Rahman ve Rahim Allah’ın Adıyla
- “O (takva sahibi) kimseler ki, gayba (Allah’a, meleklere, ahirete, vahye, Allah’ın takdirine) inanırlar, namazı dosdoğru/gereğine uygun kılarlar ve kendilerine rızık olarak verdiğimiz şeylerden de (gereken yerlere Allah için) verirler.” (Bakara; 3)
- “Birinize ölüm (belirtileri) gelip de: “Ey Rabbim! (Ne olur) beni yakın bir vakte kadar (öldürmeyip) ertelesen de sadaka versem ve iyilerden olsam!” demeden önce, size rızık olarak verdiğimiz şeylerden (Allah için) harcayın.” (Münafikun; 10)
- Allah yolunda (mallarınızı) harcayın, kendi ellerinizle (kendinizi) tehlikeye atmayın; iyilik edin. Şüphesiz ki Allah, iyilik edenleri sever. (Bakara; 195)
YOLUMUZU AYDINLATANLAR
Eğer yerdeki ağaçlar (birer)kalem olsa, deniz de (mürekkep olsa), ardından yedi deniz ona (katılıp) yardımetse yine (bunlar tükenir de) Allah’ın kelimeleri tükenmez. Şüphesiz Allahmutlak galip, mutlak hüküm ve hikmet sahibidir. ( Lokman /27)
HZ. ALÂEDDİN ATTAR (K.S.) BUYURMUŞLARKİ: “Bir kimse susup duruyorsa onun bu hali şuüç şeyden boş olmamalıdır;
1. Gönüle kötü duyguların girmesini önlemek
2. Allahü Teala’yı sessiz zikir etmeyi sağlamak
3. Kalp hallerini gözetmek.”
Halifesi Yakub Çerhî Hz.ne şöyle dedi; Başına bir sıkıntı, manatıkanıklığı geldiği zaman, hemen istiğfara, tövbeye koş.. Manevi bir açıklıkgördüğün zaman da, hemen Yüce Yaratan’a şükür etmeye başla.
Kabir ziyaretinin de bir edebi vardır. Önce Allah’a gönüldenyöneleceksin. Oradakilerin ruhlarını da Yüce Zât’a ulaştıran vesilebileceksin. Halka gösterdiğin tevazu daböyle olmalı. Onlara dıştan tevazu gösterirken, içinden Yüce Hakk’a tevazuettiğini bil. Zira doğrudan doğruya halka tevazu gösterip önlerinde eğilmekcaiz değildir. Böyle olunca, onlara tevazu, onlarda görülenedir; onlara değil..
… Allahım açık ve gizli her yerde senin korkunuisterim. Öfkeli ve sakin halimde doğru ve hakkı söylemeyi senden isterim.Zenginlikte ve fakirlikte orta yolu tutmayı isterim… Ahmed b. Hanbel
YAŞAYANKUR’AN: Hz. MUHAMMED(SAV)
O’NDAN (SAV)BİZE
¨ Ebu Hureyre (ra)’denrivayet edildiğine göre Rasulullah (sav) şöyle buyurdu:
“Kullarınsabaha çıktığı her gün, iki melek iner. Birisi; “Allah’ım! İnfak edip verenkimseye yenisini gönder!” der. Diğeri ise; “Allah’ım! İnfak etmeyip elindetutanın malını telef et!” der.” (Buhari ve Müslim)
¨ Ebu Mes’udel-Ensari (ra)’den rivayet edildiğine göre Rasulullah (sav) şöyle buyurdu:
“BirMüslüman karşılığını Allahtan umarak ailesi için bir harcama yaparsa, bu onuniçin bir sadaka olur.” (Buhari ve Müslim)
¨ Esmabnt.Ebubekir (ra)’den rivayet edildiğine göre Rasulullah (sav) şöyle buyurdu:
“İnfaket! Malını sayıp durma! Allah da sana olan nimetlerini sayılı verir. Malınınfazlasını saklama! Allah da sana nimetlerini tutar, vermez. (Müslim)
ŞABAN AYI’NI PEYGAMBERİMİZ (SAV) NASIL DEĞERLENDİRİRDİ?
Şaban ayı, Resûlullah (sallallahu aleyhive sellem) hazretlerinin ayıdır; Efendimiz bu ayda; geceleri sabahlara kadaribadet ederdi; çok oruç tutardı. Hz. Âişe validemiz (ra.) sebebini soruncabuyurmuş ki:
“YaÂişe! Bu, melekü’l-mevte (Azrail) o sene içinde vefat edeceklerin isimlerininyazdırıldığı aydır. Ben de ismimin ancak oruçlu iken kaydedilmesini seviyor veistiyorum.” ( Ebû Ya’lâ, el-Müsned,VIII, 311, hadis no: 4911; Mecma’, III,440; et-Terğîbü ve’t-terhîb, II, 72)
Bu köşenin içeriği KUR’AN’IN ANLAMIYLA BULUŞMAK PLATFORMU tarafından hazırlanmıştır. Ayet mealleri Hasan Tahsin Feyizli'nin Hazırladığı Feyzü'l Furkan Açıklamalı Kur'an-ı Kerim Meali’ndenalınmıştır. Ayet meallerinin tamamına www.kuranimiz.net, sesdosyalarına www.akradyo.netadreslerinden ulaşabilirsiniz. Görüş ve önerileriniz için: bilgi@kuranimiz.net