Nazlı Ceylan B. Kurtul: TÜRKİYE’DE KADIN İSTİHDAMI ORANI %50 OLMALI

Nazlı Ceylan Balduk Kurtul kimdir?

 1981 yılında Kahramanmaraş’ta doğdum. İlkokul, ortaokul ve liseyi Kahramanmaraş’ta bitirdim. Okul hayatımda profesyonel basketbol oynadım ve takım kaptanıydım. Bunu özellikle belirtiyorum ki liderlik küçüklükten çocuklara aşılanması gerekir. Ya da sahip olduğu liderlik vasfı ortaya çocukken çıkarttırılmalıdır. İstanbul Bilgi üniversitesi İşletme Bölümü mezunuyum. Üniversite 1. sınıfta bir televizyonda Mehmet Ali Birand’ın yanında staj yaptım. 2. yıl CNN Türk ekonomi bölümde Enis Berberoğlu’nun yanında staj yaptım. Türkiye’de konfeksiyon sektörünün rekabet etme gücü adı altında Michael Porter’in küme analizini Türkiye konfeksiyon sektörüne uyarladım ve bu tez ile üniversiteden mezun oldum. Gap. Inc Amerikan markasının Türkiye liason ofisinde bir yıl süre ile çalıştıktan sonra aile şirketimize döndüm. 2007 yılında annemle ortak olarak kendi şirketimizi kurduk. Halen ‘’Nazlı Ceylan’’ markasının yöneticisiyim. KMTSO Kadın Girişimciler Kurulu üyesi, KMTSO Konfeksiyon Meslek Komitesi başkanıyım.

Üniversite yıllarında iki meslek tercihim vardı. İlki gazetecilik olduğu için ilk başta bu alanda çalışıp kendimi denemek istedim ama esas hayalimin üretici olmak olduğu anlayınca konfeksiyon sektörüne yöneldim. Bu yüzden de bitirme tezimi konfeksiyon markalaşma üzerine hazırladım. Hedefim ‘’Nazlı Ceylan’’ markasının, dünyaya açılmasıdır.

Kadın Girişimciler Kurul (KAGİK) üyeliğiniz ne zaman başladı? Başkanlık süreci nasıl?

3. Donem başkanlığım, artık yerimi benden sonra bu görevi layıkıyla yürütecek birine bırakmak ve yeni görevlere atılmak istiyorum.

Kurulun aktivitelerini ve hedeflerini anlatır mısınız?

KAGİK olarak ilk projemiz İş’te Kadın paneliydi. KMTSO Meclis Salonunda gerçekleşen panelimize şehir dışından Türkiye’nin çok önemli işkadınları katıldı.

TOBB Kadın Girişimciler Yönetim Kurulu Başkanı-Aynur Bektaş,

AK Parti Gaziantep Milletvekili,

AK Parti Kadın Kolları Genel Başkanı Fatma Şahin,

Vip Turizm Yönetim Kurulu Başkanı-Yasemin Pirinççioğlu,

Malkan Makine Genel Müdür Yardımcısı-Mutlu Alkan Kütüklüoğlu,

Sabah Gazetesi Köşe Yazarı-Meliha Okur,

Modacı-Bahar Korçan,

Günsan Danışmanlık Yönetim Kurulu Başkanı-Günsan Çetin,

Çalışma ve Sosyal Güvenlik,

Devlet ve Çevre eski Bakanı-İmren Aykut,

Fatma Ülkü Büyükgönenç

Today & Tomorrow Danışmanlık Başkanı Selma Akdoğan,

Radikal Gazetesi Köşe Yazarı Funda Özkan ve İKV Uzmanı Zeynep Özler,

Neşe sönmez,  panelist olarak katıldılar.

Hepsi birbirinden değerli panelistlerimiz sayesinde kadınlarımız motive oldu ve bilinçlendiler. Sıfırdan işyeri açan, bıraktığı işe tekrar dönen, aile şirketlerinde işe başlayan kadınlarımız oldu. Çünkü rol modellerinde etkilendiler. Bu panelimiz, imkânı olup da çalışmayan kadınlarımızı etkilemek içindi.         

Bu sene geçtiğimiz hafta yine Mart ayında bir panel daha düzenledik. Bu projemizde ise ilk önce 78 tane evinde iş yapan kadınımıza ulaştık. İlk önce onlara Avrupa Birliğinden gelen hocamız tarafından tüm gün pazarlama eğitimi verildi, Kahramanmaraş Valiliği tarafından faydalanabilecekleri hibeler, destekler, krediler hakkında bilgi verildi.

Daha sonraki 2 gün K.Maraş Ticaret ve Sanayi Odası’nın fuayesinde ücretsiz stant verilerek yaptıkları ürünleri satma imkânı verildi.

8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde ise kendilerine sertifika verildi. Ayrıca 4 kadınımıza ödül verildi. Ayrıca Türkiye Kadın Girişimciler Kurulları içerisinde ilk olarak, KMTSO içerisinde, Kadın Girişimcilik Merkezi oluşturdu.

Önümüzdeki projemiz ise KMTSO’nun bize satın almış olduğu tarihi konağımızın restorasyonunu bitirip buraya kadınlarımızın iş merkezi haline getirmek. Dönüşümlü olarak onlara satış imkânı vereceğiz bu konakta. Bir yıl içerisinde de bu projemiz hayata geçecektir. Şuan ihale gerçekleşti. Restorasyon başladı.

Ayrıca Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası KADIN GİRİŞİMCİLİĞİNİ GELİŞTİRMEK AMACI İLE AB’NE (IPA) YAPTIĞI 2,6 MİLYON EURO BÜTÇELİ PROJE BAŞVURUSU kabul edildi. O PROJEDE DE İŞ GELİŞTİRME MERKEZİ KAPSAMINDA 42 KADIN GİRİŞİMCİMİZE YER TAHSİSİ YAPILACAK.

Kadınlar, sivil toplum kuruluşlarında (STK) görev almalı mı?

Tabii ki kadınlar her kurumda aktif olarak bulunmalı ki, diğer kadınlara örnek olsun.

Kadınların siyaseten ve politik anlamda güçlü olması, ülkeyi kalkındırır.

Kadınlar çalışmalı mı? İş hayatında olmalı mı?

Kadın istihdamını artırmak için erkeklere çok görev düşüyor. Erkek rol modeller çok daha önemli. Kadınlara destek olan baba, patron, eş sayısının artması lazım ki kadınlar daha rahat ortaya cıksın. Bize TOBB Kadın Girişimciler Kurullarına TOBB’un önderliğinde odalarımız desteği ile çok is düşüyor. Dünyanın ilk 10 ekonomisi içinde yer alma hedefi olan Türkiye’de kadın istihdamı oranı %50 olmalıdır.

Çalışan kadınların topluma kazandırdıkları nelerdir?

Kadın çalışırsa Türkiye ekonomik anlamda gelişir. Ülkelerin gelişmişlik düzeyleri kadın  istihdamı oranı ile doğru orantılıdır. Çalışan kadınlar, eğitim seviyesi yüksek nesiller yetişmesini sağlar.

Kadın girişimcilere tavsiyeleriniz nelerdir?

Kadınlar; azimli, uzlaşmacı, tutarlı olmadıkça kendilerinin önemsenmesini sağlayamazlar. Bıkmadan usanmadan bu davada sürdürülebilir bir başarı sağlanması gerekir. Size destek olmayan baba, eş, kardeşlere Hz. Muhammed(SAV) örneğini verin. Peygamber Efendimiz, eşine, kızına destek olup okumasına, çalışmasına mani olmadıysa bunu onlar da yapmalıdırlar.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Keşfet Haberleri