştuk. Öğretmenim okulumuza gelerek görme engelli bir bireye nasıl eğitim verilir diye tüm okula bilgi verdi. Seminerler düzenledi. Tabi bu süreçte ben okula; öğretmenlerim de bana alıştılar. Lise eğitimimi bu şekilde tamamladım.
Üniversiteyi kazandığım zaman ailem benimle gelmek istiyordu. Ama ben hayat boyu kendi ayaklarımın üzerinde durmak için adım atmalıydım. Bunun için ailemin gelmesini istemedim ve kendi başıma Konya Necmeddin Erbakan Üniversitesi yurduna yerleştim.
Normal bireylerin önüne kasis çıkarken engelli bireylerin önüne maalesef duvarlar örülüyor. Zaten dezavantajlı olan engelli bireylerin bu duvarları daha çok çaba göstererek yıkmaları gerekiyor. Sevgili öğrencilerim, sizler sağlam bireyler olarak hayatta her daim zorluklar ile karşılaşıyorsunuz. Ancak engelli bir bireyin yaşadığı zorluklar karşısında inanın ki bunlar küçük kalıyor. Ben bu zorluklara rağmen, engelleri aşarak, düşe kalka bile olsa çalışmayı seçtim. Yorulduğum zamanlar elbette oldu. Hepimizin de olacaktır. Ancak bu zorluklara rağmen, hedeflerimizi gerçekleştirmek için sorumluluklarımızın bilincinde olacağız. Sevdiğimiz meslek her ne ise onu öğrenip, yapmak için mesafe kat edeceğiz, dirsek çürüteceğiz.”
Program öğrencilerden gelen sorular ve bu sorulara verilen cevaplar ile karşılıklı söyleşi şeklinde devam etti.
Program sonunda Müzik Öğretmeni Zeynep Temirci kemanı ile mini bir müzik dinletisi gerçekleştirdi.
Rehberlik ve Psikolojik Danışman öğretmenler Muhammet Buluntu ile Fatih Akçakale, İngilizce Öğretmeni Şirin Çay etkinlik için katılım gösteren öğrenci ve velilere teşekkür ederek programı sonlandırdılar.