KSÜ Rektörlüğü tarafından kariyer günleri kapsamında düzenlenen ve Cahit Zarifoğlu Konferans Salonunda gerçekleştirilen konferans programının açılış konuşmasını Kahramanmaraş Valisi Vahdettin Özkan yaptı.
Geçmişten bugüne insan yaşamında sosyal güvenlik sisteminin önemine değinen Vali Özkan, toplum tarafından üretilen değerlerin eşit olarak paylaşımında SGK’nın önemli bir yer tuttuğunu ifade etti.
Devlet kurumlarının kıt kaynakları maksimum verimlilikle hizmete sunma gayreti içerisinde olduğunu belirten Vali Özkan, Türkiye’de son yıllarda ihtiyaçların en iyi şekilde analiz edilerek vatandaşların hizmetlere erişiminin kolaylaştırıldığını söyledi. Vali Özkan, “Bu tür konferansların, refah seviyesinin ve yaşam kalitesinin arttırılmasına önemli ölçüde hizmet edeceğini düşünüyorum.” şeklinde konuştu.
Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Niyazi Can ise konuşmasına SGK Başkanı Dr. Mehmet Selim Bağlı’yı Kahramanmaraş’ta ve Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesinde ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek ve davetlerine icabet ettiği için teşekkür ederek başladı.
SGK’nın bütün vatandaşlarımızı doğrudan ilgilendiren büyük bir kurum olduğunu belirten Rektör Can, başarılı çalışmalarıyla dünyanın dikkatini çeken bir kurum olduğunu hatırlattı. Türkiye’de sosyal güvenlik sisteminin dünyanın gelişmiş ülkelerinin çok önünde bir düzeye sahip olduğunun altını çizen Rektör Can, eski dönemlerde günlerce süren sevk ve tedavi süreçleri ile sağlık sisteminde yaşanan aksaklıklardan bahsetti.
Bugün farklı sistemlerin tek çatı altında toplanmasıyla ayrışmanın önüne geçildiğini ve sosyal güvenlik alanında eşitliğin sağlandığını ifade eden Rektör Can, “‘Yaratılanı yaratandan dolayı hoş gören’ anlayış doğrultusunda yürütülen bu çalışmalar insana verilen değerin en önemli göstergesidir.” diye konuştu.
Açılış konuşmalarının ardından SGK Başkanı Dr. Mehmet Selim Bağlı, “Türkiye’de Sosyal Güvenlik Sisteminde Değişim ve Dönüşüm” başlıklı konferans sunumunu gerçekleştirdi.
Sosyal güvenlik kavramının dünyadaki gelişim sürecine ilişkin bilgiler veren SGK Başkanı Bağlı, Türkiye’de sosyal güvenlik kavramının ortaya çıkışı ve geçirdiği evreleri sıraladı.
Emekli Sandığının Türkiye’de kurulan ilk sosyal güvenlik kurumu olduğunu hatırlatan Bağlı, “Sosyal Güvenlik Kurumunun gelişimi, ülkemizde demokratikleşme ile paralel olarak ilerlemiştir.” dedi. 1990’lı yıllarda toplumun yalnızca yüzde 25’inin sosyal güvenceye sahip olduğuna dikkat çeken Başkan Bağlı, “Sosyal Güvenlik Reformu neticesinde bugün gelinen noktada toplumun büyük kısmının sağlık konusunda güvencesi bulunmaktadır.” şeklinde konuştu.
İnsanların hastane bahçesinde battaniye ile nöbet tuttuğu günlerden bugünlere gelindiğini belirten Bağlı, “Dünyada sosyal güvenlik reformunu kavgasız, gürültüsüz başaran tek lider Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayip Erdoğan’dır.” ifadelerini kullandı. Sosyal güvenlik konusunda bütün kesimleri memnun etmenin çok zor bir iş olduğuna dikkat çeken Bağlı, “Güçlü liderlik ve toplumun destekleriyle sosyal güvenlik reformu gerçekleştirilmiştir. Bu, toplumsal mutabakatın sonucunda ortaya çıkmıştır.” diye konuştu.
Türkiye’de uygulanan Genel Sağlık Sigortası’nın yurt dışında büyük hayranlık uyandırdığını vurgulayan Bağlı, “Asgari ücretin üçte birinin altında gelire sahip olduğunu belgeleyen vatandaşlarımızın Genel Sağlık Sigortası kapsamında her türlü sağlık harcamaları devletimiz tarafından karşılanmaktadır.” dedi.
Emeklilik sistemine ilişkin bilgiler de paylaşan SGK Başkanı Bağlı, dünyada 4 çalışana 1 emekli düşerken ülkemizde bu oranın 2 çalışana 1 emekli şeklinde olduğunu söyledi. Geçmiş dönemlerde erken yaşlarda emekli olanların bu duruma neden olduğunu belirten Bağlı, ülkemizde bugün itibariyle emekli olma yaş ortalamasının 52 olduğunu ileriki yıllarda kademeli olarak emeklilik yaşının 65 olacağını hatırlattı.
Öğrencilere SGK’da kariyer imkanlarına ilişkin bilgiler veren Başkan Bağlı, ülkemizde iyi çalışan herkese kariyer alanında yükselmenin yollarının açık olduğunu belirtti. Eski dönemlerde dile getirilen merkez üniversite, taşra üniversitesi söyleminin bugün geçerliliğini yitirdiğini ifade eden Bağlı, “Ülkemizde bütün üniversite mezunları başarıları ölçüsünde eşit yükselme olanağına sahipler. Taşra üniversitelerinden mezun da olsanız siciliniz iyi ve başarılıysanız üst düzey görevlere gelebilirsiniz.” şeklinde konuştu.
SGK Başkanı Dr. Mehmet Selim Bağlı konferans sunumunun son bölümünde katılımcıların sosyal güvenlik sistemine ilişkin sorularını cevaplandırdı.
Konferans sunumunun ardından SGK Başkanı Bağlı’ya Kahramanmaraş Valisi Vahdettin Özkan ve üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Niyazi Can tarafından Kahramanmaraş Ansiklopedisi’nin 1 ve 2. cildi ile Kahramanmaraş el sanatlarının en güzel örneklerinden biri olan oyma ceviz sandık hediye edildi.
Rektör Prof. Dr. Niyazi Can, SGK Başkanı Bağlı ile Rektörlük Makamında da bir araya gelerek bir süre görüştü.