Merkez Bankası'ndan faiz ve enflasyon açıklaması

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Murat Uysal, bu yılın 3'üncü Enflasyon Raporu'nu Ankara'da düzenlenen bilgilendirme toplantısında açıkladı.

Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal, iktisadi faaliyette ılımlı bir toparlanma eğilimi sergilendiğini ve piyasa faizlerinin tüm vadelerde gerilediğini belirtti.

Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal, Merkez Bankası'nın yıl sonuenflasyon tahmininin 0,7 puan düşürülerek yüzde 13,9'a çekildiğiniduyurdu.

2020 tahmini yüzde 8.2, 2021 tahmini ise yüzde 5.4 olarak belirlendi.

Üçüncü Enflasyon Raporu'na ilişkin Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal'ın açıklamaları;

Raporda elektrik ve doğal gaz artışlarının enflasyona etkisi de inceleniyor. Belirsizlikler 2049 küresel görünümüne ilişkin riskleri aşağı yönlü tutuyor. Türkiye'nin ülke risk primi Haziran ortalarından bu yana geriledi. Piyasa faizleri tüm vadelerde geriledi. Cari işlemler dengesindeki iyileşme eğiliminin sürmesi bekleniyor.

Küresel büyüme görünümündeki zayıflamaya rağmen rekabet gücündeki gelişmelerin etkisiyle mal ve hizmet ihracatı iktisadi faaliyeti destekliyor. İktisadi faaliyet ılımlı bir toparlanma eğilimi sergiliyor.

Enflasyondaki düşüş eğilimi ve finansal koşullardaki kısmi iyileşmeyle birlikte ekonomideki kademeli toparlanmanın devam edeceğini öngörüyoruz.
Türk Lirası'nda ima edilen kur oynaklığı mevcut rapor döneminde azaldı. 2019 yılının ikinci çeyreğinde enflasyon gerçekleşmeleri, TÜFE için daha belirgin olmak üzere nisan enflasyon raporunda verilen tahminlerin altında kaldı.

İşlenmiş gıda enflasyonu beklenenden olumlu seyretti. Yıllık enflasyondaki azalışta gıda, temel mal ve enerji grupları başlıca sürükleyici oldu. Fiyatlama davranışına dair göstergeler bu dönemde bir miktar yukarı yönlü seyir izlese de arz yönlü faktörler ve ithalat fiyatları enflasyon görünümünü olumlu etkilemektedir. İktisadi faaliyet ılımlı bir toparlanma eğilimi sergiledi.

Enflasyon görünümünde talep kaynaklı aşağı yönlü riskler mevcut. Rekabet gücündeki gelişmelerin etkisiyle mal ve hizmet ihracatı artış eğilimini sürdürdü. Net mal ve hizmet ihracatının dönemlik büyümeye katkısının arttığını düşünüyoruz.

Büyüme kompozisyonu dış dengeyi olumlu etkiliyor. Finansal koşulların iç talepte ılımlı bir toparlanmaya destek vereceğini, net ihracatta olumlu seyrin süreceğini düşünüyoruz.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri