MADO Akdeniz Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Öğrencilerine “Gastronomide Sürdürülebilirlik” anlatıldı

Kahramanmaraş İstiklal Üniversitesi (KİÜ) Mühendislik, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Gastronomi Bölümü Arş. Gör. Ebrar Parmaksızoğlu tarafından, MADO Akdeniz Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencilerine “Gastronomide Sürdürülebilirlik” konulu sunum...

Kahramanmaraş İstiklal Üniversitesi (KİÜ) Mühendislik, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Gastronomi Bölümü Arş. Gör. Ebrar Parmaksızoğlu tarafından, MADO Akdeniz Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencilerine “Gastronomide Sürdürülebilirlik” konulu sunum yapıldı.

Kahramanmaraş Profesyonel Aşçılar ve Yetiştiriciler Derneği Başkanı Yaşar Saygılı’nın da eşlik ettiği söyleşide konuşan Arş. Gör. Parmaksızoğlu, dünyada ve Türkiye’de gastronomi alanında yaşanan gelişmeleri anlattı. Sürdürülebilirlik felsefesi ve teknolojinin gıda sektörüne kullanımına ilişkin konulara da değinen Parmaksızoğlu, şöyle konuştu:

“Sürdürülebilirlik, ekosistemdeki yenilenemez kaynakların gelecek nesillere aktarılabilmesi için, insanoğlunun ekosistem üzerindeki olumsuz etkilerinin sistemin taşıma kapasitesinin üzerine çıkmayacak düzeyde tutulmasıdır. Bu gibi nedenlerle özellikle ABD’de Silikon Vadisi’nde inovatif araştırmalara yönelmeye başlanmıştır. Yapılan çalışmalara baktığımızda, 3D Baskılı Yemek, Hücresel Tarım, Memphis Meats (Upside Food) -(Yapay et), Dronlar ile Ulaşımı Sağlanan Yiyecekler, Nano-yiyecek ve içecek, Finless Gıdalar, Aşçı Robot Teknolojisi gibi alanlarda araştırmalar yapılmakta ve kullanılmaya başlanmaktadır. Diğer yandan gastronomi ve gıda sektöründe devam eden start-up projeleri vardır. Bunlardan en önemlilerinden bir tanesi ise Wasteless Projesidir. Bu projeyle Süpermarket gibi işletmelerde ürünlerin son kullanma tarihlerine göre farklı fiyatlandırma seçeneklerini sunulmaktadır. Yani son kullanma tarihi dolmak üzere olan ürün, süresi daha fazla olan ürüne göre daha ucuza satılmaktadır. Böylelikle bu ürünler süresi dolmadan önce tüketilebilmektedir.”

Sosyal-Gastronomi konusuna da değinen Parmaksızoğlu, “Bu bağlamda Brezilyalı Şef David Hertz, ülkesinde ilk sosyo-gastronomik işletme olan Gastromotiva’yı kurmuştur. Burada amaç, sosyal yardımlaşmayı teşvik ederek, düşük gelirli insanların yaşamlarını gıdanın dönüştürücü gücünü kullanarak değiştirmektir. Gastromotiva’nın temel ilkelerini, atıklara savaş açmak, sosyal eşitlik – fırsat eğitimi, iyi tarım ve üretim uygulamalarına destek ve sağlıklı beslenme oluşturmaktadır” diye konuştu.

Gıda atığı ve kompostolaştırma, The Clink Restourant ve Tatuta Projeleri hakkında da bilgiler veren Parmaksızoğlu, gastronomideki en verimli üretim ve tüketim yöntemlerini anlattı. KİÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Adnan Küçükönder ve MADO Akdeniz Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Veysel Mehmet Gültekin’in de katıldığı söyleşi, soru-cevap bölümü ile son buldu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Aktüel Haberleri