Gazi. Milli Mücadele Kahramanı. Babası Kısakürekzade Halil Ağa, annesi Ummuhanı Hanım’dır. Maraş’ta 1881’de doğdu. Ümmügülsüm Hanım’la evlendi. Savcılık ve Avukatlık görevlerinde bulundu.
Şehrin düşman işgaline uğradığında ve kalesinden bayrak indirildiğinde hasta yatmakta iken birden yatağından fırlayıp hemen kalemine sarılır. Vatani ve Milli hislerle dolu olarak kendi el yazısı ile 5 adet uyarı beyannamesi yazıp zarflar. Beyanname aynen şöyledir:
İkaz (Uyarı) Alem-i İslama bir duyuru;
“Ey necip İslam milleti; vaktine hazır ol, 1300 yıldır Hazret-i Allah’ı ve Şanı Yüce Peygamberini razı ettiğin bir din ölüyor. Yani ecdadının kanı pahasına fethettiği bir kalenin Burc-u Barusundaki Alsancağın bu gün indirilip yerine kendi bandıraları konulmak üzeredir. Şimdi acaba bunu yerine koyacak sende birkaç yüz İslam kanı hiç mi yok?... Kargaşa arzu etmeyelim, yalınız görkemli, vakar ve azamet yüklü olarak o alsancağımızı geri yerine koyalım. Tekrar heybetli ve ulu görünüşümüzle yerlerimize dönelim. Korkma, seni buradaki birkaç Fransız kuvveti kıramaz. Sen Allah’ına güvenle Yüce varlığını gösterecek olursan değil birkaç Fransız kuvveti, hatta bütün Fransa milleti kıramaz. Buna emin ol. 28.11.1919.”
Bu beyannameyi oğlu Şahabettin aracılığı ile büyük camilere dağıtır ve Bayrak Olayı’nın ateşleyicisi olur.
Savaş sonrasında Maraş’ta savcı olarak görev yapmakta iken Şapka olayı yaşanır. Hepsi de gazi olan birçok Maraşlı İstiklal Mahkemesi’nde yargılanmak üzere tutuklanır. Bu olayın bir kaç kişinin feri çıkışı olduğunu, topluma mal etmemek gerektiğini rapor eden Savcı Mehmet Ali Bey isyanın elebaşılarından kabul edilir ve yargılanır. Kılıç Ali’nin devreye girmesiyle beraat ederse de tekrar görevine başlayamaz. Uzun süre yokluk içerisinde avukatlık yaparak geçimini sağlar. Vefat tarihi 2 Haziran 1939’dur.