2002 yılında Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası tarafından coğrafi işareti tescil edilen maraş biberi, ilimiz çiftçilerinin ve biber işletmelerinin önemli bir gelir kaynağıdır.
Maraş Biberinin önemli bir özelliği dünya pazarında bulunan diğer biber mamullerinin aksine, orta acılık seviyesinde olması ve bu sebeple çocuklardan erişkinlere kadar çok geniş bir tüketim kitlesine ulaşabilmesidir. Pul biberin egzotik bir ürün olması, antioksidan özelliği, fabrikasyon işlemlerden geçmemesi ya da minimal derecede geçmesi, dünyada hızlı büyüyen trendlere uygunluğu, Maraş Biberi üretim ve ticaretinin önünü açan unsurlardır. Pul biber tüketiminin küresel ölçekte artış eğiliminde olması da Maraş Biberinin ihracat potansiyelini her geçen gün artırmaktadır.
Kahramanmaraş ilimizde toplamda 65 adet kayıtlı biber işletmesi olup, yıllık ortalama 30.000 ton nihai ürün üretilmektedir. Doğrudan veya dolaylı olarak 200 civarı işletme maraş biberinden gelir etmektedir. Üretilen ürünler ulusal ve uluslararası pazarlarda tüketicinin kullanımına sunulmaktadır.
Maraş biberinin ulusal ve uluslararası rekabet gücünün artırılması için Kahramanmaraş İl Tarım ve Orman Müdürlüğü çeşitli projeler yürütmektedir.
- Kahramanmaraş İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüzün hazırlayıp Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına AB Mali Yardımları Programına sunduğu ve yürüttüğü Maraş Biberi Kümelenme Projesi geçtiğimiz günlerde tamamlanmıştır.
Maraş Biberi kümelenme projesi, Maraş Biberinin ekiminin yapıldığı Kahramanmaraş öncülüğünde 5 ili (Kahramanmaraş ,Adıyaman, Gaziantep, Kilis, Şanlıurfa) kapsamaktadır. Proje kapsamında Maraş Biberinin markalaşması ve bilinirliğinin artırılması için çeşitli faaliyetler yapılmıştır.
Kümelenme bilincinin oluşturulması amacıyla kümelenmenin öne çıktığı ülkemizdeki ve Avrupadaki örnekler sektör temsilcileri tarafından yerinde incelenmiştir
Projede Maraş Biberinin farkındalığını artırmak amacıyla ulusal ve yerel zincir marketler, 5 yıldızlı oteller, belli başlı restoranlar, ulusal çapta çalışan çiğköfteciler ve sucuk üreticileri ile görüşmeler yapılmış, ulusal ve uluslararası dergilerde tanıtıcı reklamlar yayınlanmıştır. Bu kapsamda yapılan tüm çalışmalar raporlanarak sektörün kullanımına rehber olarak sunulmuştur.
Projede, Maraş Biberi Kümelenmesinin uzun vadeli vizyonun belirlenmesi amacıyla tematik grup toplantıları ve çalıştaylar organize edilmiştir. Bu toplantılar ve çalıştaylarda temel ve işlevsel stratejiler üzerine tartışılarak inovasyon, işbirliği, iletişim ve tanıtım, fon sağlama, iş geliştirme, izleme ve değerlendirme, pazarlama, tanıtım, markalaşma stratejileri ve uygulamaları gibi konular görüşülmüştür. Beş yıllık eylem planı ile birlikte Küme Geliştirme Yol Haritası hazırlanmıştır.
Proje kapsamında Proje ortaklarımızdan Kahramanmaraş Ticaret Borsası bünyesindeki Gıda Laboratuvarına mikrobiyolojik analizlerin de yapılacağı gelişmiş cihazlar alınmış, Kahramanmaraş Ticaret Odası bünyesinde de ortak kullanımlı paketleme tesisi kurulmuştur.
Proje bittikten sonra kümenin sürdürülebilirliğinin sağlanması amacıyla proje illerinden 8 biber işletmecisinin yer aldığı Küme Koordinasyon Birimi kurulmuştur.
Ayrıca Projede kümelenmeyi temsil edecek ve 5 ili kapsayacak bir logo tasarımı gerçekleştirilmiş ve Türk Patent Enstitüsü’ne marka tescili yapılmıştır. Bu logo kaliteli, sağlıklı ve güvenli Maraş Biberinin simgesi olacaktır. Bu logoyu kullanmak isteyen küme üyesi işletmeler, gerekli şartları sağlayacaklardır. Analizleri ve kontrolleri yapılan işletmelere logonun kullanım izni verilecektir. Tüketiciler bu logoyu gördüğünde Maraş Biberini güvenle tüketebileceklerdir.
- Hazırlanan raporlar neticesinde sektörde ihtiyaç olduğu tespit edilen, sezondaki fiyat dengesizliklerinden çiftçilerde ve işletmelerde birçok mağduriyetlerin oluşması sebebiyle Maraş Biberi Borsası ihtiyacı ön plana çıkmıştır. Bu kapsamda Biber Borsası için, Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansının 2018 Yılı Fizibilite Desteği Programına sunulan Maraş Biberi ve Ceviz Borsa Tesisi Fizibilitesi Projesi desteklenmeye uygun görülmüş olup Kahramanmaraş Ticaret Borsası ve Kahramanmaraş İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün ortaklığında yürütülmektedir.
- Maraş biberinin katma değerinin artırılması amacıyla ürün çeşitlendirme kapsamında üniversitelerin Gastronomi Bölümünde;
- Maraş Biber sosu üretimi
- Maraş Biberli tarhana cipsi ve tahıl gevreği yapımı
- Kapsaisin maddesinin ayrıştırılarak tıp alanında kullanılması
- Maraş biberinden gıda boyası geliştirilmesi konularında fizibilite raporları yapılmış ve küme üyelerinin kullanımına sunulmuştur.
- Ayrıca sektörün sağlıklı bibere erişimini sağlamak adına Tübitak’ a yıkama parçalama sap çekme ve güneş enerjili kurutma ile ilgili bir ar-ge projesinin sunulması İl Müdürlüğümüz tarafından organize edilmiş olup proje Tubitak tarafından kabul edilmiş olup önümüzdeki günlerde yürütülmeye başlanacaktır.