Kooperatif esnaf sorunlarına açıklama yaptı

Diriliş Haber Gazetesi Ekibi olarak son 3 sayımızda sanayi esnaflarının sorunlarını yetkililere ilettik. Yeni Küçük Sanayi Sitesi Kooperatifi, esnafların sorunlarına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Kooperatif tarafından yapılan açıklamada, dükkân kiralarının yüksek olması, altyapı sorunları, çevre kirliliği, park sorunu ve benzeri sorunlara yönelik açıklamalara yer verildi. İşte o açıklamalar;

DÜKKAN KİRALARININ YÜKSEKLİĞİ

Kooperatifimiz 1966 yılından bu tarafa kuruluş aşamasından sonra 1.grup ihalesi olarak 1973 yılı ile 1981 yılı arasında 569 adet işyeri yaptı. 2.grup ihalemizi 1984 yılında 478 adet işyeri olarak yaparak üyelerine 1990 yılında teslim etti. 3.grup olarak 1993 yılında ihalesini yaparak 2000 yılında tamamladı. Sanayi Bakanlığından kredi kullanılarak yapılan toplam 1368 adet işyeri haricinde 500 adet işyerini de Kooperatifimiz kredi almadan üyelerimize yaptırdık. Bu işyerlerinin toplamı 1868 adedi bulmuştur. Mevcut sanayimiz bu şekilde tamamlanmış oldu. İşyerlerinin 1981 yılından beri sahipleri tarafından kullanılır iken büyük bir kısmı yaşlılığı nedeni ile ölmüştür. Dolayısıyla her ölenin hakları veresesi adına geçmiştir. Bu kişilerden mesleğini icra edemeyenler ise işyerlerini kiraya vermektedirler. İşyeri sahibi ile kiracılar anlaşarak kiraya almaktadırlar. Kira ücretlerine kesinlikle Kooperatifimiz müdahil olmamaktadır. Bu kira ücreti arz talep meselesidir.

ALTYAPI SİSTEMİMİZİN YETERSİZLİĞİ

Altyapı ( yol – temiz su – pis su – elektrik sistemleri ) 1973 yıllarına göre hazırlanmış projelerdir. Esnaflarımızın, kalfalarımızın ve ustalarımızın çığ gibi çoğalması nedeni ile mevcut sanayideki 1868 işyeri olarak yaptığımız yerler bugün her işyeri 2-3 kısma ayırtılarak 2200 sayısına ulaşmıştır. Bu nedenle mevcut olan su – elektrik – yollar kifayet etmemektedir.

ÇEVRE KİRLİLİĞİ – HURDA ARAÇLAR

Esnaflarımız bu yönde çok haklılar. Ancak bu araçlar kendileri tarafından yollara, işyerlerinin ön çalışma sahalarına konulmaktadır. Esnaflarımızdan tamirci – kaportacı gibi 60 m2 lik bir işyerine alınması gereken araç sayısı sınırlı olmasına rağmen kapasitesinden çok üzerinde tamirlik araba almaları ve bu araçları kendi işyerinden başka yerlere park etmeleri sebebi ile Sanayimiz hurda araç yığını haline gelmiştir. Bu araçların zaman zaman Belediyenin hurda araç parkına götürülmesine rağmen yerine yenileri esnaflarımız tarafından getirilmektedir.

PARK SORUNU – İŞ SAHANIN DARALMASI

Sanayimizde park sorunu vardır. Bizlerde bundan muzdaripiz. Ancak Sitemizin belirli yerlerine 1970 yıllarına göre hazırlanmış, o zamanın araç sayısına göre park yerleri konulmuştu. Ancak şuanda işyerinde çalışan her elemanın bir arabası var. Buda park sorununu beraberinde getirmektedir. Bu araçlar esnaflarımızın çalışma sahasını daraltmaktadır.

Sitemizde birde güvenlik birimi vardır. Bu birim gece iki, gündüz bir vardiya olarak çalışmaktadırlar. Güvenlik birimi 43 kişiden meydana gelmektedir. Sanayideki hırsızlık olayları % 90 azalmıştır. % 10 ise adi hırsızlık olaylardır. Bu güvenlik elemanlarının maaşları, sanayideki işyerini çalıştıran esnaflardan toplanan aylık aidatlardan ödenmektedir. Aidatlar işyeri büyüklüklerine göre Kooperatifin Genel Kurulunda alına kararla belirlenmektedir. Aidatlarını ödemeyenlerden icra ile aidat tahsil edilmektedir.

Sanayiye çalışan toplu taşıma araçları: sanayimize gelip giden kalfa – çıraklar Belediyenin halk otobüslerini kullanmaktadır. Sitenin doğu kısmından site çıkışına kadar ara ara durak yerlerinde indirim bindirim yapılmaktadır. Ancak; Otogardan sanayi Sitemize direk taşıma araçları gelmemekte onun içinde çalışmalar yapılmaktadır.

SOSYAL TESİSLER

Sanayi sitemizde işyerlerinin haricinde sosyal tesis adı altında; Bakkal-Kasap-Fırın –Çayhane-Berber-Lokanta-cami-çıraklık okulu gibi birimler vardır. Bu yerler esnafların günlük ihtiyaçlarını karşılamaktadır. Bu yerler kooperatifin malı olup, kooperatifin idamesi için yapılmıştır. Gelirleri kooperatifin giderleri için kullanılmaktadır. Ancak dışarıdan gelecek misafirler için konaklama ve dinlenecek yerler yoktur. Bu işyerleri 1970 li yıllara göre yapılmıştır.

GENİŞLEME SAHASININ DURUMU

Mevcut sanayimiz 1966 yılında kurulan yapı kooperatifimiz 1060 dönüm üzerine kurulu 1868 adet işyeri ve sosyal tesislerden meydana gelmiştir. Sanayideki usta-kalfa-çıraklarımızın çoğalması ve iş kapasitesinin büyümesi nedeni ile yönetim kurulumuz 1994 yılı sonlarına doğru genişleme yerine ihtiyaç olduğunu görerek, tarla almaya başladı. Tarlanın m2 si kooperatifin Genel kurulunda alınan ve belirlenen fiyatlarla alınmaya başlandı. 2013 yılına kadar TOKİ ve kooperatifin işbirliğiyle tarla alımı tamamlandı. Plan projelerini yaptırdık- imar uygulamasını yaptırdık - tamamının tapularını kooperatif adına dönüştürdük. Zemin etütlerini yaptırdık. İşyerlerinin yerleşimini yaptık 2013 yılından 2016 yılına kadar esnaflarımızın evraklarını Sanayi İl Müdürlüğü ve Çevre İl Müdürlüğünün izinleri valilik vasıtası ile tasdiklenerek Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına ilettik Bakanlık vasıtası ile 356 adet işyerinin ihalesini yaptırdık. İnşaatlar şuanda devam etmektedir. Bunun haricinde 610 adet üyemize arsa kurasını çekerek yerlerini teslim ettik. Bu üyelerimiz devletten kredi almadan işyerlerini yaptırıyorlar ruhsatlarını alarak inşaata başlayanların sayısı 150 civarındadır. Bakanlık kredisi ile yapılan işyerlerinin maliyetinin % 70 ini bakanlık %30 unu kooperatifin üyeleri karşılamaktadır. Genişleme sahası 1550 dönümdür. Bunun haricinde sanayiye kazandırdığımız tapuları eski sahipleri üzerine olan 400 dönüm civarında özel mülkte vardır. Genişleme sahası ve mevcut sanayi’ ye kayıtlı kooperatifimiz üye sayısı 3000 kişidir.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Aktüel Haberleri