KSÜ Tıp Fakültesi bölgenin parlayan yıldızı

KSÜ Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi (SUAH), yeni ve modern binasının yanı sıra ulusal ve uluslararası basında da yer bulan başarılı ameliyatları ile şehrimizin büyük bir ihtiyacını karşılıyor.

KSÜ Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi (SUAH), yeni ve modern binasının yanı sıra ulusal ve uluslararası basında da yer bulan başarılı ameliyatları ile şehrimizin büyük bir ihtiyacını karşıladığını ifade eden Prof. Dr. Durmuş Deveci, birbirinden yetenekli cerrahlar ve yeterli teknik donanımla her türlü ameliyatın üstesinden gelebileceklerini söyledi.

Tıp fakültesinin özellikle organ naklinde bütün alt yapı tamamlanarak, bölgenin Organ Nakil Merkezi olmaya aday olduğunu iddia eden Deveci, “Ayrıca hastanemiz bünyesinde radyasyon onkoloji ünitesi, nükleer tıp ünitesi ve tüp bebek merkezi açılarak bölgenin bu alanlardaki ihtiyaçlarını karşılama yolunda önemli adımlar atılmaktadır” dedi.

Artan hasta sayısı ve buna bağlı olarak artan doğum sayısı ile çevre illerden büyük ilgi gördüğünü hatırlatan Deveci, “Merkezde, tüp bebek tedavisinin yanı sıra aşılama yöntemiyle de başarılı gebelikler elde ediliyor. Ayrıca SUAH, infertilite tanı ve tedavisinde önemli bir aşama olan rahim filmini Kahramanmaraş’ta çekilebilen tek kamu hastanesi konumundadır” şeklinde konuştu.

KSÜ SUAH, yüksek kalite standartlarını yakalamada da önemli bir eşiği aşarak, Sağlık Bakanlığı Sağlıkta Kalite ve Akreditasyon Daire Başkanlığı tarafından yapılan kalite hizmet standartları değerlendirilmesinde 100 puan üzerinden 94.17 puan aldı. Değerlendirme öncesi yaklaşık 1,5 yıl süren çalışmalar sonucunda SUAH, hasta ve çalışanlar için “Güvenli Hastane” temelinde 27.06.2015 tarih ve 29399 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren ‘Sağlıkta Kalite Standartları-Versiyon 5’ rehberliğinde yaklaşık 557 standart ve 1100 değerlendirme ölçütünü karşıladı.

1.5 yıllık yoğun çalışma sonucunda elde edilen başarının kendilerini memnun ettiğini ifade eden Rektör Deveci, sağlık alanında kalite çalışmalarının artarak devam edeceğini söyledi. SUAH’ı bölgenin en güçlü sağlık kuruluşu yapma konusunda önemli bir ilerleme kat ettiklerini ifade eden Rektör Deveci, ilerleyen dönemde üniversite hastaneleri içerisinde Sağlıkta Kalite Standartları kapsamında ilk akredite hastane olmayı ve uluslararası boyutta ise JSI belgesi almayı hedeflediklerinin altını çizdi.

Bölgenin en donanımlı hastanesi olma yolunda emin adımlarla ilerleyen SUAH, bölgenin en gelişmiş teknolojiye sahip tomografi cihazını hizmete sundu. Türkiye’de bulunan gelişmiş teknolojiye sahip 9 cihazdan biri olan yeni tomografi cihazı, tıbbi görüntüleme alanında bir çok kolaylığı ve yeniliği beraberinde getiriyor. Bölgede mevcut en yüksek kesitli tomografi cihazı 64 kesitli iken, KSÜ SUAH tarafından hizmete alınan cihaz 320 kesite sahip. Cihaz, hastaların radyasyona maruz kalma sürelerini de önemli ölçüde düşürüyor. Eski cihazlarda 30 saniyeye kadar varan radyasyona maruz kalma süresi yeni cihazda 3-4 saniyelere kadar düşebiliyor. Yeni cihaz, yüksek kilo nedeniyle yapılamayan ölçümlerde de önemli bir kolaylık sunuyor. 78 cm çapa sahip cihaz, uygun boy-kilo dengesine sahip hastalarda 250 kilograma kadar ölçüm yapabilme imkânı sunuyor. Cihaz, bu yönüyle Kahramanmaraş ve çevre illerde yüksek kilo ortalamasına sahip olan hastaların sorunlarını büyük ölçüde çözecek.

KSÜ TIP FAKÜLTESİ ÖĞRENCİ SAYISINI ARTTIRMAYI HEDEFLİYOR

2016 yılı yatırım programına alınan KSÜ Tıp Fakültesi Morfoloji Binası hakkında da bilgiler veren Deveci planlama çalışmalarının yakında tamamlanacağını müjdeledi. Morfoloji binası etüt çalışmalarının tamamlanmasının ardından en kısa sürede ihaleye çıkılacak.

Ay yıldız şeklinde tasarlanan ve yaklaşık 22 bin metrekare kapalı alana sahip olacak olan Morfoloji kompleksi, 4 kat ve 12 bin 500 metrekare alana sahip Morfoloji Binası ile 9400 metrekare alana sahip, içinde 3 adet 350 kişilik amfi derslik bulunan idari binadan oluşacak. Morfoloji kompleksi içerisinde kantin alanları da yer alacak.

KSÜ Avşar Yerleşkesi içerisinde yapımı planlanan Tıp Fakültesi Morfoloji Binası için düşünülen Güzel Sanatlar Fakültesi ve Amfi Tiyatro arasındaki alan, baraja hâkim konumu ve eşsiz dağ manzarası ile dikkat çekiyor. Şehrin birçok noktasından rahatlıkla görülebilir bir alana konumlanan bina, üzeri led ışıklarla donatıldığında, Ahir Dağı’ndan ve şehrin yüksek yerlerinden Hilal ve Yıldız şeklinde görünerek Kahramanmaraş’a ve Üniversiteye görsel bir güzellik de katacak.

Tıp Fakültesi Morfoloji Binası’nın tamamlanmasıyla Fakülteye alınan öğrenci sayısının da arttırılması hedefleniyor.  KSÜ Tıp Fakültesi Morfoloji Binası tamamlandığında yaklaşık 350 kişilik amfi derslikleri ile yarısı yerli, yarısı da yabancı (Orta Asya, Balkanlar, Orta Doğu, Afrika vb. ülkelerden) öğrencilerden oluşacak şekilde Tıp öğrencilerinin kontenjanının arttırılması planlanıyor.

 

Rektör Durmuş Deveci’nin verdiği bilgiler üzerine Tıp Fakültesi Başhekimi Doç.Dr. İsrafil Orhan ile Kahramanmaraş Tıp Fakültesinin son durumunu konuştuk. Kalite standardında Türkiye de Devlet Üniversitesi Hastaneleri arasında birinci olduklarını müjdeleyen Orhan “başarımız çevre şehirlerden gelen hasta sayımızı da arttırdı” dedi.

Tıp fakültesinin son durumu nedir?

Sütçü İmam Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi olarak sürekli yeni bölümler açıyoruz. Bunlardan biri de daha bu hafta onayını aldığımız Çocuk Palet Bakım Merkezi. Kahramanmaraş’ta bir eksiği gidermeyi amaçladık. 12 yataklı Çocuk Palet Bakım Merkezi bu hafta hizmete girdi.

Palet bakım derken şunu kastediyoruz. Yoğun bakımla servis yatağı arasında kalan hastalara deniyor. Yani yoğun bakımda yatması sıkıntı oluşturabilecek ancak serviste de bakımı zor olan kronik bakıma muhtaç hastalar için kurulmuş bir bölüm.

Eksikler nelerdir? Sevk durumu nedir?

Bir ay önce Sağlık Bakanlığı tarafından denetime tabi tutulduk. Kalite standardında Türkiye de devlet üniversite Hastaneleri arasında birinci olduk.

Geçen yıl yapılan denetlemelerde 100 üzerinden 94 puan almıştık. Bu yıl ki denetimlerde 100 üzerinden 98 puan alarak birinci olduk. 150’nin üzerinde devlet üniversitesi var. Bu önemli bir başarı. Biz her zaman daha iyisi olduğuna inanıyoruz. O yüzden hedefimiz akredite olmak ve şehrimizi sağlık turizmine açmak.

Yeni açılan bölümlerden bahseder misiniz?

Üniversitemizde şimdiye kadar bir yanık merkezimiz yoktu.  Hizmet binasının yapımı bitti. Gerekli tıbbi ekipman eksiğimiz var. Onu da birkaç ay içinde tamamlayıp hizmete açacağız. Bunun dışında daha birkaç ay önce ikinci anju merkezimizi açtık. Yaklaşık 3 milyonluk bir yatırımdı. Bu gelişme sayesinde hastalarımıza 24 saat hizmet verir duruma geldik. Diyabet hastaları için diyabetik ayak polikliniği açtık. Şeker hastalarının bu konuda ciddi rahatsızlıkları vardı. Plastik cerrahilerimizle görüştük.

Planımızda kardiyopulmoner rehabilitasyon merkezi var. Bu da yaklaşık 1 milyon liralık yatırım bedeli olan bir proje. Bu hamleyle kalp problemi yaşayan hastaların rehabilitasyon tedavisi görebilmelerini amaçlıyoruz. Bu merkez şehrimizde tek olacak. Fizik tedavi hocalarımızla görüştük şuanda alım aşamasındayız.

Şehir dışından gelen hasta sayısı?

Kalite denetiminden 98 almamız çevre şehirlerden gelen hasta sayımızı arttırdı. Önceki dönemlerde ayakta hasta sayımız bin 800 dolaylarındayken şuan da 2 bin 600’ü buldu. Bir hastanenin tam verimli çalışabilmesi için biraz da zamana ihtiyaç var ve biz bu zamanı aştık.

Yoğun bakım doluluk oranı ve toplam yatak sayısı hakkında bilgi verir misiniz?

60 yataklı bir yeni yoğun bakım servisi açtık bu gelişmeyle birlikte  yoğun bakım yatak sayısı 156’ya ulaştı. Şuan da il dışına yoğun bakımda yer olmadığı için sevk edilen hasta sayısı sıfır. Bu seviyeye ulaşmak için 4 milyonluk bir yatırım gerekliydi. Ancak başhekimliğimiz döneminde tüm bunları aştık.

Toplam yatak sayımız 700. Acil serviste bir yapılandırmaya gittik. Yaptığımız çalışmalar sonucunda acil servisimiz 3. Seviye oldu. Yani bu da şu demek oluyor, bir acil servisin çıkabileceği en yüksek seviye. Acil de ki yatak sayımızı da arttırdık 20 civarında olan yatak sayısını 45’e çıkardık. Şuan da Acil servisin çok güzel bir mekanı var. Heliport alanı yaptık. Sınır ötesinde ki operasyonda ihtiyaç olur endişesiyle yaptık.

Personel kadrosu ne durumda?

Burada 140 civarında zaten öğretim üyemiz var. Eksik kalan bölümümüz yok. Birkaç tane uç veya yan dal olarak nitelendirebileceğim bölümleri de rektör beyin yardımıyla tamamlıyoruz. Şu an için personel konusunda hiçbir sıkıntımız yok.

Hastaların memnuniyeti ne durumda?

Biz her ay anket yapıyoruz. Serviste yatan hastanın anketi ayrı yapılıyor. Ayakta tedavi gören hastanın anketi ayrı yapılıyor. Memnuniyet oranımız serviste yatan hastalarda çok yüksek. Yüzde 90’ların üzerinde. Poliklinik servislerinde de yüzde 80 dolaylarında bir memnuniyet söz konusu. Bu da yoğunluğa bağlı bir rakam. Örneğin biz kulak burun boğaz kliniğinde günde 150’den fazla hasta muayene ediyoruz.

Son olarak neler eklemek istersiniz?

Hastalarımız gönül rahatlığıyla üniversite hastanesine gelebilir. Artık hastanemiz çok başarılı işlere imza atıyor. Ki bunun örneği de son zamanlarda yaptığımız transplantasyon(Organ Nakli) ameliyatları. Geçen haftalarda 3 tane böbrek nakli ameliyatı yapıldı. Özel hastanelerde de çalışmış bir hekim olarak şunu iddia ediyorum ki Türkiye de ki hastanelerin hiçbirinden eksiğimiz yok hatta teknik imkanlar ve fiziki mekan bakımından öndeyiz.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri