KOSGEB girişimcilik belgesi ile işletmesini kuran Niyazi Güneş yaklaşık 3 yıldır Kahramanmaraş’ta işitme cihazları üzerine faaliyet gösteriyor. Niyazi Güneş, kulağın bazı sesleri duymamasının zamanla beyini sessizliğe alıştırdığını ifade etti.
Güneş; “İşitme kaybı sorunu ile doktoruna başvuran hastaya doktorun uygun görmüş olduğu rapor ile işitme cihazını ayarlıyoruz. Kahramanmaraş’ta bu işi yapan sayılı firma var. Hasta raporu ile geldiğinde hangi cihaz onun için uygun olur, hangisi ile rahat eder diye denemelerini yapıyoruz. Farklı cihazlar ile deneme yaptıktan sonra hastamızın tercihlerine göre cihazlar veriyoruz. Cihazlar 800 TL’den başlayıp 7000TL’ye kadar çıkıyor. Bu ürünler müşterinin isteğine göre Su geçirmeme, havuza, hamama rahatça girebilmeleri gibi özelliklerine göre değişiyor. Devlet SGK Emeklisine 675 TL, Çalışan ve yeşil kartlılara 600 TL ödeme yapıyor. Normalde 750 TL indirim var ama devlet emekliden %10, Çalışan ve yeşil kartlıdan %20 kesinti yapıyor. Şehit ve Gazi yakınlarından kesinti yapılmıyor” dedi.
VATANDAŞ DAHA FAZLA BİLGİ SAHİBİ OLMALI
Kahramanmaraş’ta önceki yıllarda yapılan bazı hatalardan dolayı vatandaşların işitme cihazlarına çekingen yaklaştığını belirten Güneş; “Kahramanmaraş’ta daha önce yapılan birkaç hatadan dolayı hastalarımız işitme cihazı kullanma taraftarı değiller. Hastaların işitme kaybı olmasına rağmen komşum aldı kullanamadı memnun kalmadı çok ses yapıyor gibi şikâyetlerle bulunuyorlar. Birçoğu da cihazlarımızın ayarları ile ilgili sorunlar. Cihazlarımızı bilgisayar ortamına bağlayıp hastanın duyma kaybına göre ayarlarını yapmak gerekiyor. Cihaz özellikleri hastanın yaşına, cinsiyetine, bulunmuş olduğu bölgelere göre ve yapmış olduğu işe göre değişiyor. Yani hastaya uygulanacak cihaz ile o cihazın ayarları memnuniyet sağlıyor. Hatalarımızdan güzel geri dönüşler alıyoruz. Teknoloji geliştikçe kullanımı daha rahat cihazlar ortaya çıkıyor. Durum böyle olunca da artık insanlar daha rahat bir şekilde hizmet alıyor” sözlerine yer verdi.
Kahramanmaraş’ta duyma problemine neden olabilecek işletmelerin fazla olduğunu belirten Güneş, bu konuda hassas davranılması gerektiğini söyledi. Güneş; “Kahramanmaraş’ta fabrika düzeyi fazla. Bu anlamda uğultu ve çınlamalar da oluyor insanların kulağında. Duyma problemi yaşanabilecek işletmelerimiz çok fazla. Aşırı gürültü bir süre sonra insanın kulağında duyma bozukluğuna neden olabilir. Vatandaşlarımız bu durum karşısında hemen doktoruna başvurmalı. Ondan sonra eğer gerekiyorsa işitme cihazlarını doktorun vermiş olduğu ölçülere göre alabilirler. Ciddi sıkıntı yaşayan insanlar doktorlarından işitme desteği istesinler. Bir diğer konu da bu konuda hassas davranılması gerekiyor. Kulak bazı şeyleri duymadığında beyin sessizliğe alışır. Buna karşı gereken önlemleri almak gerekiyor. işitme kaybı yükseldikçe cihazın kalitesi ve fiyatı da yükselir” diyerek açıklamalarını sonlandırdı.