Maraş Biberi kümelenme projesi başarıyla tamamlandı

Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti’nin ortaklaşa finanse ettiği Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının Rekabetçi Sektörler Programı kapsamında desteklenen, Kahramanmaraş İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün yürüttüğü proje başarıyla tamamlandı.

Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti’nin ortaklaşa finanse ettiği T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının Rekabetçi Sektörler Programı kapsamında desteklenen, Kahramanmaraş İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün yürüttüğü Maraş Biberi Kümelenme Projesi başarıyla tamamlandı.

Projenin uygulandığı Kahramanmaraş, Gaziantep, Şanlıurfa, Kilis ve Adıyaman illerinde yaklaşık 122 bin 400 dekarlık alanda ekimi yapılan Maraş Biberi, kalite anlamında dünyanın önde gelen baharatlık biberlerinden sayılıyor ve bölgede yaklaşık 800 milyon TL’ lik bir ekonomik değer oluşturduğu tahmin ediliyor.

Maraş Biberi Kümelenme Projesi, yüzlerce KOBİ ve işletmeye teknik altyapı, AR-GE, dış ticaret, pazarlama, işletme yönetimi, lojistik ve depolama gibi alanlarda kendisini geliştirme ve bu sayede iş ve rekabet edebilme gücünü artırarak yeni pazarlara açılma şansı sağlayacaktır. İşletmeler isterlerse Proje kapsamında alınan baharat paketleme makinaları ile Ticaret Borsası bünyesinde hizmet verecek olan Gıda Laboratuvarından faydalanabileceklerdir.

Proje kapsamında bir logo tasarlanmış olup, bu logo kalite ve hijyenin güvencesi olacaktır. Bu logoyu kullanmak isteyen küme üyesi işletmeler, gerekli şartları sağlayacaklardır. Analizleri ve kontrolleri yapılan işletmelere logonun kullanım izni verilecektir. Bu logo kaliteli, sağlıklı ve güvenli Maraş Biberinin simgesi olacaktır. Tüketiciler bu logoyu gördüğünde Maraş Biberini güvenle tüketebileceklerdir.

Projede yapılan araştırmalar neticesinde büyük bir ihtiyaç olduğu belirlenen Biber Borsası için, Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansının 2018 Yılı Fizibilite Desteği Programına sunulan Maraş Biberi ve Ceviz Borsa Tesisi Fizibilitesi Projesi desteklenmeye uygun görülmüş olup, önümüzdeki günlerde Kahramanmaraş Ticaret Borsası ve Kahramanmaraş İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün ortaklığında yürütülecektir.

Sektörün diğer büyük bir ihtiyacı olduğu belirlenen Biber Sap Çekme Makinası üretimi için de başka bir proje çalışması yürütülmekte olup, önümüzdeki günlerde TÜBİTAK’a sunulacaktır.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri