KSÜ Senem Ayşe Konferans Salonunda gerçekleştirilen program kapsamında ilk olarak KSÜ Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Genel Jeoloji Anabilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Alican Kop tarafından ‘Kahramanmaraş’ın Depremselliği’ başlıklı sunum gerçekleştirildi.
Afrika ve Arap Yarımadası plakalarının Türkiye’yi kuzeye doğru itmesinin depremselliği tetiklediğini ifade eden Yrd. Doç. Dr. Kop, “Türkiye’de meydana gelen depremler yüzeye yakın noktalarda gerçekleştiğinden etkileri de yıkıcı olmaktadır.” diye konuştu.
Kahramanmaraş’ın Doğu Anadolu Fayı’nın kuzey ve güney kollarının tam ortasında yer aldığını belirten Kop, “Gölbaşı-Türkoğlu segmenti üzerinde 400 yılda bir 7 ve üzeri depremler meydana gelmiş. 1513’ten bu yana bölgede büyük çaplı deprem meydana gelmedi. Gölbaşı-Türkoğlu segmenti her an 7 ve üzeri deprem üretebilir.” şeklinde konuştu.
“Depremsellik açısından Türkiye’nin en riskli bölgesi Kahramanmaraş’tır. Türkoğlu fayında uzun süredir sismik boşluk var.” diyen Yrd. Doç. Dr. Alican Kop, “Depremden korunmak için sağlam zeminlere sağlam binalar yapmalıyız. Sıvılaşma riski olan alanlarda binaların sağlam olması yeterli değildir.” dedi.
Kahramanmaraş AFAD İl Müdürü Zafer Özcan ise AFAD bünyesinde yürütülen çalışmalara ilişkin katılımcıları bilgilendirdi. Deprem ve afet konusundaki mevzuatın günümüz ihtiyaçları doğrultusunda güncellenmesinin büyük önem arz ettiğine dikkat çeken Özcan, afet bilincinin arttırılması noktasında AFAD olarak yürüttükleri projeler hakkında bilgi verdi.
Sunumların ardından konuşmacılara plaket takdim edilirken, programın son bölümünde AFAD ekipleri tarafından arama ve kurtarma faaliyetlerinde kullanılan ekipmanlar katılımcılara tanıtıldı.