Diğer Adları: limon otu, kovan oyu, arı otu, melisa, acem.
Hasat zamanı ve şekli: ilkbahar ortalarından sonbahara kadar çiçeklenmeden önce 2-3 biçim yapılır. Kurutulur. Biçimler biraz yüksekten yapılmalıdır.
Kurutma Usulü: gölgede.
Kullanma Usulü: bir cezveye bir tutam ( 1 yemek kaşığı) kuru bitki atılır. Üstüne kaynar su dökülüp demlenir aç karna içilir. Ayrıca banyo ve lapa olarak kullanılır.
Kullanılan Kısımlar: yapraklar, yağ.
Şifası: kalp damarlarını genişletici, uyutucu, midevi, yatıştırıcı, gaz söktürücü, terletici, antiseptik, melankoli, karasevda, ateş düşürücü, kuvvetlendirici, ishal kesici, adet sancılarına, diş, kulak ve baş ağrılarına, yağı ise yorgunluk giderici olarak, kulak uğultusu, baş dönmesi, bayılma, zihnin yoğunluğuna etkilidir.
Zehirlilik durumu: yağı çok hafif zehirlidir.
Çeşitler: değişik türleri vardır.
Yetişme Ortamı: Yarı nemli ve yarı gölge yerlerde yetişir.
Uyarılar: varisliler kullanmamalıdır.
Muhteviyatı: uçucu yağ, tanen, reçine, esans, slesünik asit, citral, citronella, geraniol, linanool terpenleri bulunur.