Konu hakkında değerlendirmelerde bulunurken çarpıcı tespitler yapan Hamit Uzun, döviz kaynaklı zamları şu sözlerle yorumları:
“Olay yalnızca dolar değil. Enflasyonu da değerlendirmek lazım. Çünkü bizim işimizin yanı sıra diğer gider kalemleri olan gıda, akaryakıt, elektrik gibi alanlarda yaşanan zamlar da işlerimizi büyük oranda etkiliyor. Bizim işimizde kömür tamamen ithal olduğu için dolarda yaşanan en ufak bir dalgalanma bizi direk etkiliyor. Ancak tüketici penceresinden baktığımızda olay yalnızca ısınma değil. Diğer tüm giderler zamlandı. Şuan bir enflasyon yaşıyoruz.”
GEÇTİĞİMİZ YIL İLE BU YIL ARASINDA 800 LİRAYA VARAN FİYAT FARKLARI VAR
1 ton yakıt tüketen bir evin ısınma bedelinin geçen yıl ve bu yıl olarak karşılaştıran Uzun 800 liraya varan fiyat farkı konusunda vatandaşı uyardı:
“Odunda fiyat farkı yok ton hesabından 500-600 lira dolaylarında. Kömür yüzde yüz zamlandı. 700 lira olan kömür şuan bin 400 lira. 800 lira olan kömür ise şuan bin 800 lira. Bu hesaptan 500 kilo odun 500 kilo kömür tüketen bir ev geçtiğimiz yıl 750 liraya ısınırken bu yıl bin 300 liraya ısınacak. Birer ton yakan kişi ekstradan 800 lira ödeyecek.”
ODUNA RAĞBET ARTACAK
Odun kömür tüketen vatandaşların bu meblağlar karşısında kömürü terk ederek oduna döneceğini ifade eden Uzun şu ifadeleri kullandı:
“Şuanda gelen müşterilerden kömür isteyen yok. Fiyat soruyor beklemeyi tercih ediyor. Yada 750 kilo odun alacaksa 1.5 ton odun almayı planlıyor. 1 ton odun alan müşteri 2 ton almayı tercih ediyor. Dolayısıyla oduna bir rağbet söz konusu.”
Odun ambarı esnafları olarak Kahramanmaraş’ta ki müşteri kitlesinin yetmediği tespitin de bulunan Uzun,
“Bu durumda kömür firmaları artık bize veresiye ürün vermiyor. Ödemeyi yaparsan malını yollarım diyor. Bizde aynısını müşteriye söyleyeceğiz ve veresiye vermeyeceğiz. Zaten dar gelirli vatandaşa satıyoruz. Ancak şöyle bir durum var. Odun kömür tüketecek ev sayısı bize yetmiyor. Esnaf olarak sayımız fazla. Zaten işyerini kapatan esnafta çok” şeklinde konuştu.