Kahramanmaraş Organize Sanayi Bölgesi İşadamları Derneği (KOSBİD) ile ilgili bilgi verir misiniz?
Derneğimiz 2012 yılının Nisan ayında kuruldu. Kahramanmaraş Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB) kurulmuş olan firmalar arasındaki hem ekonomik, hem sosyal işbirliği amacıyla ve ayrıca mevcut çözülmeyen problemleri ortak işbirliği içerisinde çözmek için bu derneğimizi kurduk.
Derneğimize kayıtlı 22 tane üyemiz var. Bunların büyük çoğunluğu metal mutfak eşyaları yapan firmalardır. Ülkemizde metal mutfak eşyaları sektöründeki firmaların %70’i Kahramanmaraş’tadır. Bu sektörde üretim yapan firmaların çoğu OSB’dedir. Şu anda Türkiye’nin metal mutfak eşyaları sektörünün kalbi Kahramanmaraş’tır, diyebiliriz.
Ben işletme mezunuyum. Yaklaşık 30 yıldır metal sektöründeyim. İlkokuldan bu yana babamla birlikte alüminyum üzerinde çalışmaktayım. Biz de sektörün içerisinde büyüdük.
Firmanız, metal mutfak eşyası sektörüne alüminyum üretimi yapıyor. Alüminyum disk ve levhaları üretiyoruz.
OSB’DEN YETERİNCE FAYDALANAMIYORUZ
Bundan önceki dönemlerde OSB’ye hükümetin desteği vardı. Elektrik ve SSK primleri konusunda, mevcut hükümetin desteği büyüktü. Bu destek 2013 yılında bitti. Fakat şu anda hala elektrik faturalarında indirim var.
Çevre illerle Kahramanmaraş OSB’yi karşılaştırdığımızda; bizde birçok sorunun göze çarptığını görüyoruz.
Gaziantep ile Kahramanmaraş’ı kıyaslarsak; Gaziantep, 4. ve 5. organize sanayi bölgelerini doldurmuş vaziyettedir ama biz birinci organize sanayimizi daha yeni yeni tamamladık. Şu an Narlı tarafında yeni organizenin lafı edilmektedir. Bunun 2015’te yapım aşamasının tamamlanacağını düşünüyorum. Ama şu anda, mevcut organize sanayimizden bile tam olarak faydalanamıyoruz.
DOĞALGAZ BÜYÜK SORUN
Metal mutfak eşyasının kalbi Kahramanmaraş Organize Sanayi Bölgesidir. Metal mutfak eşyaları sektörünün ana gideri doğalgazdır. Bu firmalar ihtiyaçlarını şu anda, taşıma doğal gaz dediğimiz LNG ile karşılamaktadırlar. Bundan dolayı maliyette büyük artışlar gözükmektedir. Hava bozuk olduğu zaman bunun bize ulaşmama gibi bir riski var. Firmalarımız bazen doğalgaz gelmediğinden üretimini durdurmak zorunda kalıyor.
Türkiye’de yaklaşık 220 tane organize sanayi bölgesi var. Kahramanmaraş, doğalgazın olmadığı ilk 20’nin içerisindedir. Yaklaşık 5–6 yıldır burada üretim yapmaktayız ve 3 yıldır her gün, ‘Doğalgaz gelecek’ diye bekliyoruz. Fakat bir türlü gelmedi.
TAŞIMA DOĞALGAZA AYDA 100 TL ÖDÜYORUZ
Biz, firma olarak ayda yaklaşık 100 bin TL doğalgaz faturası ödüyoruz. Bunun 50 bin TL’si fazladan ödenen paradır. Bu da bizim üretim maliyetimizi yaklaşık %40 civarında artırıyor. Bu da doğal olarak bizim diğer firmalarla rekabet gücü farklılaşıyor. İstanbul’daki bir firma bizden %5 daha avantajlı durumdadır. Günümüzde, az üret pahalıya sat gibi değil de, çok üret ucuza satmak gibi bir politikayı güderken, doğalgaz olmayışı rekabet gücümüzü ciddi manada zorlaştırıyor.
Doğalgaz sorunun çözülmesi için Organize Sanayi Bölgesi Müdürlüğü, Armadaş’a müracaatlarda bulundu. En son, Armadaş’ın karayolların çalışmasından, buradaki yol koordinatlarından dolayı doğalgazı çekemediğine dair bir yazı aldık. Bu ne kadar sağlıklı ve doğru bir bilgi, orasını bilmiyorum. Günümüzde bu koordinatları çıkartmak bu kadar zor mu? Organizedeki firmalar, aylık yaklaşık 200–250 bin TL fatura ödüyor. Bu rakam yıllık 1,5 milyon dolara kadar ulaşabiliyor. Bu fazladan ek maliyet katıyor. Bizim şu anda doğalgaza çevireceğimiz araçlarımız var. Ama maliyetten dolayı çeviremiyoruz. Doğalgazı o nedenle sadece eritmede kullanıyoruz.
SİYASİLERDEN DESTEK BEKLİYORUZ
Vali Bey’in Armadaş’tan talebi vardı. Valiliğin yazısında; mevcut ekonomi içerisinde bu kadar firmalara yük bindirilirken, doğalgazı hem çevresel hem de ekonomik olarak kullanılması gerektiğini ve neden hala doğal gazın organize sanayiye gelmediği soruluyordu. Şu an Karayolları Genel Müdürlüğü’nün, buranın koordinatlarını vermesini ve Armadaş’ın da doğal gazı bir an önce çekmesini bekliyoruz. Bu konuda da bize siyasiler yardımcı olabilir. Siyasicilerden ve bürokratlardan gerekli yardımı bekliyoruz. Şehrin ve ülkenin ekonomisine katkı sağlayacağından dolayı Armadaş’ın da bu konuda sosyal sorumluluk sahibi olduğunun farkında olmasını istiyoruz.
ULAŞIM VE TAPU SORUNUMUZ VAR
Sorunlarımızdan bir tanesi ulaşımdır. OSB’ye bir tane otobüs gelmektedir. Köprüye kadar dolmuşlar geliyor fakat organizeye kadar gelmiyor. 4 veya 5 tane otobüs organizeye gittiğinde ulaşım çözülecektir. Çünkü servis kaçıran personel o gün mağdur oluyor ve işine gelemiyor. Aynı zamanda işyeri de mağdur oluyor. Organize sanayinin girişi gerçekten ciddi bir tehlikedir. Birkaç defa yaralanmalı kazalar oldu. Bu kazalar gece daha çok oluyor. Buraya bir çözüm bulunması gerekir.
Organize Sanayi Bölgesi’ndeki birçok firma tapusunu bekliyor. Şu anda yaklaşık 2 yıldır tapu bekliyoruz. Devam eden mahkeme süreci var ve bu sürecin bitmesinden sonra tapularımızı alacağız.