Rahman ve Rahim Allah’ın Adıyla
- “Ey yavrucuğum! Şüphesiz ki o (yaptığın iyilik ve kötülük) bir hardal tanesi ağırlığında olsa, hem de bir kaya içinde veya göklerde yahut yer içinde bile olsa, Allah onu getirir (ve karşılığını verir). Çünkü Allah Latiftir, her şeyden haberi olandır. Ey Oğulcuğum! Namazı dosdoğru/gereğine uygun olarak kıl, iyiliği emret, kötülüğü engelle. (Bu esnada) başına gelecek (musibet)lere sabret. Çünkü bunlar (Allah’ın emrettiği) kesinlikle (ve kararlılıkla) yapılacak işlerdir. İnsanları (küçümseyip) yanağını bükme/yüz çevirme ve yeryüzünde şımarık yürüme! Çünkü Allah, böbürlenen ve kendisini beğenip övünen hiç kimseyi sevmez. Yürüyüşünde ölçülü (ve kibirsiz) ol. Konuşurken sesini de alçak tut. Çünkü seslerin en çirkini elbette eşeklerin sesidir.” Göklerde ve yerde olan şeyleri, Allah’ın sizin istifadeniz için yarattığını, size açık ve gizli nimetlerini (bolca) tamamladığını görmez misiniz? Yine de, öyle insanlar vardır ki hiçbir ilmi, hiçbir rehberi, hiçbir aydınlatıcı kitabı yokken (hala) Allah hakkında tartışır. (Lokman Suresi, 16-20)
- Ailene (ve ümmete)f namaz kılmayı emret ve sen de ona sabırla devam et. Biz senden rızık istemiyoruz; (aksine) biz sana rızık veriyoruz. (Güzel) akıbet, takva sahiplerinin (Allah’ın emrine uygun yaşayanların/karşı gelmekten sakınanların)dır. (Taha, 132)
- O, ehline/kavmine namazı ve zekâtı emrederdi. Rabbi katında da beğenilmişti. (Meryem/55)
YOLUMUZU AYDINLATANLAR
Eğer yerdeki ağaçlar (birer) kalem olsa, deniz de (mürekkep olsa), ardından yedi deniz ona (katılıp) yardım etse yine (bunlar tükenir de) Allah’ın kelimeleri tükenmez. Şüphesiz Allah mutlak galip, mutlak hüküm ve hikmet sahibidir. ( Lokman /27)
HZ. UBEYDULLAH AHRÂR (K.S.) BUYURMUŞLAR Kİ:
“Tasavvuf, herkesin yükünü çekmek ve kimseye kendi yükünü çektirmemektir.”
“Biz bu yolu, tasavvuf kitaplarından değil, halka hiz- metten elde ettik. Herkesi bir yola götürürler. Bizi de hizmet yoluna götürdüler.”
“İnsanın yaratılmasından murad, kulluk yapmasıdır. Kulluğun özü de, her halükarda Allâhü Teala’yı unut- mamaktır.”
“İnsan’ın kıymeti; idrakinin, zekasının, bu yolun bü- yüklerinin hakikatlerini anladığı kadardır.”
“Allahü Teala’dan gelen belalara sabırlı, hatta şükre- dici olmak lazımdır. Zira Allahü Teala’nın birbirinden acı belaları çoktur.”
“Zikir, bir kazma gibidir; onunla gönülden yabancı duygu ve dikenler temizlenir.”
Allahım! Dinimi doğru kıl, o benim işlerimin ismetidir. Dünyamı da doğru kıl, hayatım onda geçmektedir. Ahiretimi de doğru kıl, dönüşüm orayadır... ( Müslim)
YAŞAYAN KUR’AN: Hz. MUHAMMED(SAV)
O’NDAN (SAV) BİZE
- “Çocuklara ikramda bulununuz ve onların terbiyesini güzel yapınız.” (İbn Mâce,Edeb, 3)
- Amr İbni Şuayb babası Şuayb’dan, o da dedesi Abdullah İbni Amr İbni Âs (ra)dan Resûlullah (sav)’ın şöyle buyurduğunu rivayet etti:
“Çocuklarınıza yedi yaşındayken namaz kılmalarını söyleyiniz. On yaşına bastıkları hâlde kılmazlarsa kendilerini cezalandırınız yataklarını da ayırınız.” (Ebû Dâvûd)
- Enes b. Malik (ra) şöyle anlatır:
“Çoluk-çocuğuna ve aile fertlerine karşı Rasulullah’tan daha şefkatli olan hiçbir kimse görmedim. Rasulullah (sav), biz çocukların arasına karışır ve güleryüzle şakalar yapardı.” (Müslim, Ahmet b. Hanbel)