Bugünkü Resmi Gazete'de yayımlanan bir yönetmelikle kısa çalışma ödeneği ile ilgili önemli değişiklikler yapıldı. "Kısa Çalışma ve Kısa Çalışma Ödeneğine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik" adı altında yayımlanan bu yönetmelik, İşsizlik Sigortası Kanunu'na tabi kişileri çalıştıran işverenlerin, ekonomik kriz, sektörel sıkıntılar, bölgesel zorluklar veya genel salgın gibi nedenlerle iş yerlerindeki çalışma sürelerini geçici olarak azaltmaları veya faaliyetlerini tamamen veya kısmen durdurmaları durumunda çalışanlarına kısa çalışma ödeneği ödenmesiyle ilgili detayları içeriyor.
Bu yönetmelik kapsamında, kısa çalışma süresi başvuru tarihinden itibaren en fazla 3 ay olacak şekilde sınırlı tutuldu. Ayrıca, aynı gerekçeyle yapılan birden fazla başvuruda 3 aylık süre, ilk başvurunun yapıldığı tarihten itibaren hesaplanacak.
Başvuru yapılan kısa çalışma dönemi en az 4 hafta olacak ve çalışanlar için en az 4 haftalık bir süre belirlendi. Kısa çalışma süresi, iş yerinin normal haftalık çalışma süresinin üçte birinden az olamayacak şekilde düzenlendi.
Ayrıca, yönetmelikte kısa çalışma süresinin, çalışanın normal çalışma süresinin üçte birinden az olmamak kaydıyla belirlenebileceği belirtildi.
Zorlayıcı sebep tanımına "iş yerinin fiziken doğrudan olumsuz etkilendiği" ifadesi eklendi.
Kısa çalışma ödeneği için belirlenecek gün sayısının hesaplanmasında, işverenlerin kısa çalışma bitiş tarihini izleyen ikinci ayın sonuna kadar yapacakları bildirimler esas alınacak.
Kısa çalışma ödeneği alanların ödeneğinin durdurulacağı durumlar detaylı bir şekilde belirlendi. Örneğin, iş sözleşmesinin sona ermesi, iş yerinin değişmesi, yaşlılık aylığı almaya başlanması, askere gitme gibi durumlarda ödeneğin kesileceği belirtildi. Geçici iş göremezlik raporu alındığında da ödeneğin durdurulacağı ifade edildi.
Ayrıca, yönetmelikle kısa çalışma başvurularının nasıl alınacağı ve güncelleneceği konusunda da kurallar belirlendi.
Bu yönetmelik hükümleri 1 Mart 2024 tarihinden itibaren geçerli olacak şekilde düzenlendi.
Bir önceki yönetmelik olan "Kısa Çalışma ve Kısa Çalışma Ödeneği Hakkında Yönetmelik" ise bu yeni düzenlemeyle yürürlükten kaldırıldı. Ancak, 1 Mart 2024 tarihinden önce başlamış olan kısa çalışma uygulamalarında eski yönetmelik hükümleri geçerli olmaya devam edecek.
1 Mart 2024 tarihinden önce başlamış olan kısa çalışma uygulamalarında, işveren tarafından çalışana ödeme yapılmaması ve çalışanın fiilen kısa çalışmaya tabi tutulmadığına dair bildirim yapıldığında kısa çalışma ödeneği hak sahipliği iptal edilecek.
Kaynak: AA