“Sağlık hizmeti bir ekip işidir” diyen Demirci bütün sağlık çalışanlarının 14 Mart Tıp Bayramını kutladı. İlimiz bünyesinde Kahramanmaraş Sağlık-Sen İl Başkanlığı Olarak Neler yapıyorsunuz?
Sağlık-Sen olarak üyelerimiz ve sağlık çalışanlarımızın maaş ve özlük haklarının iyileştirilmesi noktasında tüm kurumlar nezdinde sonuç alabilecek görüşmeler veya sonucunda sorunun çözüme kavuşmadığı noktada kitlesel eylemler ve basın açıklamaları yoluyla hak arama mücadelesi yapmaktayız. Her yıl elimizden geldiği ölçüde Aşure programları düzenleyerek binlerce çalışanımıza aşure ikramında bulunduk. Her Ramazan ve Kurban Bayramlarında kendi ailemiz ve çocuklarımızdan önce bayramlarda nöbet tutan sağlık çalışanlarımızı ziyaret ederek ikramlarda bulunarak bayramlaştık. Bunların yanı sıra yalnızca ücret sendikacılığı değil aynı zamanda Milli menfaatlerimiz noktasında da duruş sergiledik. 15 Temmuz Hain fetö darbe girişimi olduğu ilk saatlerden itibaren üyelerimizi mesaj yoluyla meydanlara davet ederek Hainlere karşı Milletimizin yanında dik bir duruş sergiledik. Binlerce çalışanımızı meydanlara topladık ve günlerce meydanlarda Milli İrade nöbetleri tuttuk. Ayrıca kısa zaman önce canı ve kanı pahasına Afrin’de görev yapan sağlık çalışanlarımız ve Askerlerimize moral ve motivasyon amaçlı 50 araçlık bir konvoyla Gülbaba sınır kapısına kadar giderek destekte bulunduk. Devamında daha önce Bayır-Bucak Türkmenlerinin uğramış olduğu zulüm karşısında kitlesel basın açıklamaları yaparak bir yardım kampanyası düzenledik ve 27000 TL yardım gönderdik.
SAĞLIKTA YAŞANAN SORUNLARI DİLE GETİRİYOR, ÇÖZÜM TALEBİMİZİ TEKRARLIYORUZ
14 Mart Tıp Bayramı ile ilgili düşünceleriniz nelerdir?
Sağlık çalışanları olarak bizler 14 Mart, Tıp Bayramı’nı kutlamanın yanı sıra, sorunlarımızı dile getirmekte, çözüm aramaktayız. Tıp Bayramı, sağlıkta bir meslek grubuna ait olmayıp, bütün sağlık çalışanlarını kapsamaktadır. Bu anlamlı günün, sadece bir meslek grubuna aitmiş gibi algılanıp değerlendirilmesi, bir ekip halinde bu hizmeti yerine getiren sağlık çalışanlarını da üzmektedir.
14 Mart Tıp Bayramı vesilesiyle, bir kez daha sağlıkta yaşanan sorunları dile getiriyor, çözüm talebimizi tekrarlıyoruz.
Sağlık çalışanları olarak bizler bu yılki 14 Mart Tıp Bayramı’na, yıpranma payının bütün sağlık çalışanlarını kapsayacak şekilde hayata geçmesi beklentisiyle girmekteyiz.
Bir başka beklentimiz ise, çalışma barışını bozan adaletsiz performans sisteminin, adaleti tesis edecek şekilde yeniden düzenlenmesidir.
Ek ödemelerin emekliliğe yansıtılması da, bir başka hayati talebimizi oluşturmaktadır.
Sağlıkta yetersiz istihdam sorunu giderilmeli, sağlık çalışanlarının yükü hafifletilmelidir. İş yükü kaliteli sağlık hizmetini etkilediği gibi, tükenmişlik sınırında görev yapan çalışanları iyice yıpratmaktadır. Ayrıca sözleşmeli sağlık çalışanlarının kadro beklentisi karşılanmalı, vekil ebe hemşireler, 4/B ve kamu dışı aile sağlığı personeli olarak görev yapanlar kadroya alınmalıdır.
Yine Sağlık-Sen olarak bizim talep ve kazanımımız olan kreş konusundaki uygulamalar, hassasiyetle sürdürülmeli, kurumlarda yaşanan kreş sorunu giderilmelidir. 24 saat esasına göre hizmet veren sağlık kurum ve kuruluşlarında 24 saat açık kalacak kreşler açılmalıdır.
Lisans tamamlamada yaşanan sorunlar da Sağlık Bakanlığı ve YÖK’ün işbirliği ile giderilmeli, üst öğrenim sayılan bölümlerin hepsine lisans hakkı verilmeli, lisans tamamlanmasına izin verilen bölümlerin de intibakı yapılmalıdır. Ayrıca lisans tamamlamadaki yıl tahdidi kaldırılmalı, yeni mezun olan sağlık çalışanlarına da bu hak tanınmalıdır.
ŞİDDET UYGULAYANLAR TUTUKLU YARGILANMALI
Sağlıkta yaşanan şiddet olayları ile alakalı neler söylersiniz?
Sağlık çalışanlarının en önemli sorunlarından olan şiddet konusundaki kararlılık sürmeli, şiddeti önleyici kalıcı tedbirler hayata geçirilmelidir. Şiddet uygulayanlar mutlaka tutuklu yargılanmalı, 6 ay süreyle sağlık giderleri sosyal güvenlik kurumu yerine kendileri tarafından karşılanmalıdır. Şiddetin önlenmesi konusunda vatandaşlarımıza da çağrıda bulunuyor, halkımızın sağlığı için fedakarca görev yapan sağlık çalışanlarına sahip çıkılmasını istiyoruz.
Sizi bazı çevreler yandaş olmakla suçluyor. Bu konuda neler söylemek istersiniz?
Bizler sahaya indiğimizde zaman zaman başörtüsü yasağının kaldırılması ve darbelere karşı olduğumuzu söylediğimizde birileri bizim sendikacılığımızı eleştirdi. Birileri 'Sizin bu işlerle ne işiniz var. Sizin darbeyle ne işiniz var. Siz çalışanların aldığı paraya bakın' dediler. Biz başımızı yastığa koyarken, yarınımızın ne olduğunu bilmediğimiz korkarak uykuya daldığımız bir Türkiye uykusu uyumak istemiyoruz. Uyandığımız zaman darbe mi olacak, ekonomik kriz mi olacak terör olayları mı olacak. Böyle bir Türkiye uykusu uyumak istemiyoruz. Biz başımızı yastığımıza koyarken, yarınımızdan umutlu çocuklarımızın geleceğinden umutlu bir Türkiye uykusu uyumak istiyoruz. Onun için millet adına sendikacılık yapıyoruz. Zaman zaman bize diyorlar ki 'Siz yandaş sendikasınız'. Milletin yanında olmak, milletin yanında olanların yanında olmak, mazlum coğrafyaların yanında olanların yanında olmak yandaşlık ise evet biz yandaşız, yandaş olmaya da devam edeceğiz.
Son olarak neler söylemek istersiniz?
Sağlık hizmeti bir ekip işidir. Bu kutsal hizmetin mensubu olan bütün sağlık çalışanlarımıza ne kadar teşekkür etsek azdır. Sağlık çalışanlarının bayramı, vatandaşlarımızın sağlığıdır. Hayatın her anında yanımızda olan ve bu hizmetin sunulmasında görev yapan bütün sağlık çalışanlarımıza şükranlarımızı sunarken, taleplerinin karşılandığı, sorunlarının çözüldüğü sağlıklı ve huzurlu bir gelecek diliyoruz. Bütün sağlık çalışanlarının 14 Mart Tıp Bayramı kutlu olsun...