Onikişubat ilçesi, Önsen Mahallesi'ndeki çiftlikte, hayvanların bulunduğu ahırın üzerine kurulan güneş panelleri 8 aylık bir çalışma sonucu yerleştirildi ve proje 1 milyon TL’ye mal oldu.
Güneş enerjisi projesinin ahır üzerine uygulanmasının Kahramanmaraş’ta bir ilk olduğunu belirten Kimya Mühendisi İbrahim Aksüyek, “Birçok kurum tesisin hizmete girmesini bekliyor. Mart ayının sonunda bu çalışmamız hizmete girecek. Ve çiftliğin tüm enerji giderleri güneş panellerinden sağlanmış olacak” dedi.
İşletmenin 2012 yılında keçi çiftliği olarak açıldığını ve sonrasında çiftliğin şirket haline geldiğini kaydeden Aksüyek şunları kaydetti:
“İşletmemizde yem üretiminden sütün paketlenip pazarlanmasına kadar tüm işlemler entegre bir şekilde yapılmaktadır. Büyükbaş hayvanda 118 sağmal kapasitemiz var. Küçükbaş hayvanlarda ise 300 baş hayvan sayımız mevcut. Ahırımızın çatıları üzerine güneş panellerini kurduk. 200 kilowatt gücünde güneş enerjisi üretim kapasitesine sahip. Bu tesis sayesinde kendi kullandığımız enerjinin tamamını buradan sağlıyoruz. Küçük çaplıda olsa bir enerji üretimine katkıda bulunmuş oluyoruz. Doğayı kirletmiyoruz. Bu proje ile temiz enerji kullanmış oluyoruz” diye konuştu.
Yapmış oldukları projelerde Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın hibe destek programlarından yaralandıklarını belirten Aksüyek, “Bu gibi teşvikler olduğu sürece yatırıma yönelik çalışmaların artması gerekiyor. Güneş projemiz yaklaşık inşaat kısmıyla beraber 1 milyon TL civarında maliyet oluşturdu. Kapasitemiz artmaya devam ettiği sürece bu enerji değerimizi de arttıracağız. Şu anda Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) kapsamında mandıramızın büyütülmesi ve kapasitemizin arttırılması yönünde yeni bir dosya paketimiz var. Bu proje kapsamında ilerleyen zamanlarda enerji panellerimizi daha da büyütebiliriz” ifadelerini kullandı.