Konargöçerlerin ekmek davası

Konargöçerlerin ekmek davası

Kahramanmaraş’ta tarhana imalatında kullanılan çiğ bitkisinin üretimini yapan konargöçerlerin hayat mücadelesi her geçen gün zorlaşıyor. Adana, Hatay ve Osmaniye illerinden çiğ bitkisi hazırlığı için Kahramanmaraş’a gelen konargöçerler, bir gün içerisinde 3 top üretim yapabiliyor. 

 

Kahramanmaraş Dulkadiroğlu İlçesi Doğukent Mahallesinde yer alan boş arazileri mesken tutan konargöçerler, sarp araziden topladıkları çiğ bitkilerini tek tek işleyerek tarhana üretimi için hazırlıyor. Konargöçerlerden Mustafa Oran, yaşadıkları zorlukların büyük olduğunu ama ekmek parası için çalışmak zorunda olduklarını ifade ederek, “Bu yaptığımıza tarhana seriyor Kahramanmaraş’ın insanları, çığ derler. Çiğin çubuklarını tek tek dağdan çekiyorsun, daha sonra bunları çift veya tek, sıra sıra örüyorsun. Aynı takma diş yapar gibi zor bir işimiz var. Biri 15 liraya satıyor, diğeri 25 liraya satıyor, ben de 30 liradan aşağıda vermiyorum. Nereden bakarsan bak bu çiği yapmak en az 3 saatini alır. Şurada 3 kişiyiz biz, günlük giderimiz 30 lira” dedi.
Hava şartlarının müsaade etmesi halinde yaz mevsimi sonuna kadar bu işi yapacaklarını söyleyen konargöçerler, zaman zaman bastıran ani yağmur nedeniyle büyük güçlük çektiklerini dile getirdiler.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri