Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yayımlanan "Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliği" ile Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat'taki depremler nedeniyle etkilenen afetzedelere bağışlanacak konutlar için KDV muafiyeti hakkında detaylar açıklandı. İşte bu muafiyetin ana noktaları:
1. AFET BÖLGESİ VE PROTOKOL ŞARTI:
6 Şubat'taki depremlerin etkilediği bölgelerde, İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ile imzalanan protokol kapsamında afetzedelere bağışlanacak konutların inşası, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarına yapılan teslim ve hizmetler için KDV'den muaf tutulacak. Ancak bu muafiyetten faydalanabilmek için AFAD ile bağış protokolü imzalayan kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının başvuru yapması gerekmektedir.
2. İSTİSNA KAPSAMI:
İstisna, konutların inşası için yapılan mal ve hizmet alımlarını kapsar. İstisna kapsamına, afetzedelere bağışlanacak konutların inşası için yapılan mal ve hizmet alımları dahildir. Ancak işyeri, fabrika, alışveriş merkezi, cami, park, okul, hastane, sosyal tesis gibi konut niteliği taşımayan yapıların inşası ile mevcut konutların tadil, bakım ve onarımına ilişkin mal ve hizmet alımları istisna kapsamında değildir.
3. İSTİSNA KAPSAMINDA OLMAYAN MALLAR VE HİZMETLER:
Konutların mütemmimi niteliğindeki mutfak dolabı, konut sahiplerince sökülüp taşınamayacak olan banyo dolabı ve vestiyer, panel radyatör, kombi, duşakabin, küvet gibi malzemeler istisna kapsamında yer alırken, mobilya, beyaz eşya, perde, avize, televizyon gibi eşyalar istisna dışındadır.
4. BAĞIŞLAR VE AFAD İLE PROTOKOL:
AFAD'a nakit bağışlar, bu kurum tarafından yaptırılan konutlara ilişkin mal ve hizmet alımlarında istisna uygulanmaz. Kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının inşa ettiği konutların bedelsiz olarak AFAD'a teslimi de KDV'den istisna tutulur.
5. BAŞVURU VE SÜRELER:
Kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları, bağışlayacakları konutların uygulama projesini hazırlayarak AFAD'ın onayına sunmalıdır. İstisna belgesi, projenin öngörülen süresi ile sınırlı olarak verilir ve süreler revize edildiğinde güncellenir. İstisna kapsamındaki malların ithalatı durumunda belge, gümrük idaresine ibraz edilir. Mal ve hizmet alanlar, belgenin süresi sona erdiğinde belgeyi kapatmalıdır.
6. 15 TEMMUZ 2023 ÖNCESİ DEVİR VE TESLİMLER:
15 Temmuz 2023 tarihinden önce kurumların aktifinde kayıtlı taşınmazların satışı suretiyle gerçekleşen devir ve teslimlerde KDV istisnası devam eder.
7. PROJE UYGULAMASI VE İSTİSNA BELGESİ:
KDV Genel Uygulama Tebliği ile getirilen proje uygulaması dışında işlem yapanların, 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren proje uygulaması kapsamında istisna belgesi almaları gereklidir.
Bu bilgilendirme, depremzedelere yönelik KDV muafiyeti ile ilgili önemli detayları içermektedir ve uygulama ile ilgili daha fazla ayrıntıya yönelik resmi duyuruları ve güncellemeleri takip etmek önemlidir.
AFET BÖLGESİ İLAN EDİLEN İLLER HANGİLERİ?
Kahramanmaraş, Hatay, Gaziantep, Osmaniye, Malatya, Adıyaman, Adana, Diyarbakır, Kilis ve Şanlıurfa. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), deprem felaketinde Bingöl, Kayseri, Mardin, Tunceli, Niğde ve Batman'da binaların hasar gördüğü bazı yerleşim yerlerinin de 'Genel Hayata Etkili Afet Bölgesi' olarak kabul edildiğini açıkladı.